O parte dintre elevii sibieni își continuă cursurile și în această perioadă, cu toate că școlile sunt închise din 11 martie, trecând în on-line. Inițiativa a fost a profesorilor care au reușit să găsească soluții și platforme cu ajutorul cărora să le predea mai departe elevilor, să le dea teme și să le corecteze. O parte dintre școlile care au găsit soluții în acest sens sunt Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari, Școala Gimnazială Axente Sever, Colegiul Național Octavian Goga din Sibiu sau Școala Gimnazială „Matei Basarab” din Turnu Roșu. Potrivit profesorilor, elevii sunt de-a dreptul încântați de acest tip de „școală”. De asemenea, Școala Finlandeză din Sibiu a anunțat, chiar de la închiderea școlilor, că își vor continua cursurile online.
Închiderea școlilor în contextul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus nu i-a descurajat pe o parte dintre profesorii unor unități școlare din județ care au găsit soluții ca elevii să nu piardă timpul și să-și continue studiile. Dascălii s-au îndreptat către tehnologie și către platformele care le permit să dea teme, să le verifice și să le predea elevilor.
La Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari, profesorii împreună cu elevii folosesc platforma „Adservio” pentru a-și continua cursurile.
„Platforma pe care lucrăm se numește Adservio. Cum o folosim? Am creat clasele iar toți profesorii care predau la o clasă sunt atașați la respectiva clasă, în platformă. Aceștia trimit fișiere și mesaje elevilor. Pot fi atașate fișiere de orice fel, de la cele video, jpg și până la pdf, orice. Există o rubrică unde elevii își pot trimite tema. Aplicația pentru profesori este doar pe laptop sau calculator, iar cea pentru elevi este pe telefonul mobil. De asemenea, li s-au creat conturi și părinților pentru a verifica ce fac elevii. După ce elevii își fac temele le trimit înapoi pentru verificare. De săptămâna viitoare vrem să inițiem și sesiuni video, pentru a ne vedea cu elevii și pentru a ne putea fi și mai ușor. Copiii sunt încântați de orele pe platforme online, abia așteaptă lecțiile, temele, tutorialele, în curând și video-conferințele!”, spune Ileana Carmen Damean, unul dintre profesorii școlii.
Și cei de la Școala Gimnazială Axente Sever au găsit o modalitate de a lucra cu elevii în această perioadă, tot prin mijloace de comunicare online și pe platforme online.
„Noi am făcut grupuri cu profesorii și elevii și le dăm zilnic o tematică de studiat. Profesorii verifică apoi cum și-au rezolvat temele. Nu obligăm pe nimeni să participe, dar să știți că, în general, copii sunt încântați. Au fost ce-i drept și unii reticenți. Lucrăm cu toate clasele de la a III-a în sus, nu doar cu cei de clasa a VIII-a. În ceea ce-i privește pe cei mai mici de clasa a III-a, ținem legătura cu părinții. Cei din clase terminale vor urmări și Teleșcoala, emisiunea de pe TVR 2. Facem tot ce putem să nu-i lăsăm pe copii să piardă din materie în această perioadă”, spune prof. Dumitru Constantin, directorul școlii.
La Școala Gimnazială „Matei Basarab” de la Turnu Roșu, elevii și profesorii folosesc platforma Digitaliada, școala fiind parte din acest program.
„Noi la Turnu Roșu avem platforma Digitaliada. Suntem parte din acest program și o folosim în această perioadă. Așa putem spune că ne continuăm activitatea. Suntem două școli în acest județ care beneficiem de acest program. Noi și cei de la Racovița” spune Iuliana Mihaela Floare, directorul școlii.
Cele mai citite articole
Și la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu profesorii și elevii își continuă activitatea prin intermediul tehnologiei.
„Am colegi care au lucrat cu elevii cu ajutorul tehnologiei și pe platforme. Le-au dat teme și le-au verificat. La engleză li s-au dat elevilor materiale și taskuri online, folosind, deocamdată, WhatsApp, email și Kahoot. De asemenea, fiecare clasă are padlet. La informatică s-a folosit platforma Microsoft Team, pentru elevii claselor a XII-a matematică-informatică, iar la matematică s-a folosit platforma Discord și Edmondo. Pentru germană și latină elevilor li s-au dat teme și lecții pe WhatsApp. Colegii mei profesori au mai folosit și platforma Google classroom”, spune prof. Laura Florentina Dumitru, directorul instituției.
Cei de la Școala Finlandeză au anunțat și ei că își vor continua cursurile on line.
„SFSB se supune deciziei autorităților de a închide toate instituțiile de învățământ din data de 11 martie până în 22 martie, ca măsură de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. Chiar și așa, procesul de învățare continuă pentru elevii noștri. Profesorii SFSB pregătesc deja cursurile pe care, începând de luni, le vor preda on line, prin platformele Adservio și Zoom. Profesorii SFSB sunt pregătiți pentru a preda lecțiile în acest format prin cursul de formare Profesorul Digital, furnizat de Finnish Teacher Training Center. Acest curs îi învață să utilizeze cât mai eficient noile tehnologii, astfel încât să creeze experiențe de învățare adaptate elevilor (digital natives) și vremurilor. Elevii SFSB vor reveni astfel „la cursuri” începând de luni, într-un format nou, adaptat situației”, scriu pe pagina de facebook reprezentanții Școlii Finlandeze.
TVR 2 vine în sprijinul elevilor cu o emisiune educativă
O altă opțiune pe care elevii aflați în clase terminale o au este „Teleșcoala”, o emisiunea propusă de TVR 2 ca alternativă la orele ţinute în clasă.
Emisiunea debutează din 16 martie, iar lecţiile se vor ţine până în luna iunie, în preajma susţinerii examenelor şcolare. De luni până vineri, „Teleşcoala” poate fi urmărită pe următoarele tronsoane orare: 9:00-10:00 ore de română şi matematică, clasa a VIII-a. Pentru clasa a XII-a este rezervat intervalul orar 15:00-16:00, după următorul program: două lecţii săptămânale de română şi matematică şi câte o lecţie pe săptămână de biologie, chimie, fizică, istorie şi geografie, potrivit celor de la TVR.
„Teleşcoala” este o emisiune produsă integral de Televiziunea Română, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării care furnizează tematica, ordinea lecţiilor şi profesorii care vor susţine cursurile. Cursurile se vor găsi atât pe canalul Youtube al TVR, online pe TVR+, cât şi pe site-ul www.tvr.ro.
Orele se vor ţine în studioul virtual al TVR (Studioul 4) de către profesori experimentaţi în predarea cursurilor online: doi profesori pentru materia de clasa a VIII-a şi opt profesori pentru materiile de clasa a XII-a. Predarea se va face după manualele aprobate de Ministerul Educației și Cercetării, iar pe ecranul virtual elevii-telespectatori vor avea o bună vizibilitate la tot ceea ce lucrează profesorul pe un laptop.
Post-ul Elevii sibieni învață on line. Materii predate și teme făcute cu ajutorul platformelor apare prima dată în Turnul Sfatului Online.