Un nou proiect al Muzeului Astra va aduce ochelari de realitate virtuală (VR) în trei dintre gospodăriile aflate în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Reprezentanții muzeului spun că își doresc ca prin implementarea unei tehnologii de ultimă generație să accesibilizeze patrimoniul etnografic, să întărească relația cu publicul și să crească interesul pentru vizitele în muzeu, în rândul tinerilor între 15 și 30 de ani. Investiția în cadrul proiectului va fi de aproximativ 127.000 de euro, iar accesul la noile tehnologii va fi posibil de la începutul anului 2021. Odată cu implementarea acestui proiect, Muzeul în Aer Liber din Sibiu devine primul de acest fel din țară, care va folosi tehnologia VR în expoziții.
Proiectul se numește „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generație în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA” și este cel mai nou proiect anunțat de reprezentanții muzeului. Este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate, program gestionat de Ministerul Culturii. A fost al doilea proiect din totalul celor depuse, care a primit finanțare, cu un total de 91 de puncte. Prin intermediul acestuia, cei din muzeu și-au propus să restaureze 13 obiecte cu specific gastronomic din patrimoniul Muzeului în Aer Liber, iar cu aceste obiecte se va organiza o expoziție multimedia, fiind prima expoziție dintr-un muzeu în aer liber în cadrul căreia se va folosi tehnologia realității virtuale. Obiectele se vor expune în trei dintre gospodării, două din Rășinari și una din Sebeșul de Jos. De asemenea, se va dezvolta un program de valorificare a patrimoniului care va consta în desfășurarea unor ateliere meșteșugărești, reconstituiri și târguri.
Proiectul se va derula pe perioada a 24 de luni, iar expozițiile se vor putea vizita din primăvara anului viitor.
Cele mai citite articole
„Încercăm să aducem prin acest proiect multe lucruri inedite care până acum nu s-au mai făcut în muzeele în aer liber, cel puțin în România cu siguranță și anume să aducem față în față și să facem un mariaj fericit între tradiția din trecutul satului românesc și noile tehnologii. Ne dorim să putem dezvălui mult mai ușor poveștile pe care patrimoniul muzeului în aer liber le are și acum cele trei gospodării le vor spune pe limbajul și în felul de comunicare cu care publicul tânăr este obișnuit. Astfel, această expoziție nu va consta doar în cele 13 obiecte pe care ni le propunem a le restaura ci și în felul în care aceste vor fi reintegrate, într-un mod mai firesc, în gospodăriile din care provin. Am ales trei gospodării din județul Sibiu. Este vorba despre o gospodărie pastorală din Rășinari, un staul din zona de fânețe tot din Rășinari și o gospodărie de boștinari din Sebeșul de Jos, trei aspecte ale vieții gastronomice din locații diferite dar totuși relativ similare ale Sibiului”, spune Mirela Iancu, coordonator expoziție.
Prin realizarea întregului proiect reprezentanții Muzeului Astra spun că își doresc să ușureze accesul spre mai multe informații la care nu s-ar fi putut ajunge decât prin alterarea calității unui exponat. Cu ajutorul tehnologiei, acest plus de informație va fi transmis printr-un sistem audio și prin intermediul realității virtuale. Vizitatorii vor avea acces la 20 de ochelari VR prin care vor vedea povestea exponatului spusă chiar de oamenii din zona de proveniență a obiectului. Informația va fi creată cu ajutorul specialiștilor din muzeu și va fi pe diverse teme și scenarii.
Expoziția va fi deschisă în primăvara anului viitor, până atunci, însă, se vor desfășura diferite etape ale proiectului ce vor fi făcute împreună cu publicul.
Cei implicați în proiect precizează că își doresc să crească, cu ajutorul tehnologiei, vizitele în muzeu pe segmentul de vârstă 15 – 30 de ani
„Sperăm să creștem mult mai mult pe segmentul de vârstă 15 – 30 de ani. Să facem astfel încât muzeul să devină interesant și pentru acești tineri, folosindu-ne de tehnologie ca un vector spre o comunicare mai eficientă pentru acest grup țintă. Sperăm să creștem acest segment ci cel puțin cu 25%”, mai spune Mirela Iancu.
Implicați în proiect sunt și Diana Roman, manager de proiect și Lucian Robu, coordonator program cultural.
Post-ul Muzeul Astra devine primul muzeu în aer liber din România care va folosi ochelari de realitate virtuală apare prima dată în Turnul Sfatului Online.