Aeroportul din Cluj-Napoca, luat cu asalt. De ce crede un preot care a slujit la Maieru că este o bătaie de joc

de WTA.ro

Aeroportul din Cluj-Napoca, luat cu asalt. De ce crede un preot care a slujit la Maieru că este o bătaie de joc

Peste 1.500 de români din mai multe județe ale Transilvaniei – posibil și din Bistrița-Năsăud – și care vor să plece la muncă în Germania cu zboruri charter au stat înghesuiţi joi, la Aeroportul ”Avram Iancu” din Cluj, fără a respecta niciuna dintre restricţiile impuse de autorităţi pentru a preveni infectarea cu coronavirus.

Conform cluju.ro, este vorba de peste 1.500 de persoane care pleacă la munci agricole în Germania, cu zboruri charter, iar o parte dintre acestea au venit chiar din judeţul Suceava, unde se află cel mai mare focar de coronavirus din România. Potrivit aceleiaşi surse, 13 curse charter ar urma să plece spre Germania.

„Organizarea aparţine firmelor private care s-au ocupat şi de contractele lor de muncă. Am trimis acolo jandarmi pentru a asigura ordinea publică. Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj va face verificarea respectării măsurilor care trebuiau luate de organizatori” a declarat pentru cluju.ro, prefectul Mircea Abrudean.

Poliția Română a anunțat că s-a deschis un dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

”Poate închideți aeroportul Cluj, după ce am văzut azi. Este inadmisibil. Au fost două tentative de schimbare a acestui manager. Trebuie demarată o anchetă. E inadmisibil ce s-a petrecut acolo, să folosim toate pârghiile pentru a-l trage la răspundere pe managerul aeroportului. Nu a luat măsuri pentru distanțarea socială, pentru asigurarea. I-am cerut prefectului să ia măsuri pentru a-l trage la răspundere. Dacă mai sunt astfel de curse, ele să fie notificate din timp. Trebuie făcută o anchetă fără milă și penalizați cei care sunt vinovați de dezastru. Managerul era obligat să informeze autoritățile, Comitetul Județean de Urgență, Prefectura. Puteau trimite jandarmii acolo, puteau să împiedice aglomerația”, a reacționat premierul Ludovic Orban.

Cele mai citite articole

”Sunt de acord. Este inadmisibil ce s-a întâmplat la Cluj. Din păcate, s-a ajuns în situația în care instituțiile statului nu s-au implicat. Este un lanț de nereguli. Este inadmisibil cum firmele de recrutare au adus 1.500 de oameni și i-au lăsat în parcarea aeroportului, dar care nu ține de aeroport. Ca să nu mai repetăm, am transmis modificarea articolului 10 în următoarea ordonanță militară pentru ca autoritățile statului român să aibă control. Cei din Germania s-au adresat Eurocontrol, de acolo la ROMATSA și s-a dat liber la zbor. Aceste imagini nu le vom mai vedea”, a spus ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Conform Ordonanţei Militare anunţate la sfârşitul săptămânii trecute de ministrul de Interne Marcel Vela, sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie.

Dan Cismaș, care o vreme a slujit la Maieru, acum fiind preot în Cluj a scris pe Facebook:

Astăzi, Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca. Fãrã cuvinte…Noi, popii, nu respectãm distanța socialã, nu? Cineva…

Publiée par Dan Cismas sur Jeudi 9 avril 2020

Sursa foto: Facebook Dan Cismaș

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa