Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro) distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de poziţie dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie, a anunţat, miercuri, instituţia.
Prin efectul legislaţiei specifice, Gaz Sud a deţinut poziţie de monopol pe piaţa distribuţiei de gaze naturale, aferentă celor 31 localităţi (situate în special în judeţul Ilfov) unde a avut licenţă de distribuţie.
Compania a beneficiat de o reducere de 15% a amenzii pentru că a recunoscut încălcarea legii, precizează autoritatea de concurenţă.
În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că Gaz Sud a impus tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN), diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor.
Proiectarea şi execuţia instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează, în condiţii concurenţiale, de către operatorii economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final.
Potrivit reglementărilor, distribuitorul de gaze naturale, în acest caz Gaz Sud, avea obligaţia de a verifica şi aviza proiectele de execuţie a instalaţiilor, de a recepţiona lucrările şi de a pune în funcţiune IUGN, pentru consumatorii din localităţile aflate în zonele sale de distribuţie. Pentru aceste servicii, distribuitorul încasa tarife care intrau în componenţa preţului total plătit de consumator.
Astfel, consumatorii care realizau proiectele şi instalaţiile cu Gaz Sud plăteau tarife mai mici pentru avizarea tehnică a proiectelor, recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, faţă clienţii care apelau la alţi operatori (concurenţi) pentru realizarea proiectelor şi instalaţiilor. În acest fel, Gaz Sud a provocat firmelor concurente un dezavantaj concurenţial, cu scopul înlăturării acestora de pe piaţă.
„Această politică tarifară discriminatorie pusă în practică de Gaz Sud a distorsionat concurenţa pe piaţa lucrărilor de proiectare şi pe piaţa lucrărilor de execuţie a IUGN în zonele sale de distribuţie şi, în acelaşi timp, a afectat 42 de consumatori, care au plătit mai mult pentru avizarea proiectelor, respectiv recepţia şi punerea în funcţiune a instalaţiilorrealizate cu alte companii, fără o justificare obiectivă din punct de vedere economic”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Amenda a fost aplicată distribuitorului de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al entităţii investigate, Gaz Sud, ca urmare a fuziunii prin absorbţie realizate în 2017.
În acelaşi timp, Premier Energy SRL a acordat despăgubiri persoanelor prejudiciate, în valoare totală de 88.347,74 lei.
Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată, în formă neconfidenţială, pe pagina web a instituţiei: www.consiliulconcurentei.ro.
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a fost ales în funcţia de membru în Consiliul General al Federaţiei Mondiale a Camerelor de Comerţ (WCF), din cadrul Camerei de…
Cele mai citite articole
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, vineri, un curs de 4,7736 lei pentru un euro, mai mic cu 0,04 bani (-0,01%) faţă de cotaţia de 4,7740 lei pentru un euro, stabilită în şedinţa…
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat vineri la 3,22% pe an, după ce joi a crescut la 3,16%, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni…
Modificările aduse de Guvern Ordonanţei 114 ar putea crea mediului de afaceri alte probleme, le-a transmis joi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, reprezentanţilor mediului de afaceri prezenţi la lansarea unui…
După ce în urmă cu un an, acţiunile companiilor româneşti se prăbuşeau din cauza „taxei pe lăcomie”, în aceste zile aceasta urmează să fie eliminată iar Bursa de la Bucureşti…
Leul s-a apreciat, joi, cu 0,33 bani în raport cu euro (-0,07%), moneda europeană fiind cotată la 4,7740 lei, faţă de 4,7773 lei miercuri. De asemenea, leul a câştigat teren şi în faţa dolarului american,…
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va înregistra, în acest an, venituri de 2,365 miliarde lei, cheltuieli totale de 2,279 miliarde lei, o cifră de afaceri de 2,019 miliarde lei şi un profit brut de 86…
Guvernul PNL anunţă o adevărată apocalipsă, un deficit bugetar uriaş, în cazul în care TVA ar coborî, iar alocaţiile pentru copii ar creşte. Ciudat sau nu, scăderea taxei pe valoarea adăugată a fost propus
Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, în calitate de for decizional, Legea societăţilor 32/1990, fiind simplificate procedurile şi condiţiile de înregistrare a sediului social şi eliminată restricţia…
Promisiunea Guvernului faţă de Comisia Europeană este că România va reveni în 2022 la un deficit de sub 3% din PIB, însă acest procent de deficit asumat pentru prezent ar reprezenta o frână mult prea puternică…
Consiliul Concurenţei a sancţionat cu 6,3 milioane lei (aproximativ 1,3 milioane euro) distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA, pentru abuz de…
Banca Naţională a României (BNR) a afişat, miercuri, un curs de 4,7773 lei pentru un euro, în creştere cu 0,04 bani (+0,01%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,7769 lei/euro. Leul s-a depreciat şi în raport…
Citeste mai mult pe aici