Alegerea anvelopelor noi pentru iarna – o provocare pentru conducatorii auto

de WTA.ro

Un set complet de anvelope noi pentru iarna reprezinta o investitie destul de substantiala pentru orice conducator auto. Din ce in ce mai multi soferi aleg sa investeasca in mod inteligent in cauciucuri noi, specifice anotimpului, si nu in anvelope second hand, doar pentru ca sunt mai ieftine, sau in cauciucuri all season, in speranta ca le vor putea folosi in toate anotimpurile, fara sa le schimbe de doua ori pe an.

Adevarul este ca un set de anvelope de iarna nou este mult mai sigur decat variantele mentionate anterior, insa trebuie sa indeplineasca anumite criterii inainte de a fi achizitionat.

Cum alegi cele mai bune anvelope pentru iarna

Soferii care se pregatesc sa isi echipeze masina de iarna asa cum se cuvine trebuie sa ia in calcul toate caracteristicile cauciucurilor noi, deoarece modelele au fost concepute special pentru a asigura siguranta la volan, control asupra masinii, stabilitate optima atat pe un carosabil umed, cat si pe gheata sau pe zapada si sa poata fi folosite in cele mai dificile conditii meteo.

In plus, este prevazut in noul cod rutier ca orice posesor de autoturism este obligat sa-si doteze masina cu anvelope conform anotimpului si conditiilor meteo. Dimensiunile anvelopelor auto reprezinta prima si cea mai importanta caracteristica ce trebuie luata in considerare.

Cele mai citite articole

Dimensiunile se refera la: latime, inaltime si diametru. Cei care detin un autoturism trebuie sa verifice cu atentie latimea cauciucului, pentru ca dimensiunile pot varia. Masurile sunt cuprinse in intervalul 185 si 205 milimetri si corespund unei anvelope umflate, insa fara sarcina de apasare actionand direct pe ea.

De asemenea, pentru un autoturism de dimensiuni mici si medii, inaltimea rotii va fi cuprinsa intre 50 si 65 de centimentri. Conducatorii auto nu trebuie sa aleaga modele prea mari de cauciucuri, acest lucru reducand din capabilitati si crescand consumul de carburant.

In ceea ce priveste rezistenta anvelopelor, aceasta este data de doi factori: indice de sarcina si indice de viteza. Indicele de sarcina ideal are valori de 80 si 90, in timp ce pentru autoturismele de dimensiuni mari, soferii trebuie sa se orienteze catre un indice cu o valoare minima de 90.

Mai mult decat atat, in alegerea cauciucurilor de iarna noi conteaza foarte mult si clasa de eficienta la franare, notata cu un sir de calificative de la A la F. Calificativele ideale sunt A si B, insa pentru autoturisme este suficient si un indice precum C sau E.

Zgomotul si eficienta la consum sunt criterii care incadreaza anvelopele in clasa de economie energetica, exprimata in litere, unde A are un consum de 3 litri pe 100 de kilometri, iar F un consum de 8 litri pe 100 de kilometri.

Zgomotul produs de anvelope poate fi incadrat in clasele: foarte puternic, atunci cand depaseste 73 de decibeli, mediu si scazut, cu o valoare de 68-69 de decibeli. Pentru a se incadra in normele europene, este indicat ca soferii sa aleaga produse clasate in categoria cu un zgomot redus sau mediu. Nu in cele din urma, un criteriu important al alegerii anvelopelor pentru iarna este si pretul, care variaza in functie de indicatorii de performanta, calitatea materialului din care sunt realizate si dimensiuni.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa