Moţiunea de cenzură ”Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi UDMR după ce Executivul condus de Ludovic Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a trecut iar guvernul instalat acum trei luni a fost demis.
261 de parlamentari au votat pentru adoptarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban, în condițiile în care era nevoie de minim 233 de voturi pro moțiune. 139 de voturi au fost ”împotrivă”.
În aceste condiții, alegerile pentru primari se vor desfășura ca și precedentele, într-un singur tur de scrutin.
Joi, președintele Klaus Iohannis va chema partidele politice la consultări și va desemna un alt prim-ministru, pe care îl va anunța joi seară. Acesta va avea la dispoziție zece zile să-și alcătuiască Cabinetul, iar apoi va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere. Până atunci, interimatul este asigurat cu prerogative limitate de către guvernul demis.
PSD și Pro România au agreat asupra unei propuneri comune pentru funcţia de premier din partea celor două partide: Remus Pricopie, rectorul SNSPA, fost ministru al Educației. PSD a anunțat că nu va vota un guvern condus de Ludovic Orban, dacă președintele îl va desemna tot pe acesta premier, așa cum a anunțat.
Ludovic Orban e pregătit să formeze un nou Guvern: ”Vom respecta decizia organismelor statutare, aceasta este decizia Consiliului Național al PNL. Nu e vorba de premier de sacrificiu, ci de premier din partea PNL. Procedura de organizare a alegerilor anticipate depinde de dizolvarea Parlamentului. Când se vor îndeplini condiţiile constituţionale pentru dizolvarea Parlamentului şi când preşedintele va dizolva Parlamentul – sunt convins că o va face imediat ce se vor îndeplini condiţiile constituţionale, Guvernul va emite actul normativ pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Nu a existat, nu există și nu va exista o înțelegere PSD-PNL. Pe cei de la PSD nu-i ajută cu nimic această majoritate conjuncturală. Veți vedea ce se va întâmpla în perioada următoare. Avem gândită o strategie”.
Cele mai citite articole
Liderul USR Dan Barna a anunțat că nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni: ”Miza este să avem alegeri anticipate. Nu putem să învestim un nou guvern care să pornească cu mâinile legate și să guverneze disperat prin OUG. Nu ne mai permitem să ne jucăm un an de-a guvernarea care nu poate să guverneze”.
Reacțiile parlamentarilor bistrițeni
Deputatul PSD Doina Pană: ”Nu doar pentru dezastrul făcut în cele trei luni de când chipurile guvernează pentru români ci, mai ales, după cele 25 de ordonanțe date ieri noaptea ca hoții, cel mai antidemocratic și antiromânesc guvern trebuie să plece. Când de trei luni guvernezi împotriva românilor culminând cu privatizarea sănătății acestora, nu mai ai cale de întors: pur și simplu ești obligat să pleci!”.
Deputatul PSD Daniel Suciu: ”Niște ipocriți! De noaptea minții, ați călcat totul în picioare, ați privatizat sănătatea noastră doar pentru buzunarele unora. Ați legalizat turismul electoral, pentru interesul vostru. Azi, pe lumină, plecați acasă! Nu ne-am jucat de-a moțiunea cum ei de-a guvernarea! Și azi am demonstrat asta. Nu ne-au tremurat genunchii și dacă am spus că acest Guvern trebuie să plece, am făcut-o! Guvernarea este în primul rând despre oameni iar atunci când iei decizii doar pentru camarilă și privați, plătești”.
Deputatul PMP Ionuț Simionca: ”Nu am vrut să girez, prin votul meu, mascarada pusă la cale de PSD. Chiar dacă am fost prezent în Parlament, am luat decizia să nu votez la moțiunea de cenzură – în semn de protest față de mascarada pusă la cale de PSD. Am luptat pentru revenirea la alegeri în două tururi și, în plus, am condiționat susținerea Guvernului Orban de susținerea acestui proiect. Cred că încercarea PSD de a demola guvernul pentru a bloca alegerea primarului în două tururi este un act iresponsabil, care ar putea genera o criză politică și economică devastatoare pentru români. Românii s-au săturat de certuri între politicieni, ei vor ca aleșii lor să își vadă de treabă și să facă legi bune, în folosul comunităților pe care le reprezintă.
Am avut dreptate, PSD a aruncat țara în haos! De ce se bucură oare PNL de căderea propriului Guvern? Câteva dintre efectele dărâmării Guvernului prin moțiunea de cenzură: • Nu vom mai avea, la localele din acest an, alegerea primarilor în două tururi de scrutin • Preşedinţii de consilii județene vor fi aleși uninominal, într-un singur tur, după rețeta PSD legiferată de Viorica Dăncilă • PSD și-a arătat mușchii politici aruncând țara în haos, în speranța că românii vor uita mai repede umilințele îndurate în ultimii ani din partea fostului partid de guvernământ • PNL își vede materializat planul de a merge pas cu pas către alegeri anticipate, bucurându-se nejustificat de căderea propriului guvern. Asistăm la un blat PNL-PSD? Urmează o perioadă de instabilitate politică și economică. Din păcate, românii sunt cei care vor plăti, din propriile buzunare, efectele doborârii, cu 9 luni înainte de alegerile la termen, a acestui guvern”.
Deputatul USR Cristina Iurișniți: ”Au ucis democrația! PSD dar și PNL prin moțiunea de astăzi, un blat frumos ambalat, blochează alegerea primarilor în două tururi. PSD și UDMR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului PNL nu pentru că le-ar păsa de viața românilor, cum ipocrit invocă, în mod repetat. PSD și UDMR au depus moțiunea de cenzură doar pentru că vor ca actualii primari să-și conserve funcțiile și, odată cu acestea, pârghiile de putere și accesul la banul public. PSD și UDMR nu vor ca toți acești baroni locali care au făcut prea puțin sau deloc pentru comunitățile lor să aibă o competiție reală la locale, iar românii să poată alege oameni care să le reprezinte interesele cu adevărat”.