„Am vrut să izolez localitatea”! Zeci de persoane din Ticvaniu Mare, în autoizolare!

de WTA.ro

modelmic

Zeci de persoane din comuna Ticvaniu Mare au fost în puse izolare la domiciliu, după ce s-a aflat că femeia de 72 de ani din Zorlențu Mare, care a decedat miercuri dimineața după ce a fost confirmată cu coronavirus, a petrecut câteva zile cu familia din Ticvaniu Mic (sat apaținător comunei Ticvaniu Mare). Primarul Aurel Jivan spune că a plasat în izolare atât contacții direcți ai femeii, cât și cei indirecți, adică persoanele care au intrat în contact cu familia acesteia.

Femeia a revenit în țară de la Madrid și conform informațiilor pe care le are edilul, aceasta ar fi fost luată de la aeroport de către fiul ei și dusă la Ticvaniu Mic. Aici ar fi stat două zile, alături de fiu, noră și de o strănepoată, după care ar fi fost dusă la Zorlențu Mare și mai apoi la Reșița, unde a fost într-un final internată în spital pe data de 21 martie. În seara zilei de 24 martie a fost transferată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, unde a decedat în dimineața zilei de 25 martie. Femeia suferea de afecțiuni preexistente – diabet, fibrilație atrială, cardiopatie ischemică.

Problema, conform edilului Aurel Jivan, este că familia nu ar fi spus de la început adevărul cu privire la istoricul de călătorie al acesteia, afirmând inițial că a revenit în țară pe data de 20 martie, când de fapt s-a întors cu câteva zile înainte, două dintre acestea petrecându-le alături de familie în Ticvaniu Mic.

„Noi am acționat imediat ce am aflat de caz. A fost izolată familia, au fost izolați o parte din contacții indirecți ai victimei, adică cei care au luat contact cu fiul, nora și strănepoata victimei. Sunt destul de multe persoane aproximativ 30-40. Toate au fost puse sub izolare la domiciliu. Azi am mai făcut o listă și mai băgat la izolare câteva persoane, problema este că nu mai vor să recunoască cei care au intrat în contact, că le este frică de izolare.

Eu am vrut să izolez localitatea, vă spun drept. De ieri dimineață am vrut să izolez localitatea, dar nu am pârghiile necesare”, a declarat pentru Reper 24, Aurel Jivan.

Cele mai citite articole

Edilul a adăugat că toate persoanele aflate în izolare se simt bine, nu prezintă simptome de boală și că autoritățile sanitare l-ar fi asigurat că membrii familiei, contacți direcți ai femeii, vor fi testați mâine.

modelmic

Pe lângă persoanele puse în izolare la domiciliu în urma acestui caz, în Ticvaniu Mare se mai află în autoizolare aproximativ 10 persoane întoarse de peste hotare. Nu toți au declarat însă că revin din străinătate, conform edilului existând și cazuri în care a fost nevoie de intervenția autorităților ca aceștia să admită că revin de peste hotare și să se autoizoleze. În rest, atmosfera este destul de calmă la Ticvaniu Mare și în satele aparținătoare, oamenii respectând măsurile impuse de autorități.

„E pustiu pe străzi, am fost și pe sate, merge lumea la magazin, își ia pâine și se întoarce acasă. Nu vezi două persoane în același timp în magazin. La Primărie nu mai vine nimeni, decât câte unul după un model de declarație”, a concluzionat primarul Aurel Jivan.

În prezent, în Caras-Severin sunt 1741 de persoane izolate și 129 în carantină.

 

Karina TINCUL

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa