A murit violonistul Ionică Hainal! Folclorul sătmărean este în doliu

de WTA.ro

Violonistul Ionică Hainal a murit, în această dimineață, din cauza unei boli necruțătoare. Întreg folclorul sătmărean este în doliul. Ionică Hainal a condus orchestra Ansamblului folcloric Cununița din județul Satu Mare din anul 1982.

Artistul a fost apreciat atât în județ, cât și în țară datorită talentului și pasiunii pe care le avea față de muzică.

„Niciodată nu putem îngropa un cântec…

Ceatarâșul Ionică Hainal a trecut la cele veșnice

Cele mai citite articole

După o suferință pe care nu o mai putea alina nici măcar sunetul ceatărei Ionică Hainal, cel mai valoros ceatarâș al Codrului a trecut la cele veșnice, lăsând în urma sa un gol tăcut, pe care nu-l va mai putea umple nimeni. Virtuoz desăvârșit, Ionică a fost un artist venit direct din freamătul Codrului Ionică Hainal a fost un dăruit și devotat slujitor al melosului popular codrenesc. Degetele sale mângâiau, numai într-un anume fel doar de el știut, strunele și prin această miraculoasă atingere, artistul transmitea fiorul unei muzici armonioase care ți se strecura în suflet.
Pe măsura talentului său a fost și caracterul lui: omenia, amabilitatea, empatia și umorul, iată câteva din liniile care pot creiona chipul unul mare om și artist.


De acum, lumea celor ce iubesc frumosul va fi mai săracă, iar cântecele sale vor putea fi auzite doar din înregistrări. În aceste momente de negură sufletească avem totuși satifacția că am reușit să-i edităm un album, „Ceatarâș din Soconzel” care a fost lansat cu ocazia Festivalului Codrenesc de la Oțeloaia din august 2019.
Planul nostru de a-i organiza un spectacol omagial a fost zădărnicit de un destin, mult prea grăbit cu socotelile lumești.
Drum senin, între armoniile celești, și dacă pământul e mai sărac cu un cântec poate că totuși cerul a câștigat unul. Adânc, tulburător și patetic…”, transmite Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

„Un mare artist, un mare OM, un coleg și prieten desăvârșit, violonistul Ionică Hainal a plecat astăzi dintre cei dragi, lăsându-ne profund îndurerați. Ne-a încântat sufletele cu ceatăra sa, reușind în cei aproape 40 de ani petrecuți la conducerea orchestrei Ansamblului Cununița să lanseze nenumărați tineri care astăzi sunt artiști consacrați. Ne alăturăm familiei Cununița în aceste momente grele pentru Leontina Dorca și Carmen Sas, precum și familiei îndurerate a marelui artist și-l rugăm pe bunul Dumnezeu să-l aibă în pază. Să ne cânți dintre îngeri, prieten drag”, transmite Școala de Arte din municipiul Satu Mare.

Cele mai citite articole