Un profesor de economie de la Universitatea Harvard a făcut o sugestie interesantă cu privire la modul în care guvernele ar putea contracara următoarea recesiune: acordarea de vouchere care să poată fi utilizate pentru a lua masa la restaurant până la o anumită dată, transmite Bloomberg.
Având în vedere că oficialii de la Rezerva Federală au la dispoziţie un spaţiu limitat de manevră pentru a reduce dobânda de referinţă, deoarece aceasta este deja la un nivel foarte redus, o serie de economişti precum Gabriel Chodorow-Reich caută alte modalităţi prin care guvernul ar putea stimula cererea în eventualitatea unei recesiuni. Printre posibilităţi se numără scutiri temporare de taxe pentru investiţiile făcute de companii şi diminuarea impozitelor pe salarii pentru muncitori.
La reuniunea anuală a Asociaţiei economiştilor americani, care a avut loc sâmbătă, profesorul Gabriel Chodorow-Reich a apreciat că voucherele la restaurant respectă multe din criteriile necesare pentru a fi un stimulent economic eficient. Americanii renunţă imediat mesele la restaurante atunci când economia intră în criză, astfel încât acordarea de vouchere gratuite ar ajuta la umplerea golului. În plus, cea mai mare parte a banilor cheltuiţi vor merge spre bunuri şi servicii interne nu spre importuri, ceea ce ar fi în beneficiul direct al economiei americane. De asemenea, restaurantele sunt firme cu un consum intensiv de mână de lucru, astfel încât mai mulţi muncitori ar beneficia de această măsură.
Cu toate acestea, Chodorow-Reich a recunoscut că o astfel de strategie ar putea ridica unele îngrijorări ce ţin de „economia politică”.
O posibilă îngrijorare este că o astfel de politică ar putea evoca expresia „Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac”, o expresie care în mod greşit este atribuită reginei Maria Antoaneta, acesta fiind replica reginei Franţei atunci când i s-a spus că supuşii ei nu mai au pâine.
Un profesor de economie de la Universitatea Harvard a făcut o sugestie interesantă cu privire la modul în care guvernele ar putea contracara următoarea recesiune: acordarea de vouchere care să poată fi utilizate pe…
Startup-ul românesc de cybersecurity TypingDNA a primit o investiţie totală de 7 milioane de dolari într-o nouă rundă de tip Serie A, condusă de Gradient Ventures, fondul de investiţii specializat în AI…
Liderii din Cipru, Grecia şi Israel au semnat un acord de bază, la Atena, deschizând calea pentru construirea planificată a gazoductului EastMed în Mediterana, informează DPA. Prim-ministrul grec, Kyriakos…
Exporturile de gaze ale Gazprom către ţările non-CSI (inclusiv China) au scăzut anul trecut cu 1,3% până la 199,2 miliarde meri cubi, comparativ cu nivelul-record înregistrat în 2018, a declarat joi directorul…
Indicele ROBOR la 3 luni a crescut vineri la 3,19% pe an, după ce a încheiat anul 2019 la o cotaţie de 3,18% pe an, conform datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR). La începutul anului…
Leul s-a depreciat anul trecut faţă de euro în salturi destul de puternice faţă de euro, dar pe întreg intervalul, căderea a fost una obişnuită, în jur de 2,5%, nivel care ar urma să se repete în cursul lui…
Parcurile eoliene generează peste 37% din producţia naţională de energie electrică, România exportând în jur de 1.500 de MW miercuri după-amiază, potrivit datelor Transelectrica, analizate de…
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu…
Leul s-a depreciat, marţi, în raport cu euro, cursul afişat de Banca Naţională a României (BNR) fiind de 4,7793 lei, în creştere cu 0,08 bani (+0,02%) faţă de cotaţia din şedinţa anterioară, când moneda…
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, afirmă că fuziunea dintre EximBank şi Banca Românească nu a fost încă aprobată nici de el, nici de Ministerul Finanţelor Publice. El spune că va anunţa în ianuarie ce se…
Românii au înmatriculat, în primele 11 luni ale anului, 26 de Lamborghini şi 18 Ferrari noi, în rândul autoturismelor scumpe preferate situându-se şi Jaguar, Lexus, Maserati, Bentley sau Aston Martin, reiese din…
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care sunt eliminate supra-acciza la carburanţi şi supra-impozitarea…
Distrigaz Sud Reţele, compania de distribuţie a gazelor din grupul Engie România, va plăti amenda de 3,7 milioane de euro de la Consiliul Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă, potrivit unui răspuns al…
Citeste mai mult pe aici