Importanţa consumului de apă pentru organismul uman este binecunoscută. Specialiştii în nutriţie şi sănătate amintesc de cei doi litri de apă de băut care nu trebuie să lipsească din rutina zilnică. Pentru acest necesar în ţara noastră ai la dispoziţie două surse: apă filtrată de la robinet sau apă îmbuteliată în diverse cantităţi. Iată ce trebuie să ştii despre fiecare.
Apa îmbuteliată
Consumul de apă îmbuteliată în România este foarte mare. Poate fi o reminiscenţă a regimului comunist plin de restricţii sau o urmare a campaniilor de marketing foarte active, cert este că românii preferă să consume apă îmbuteliată. Iată câteva avantaje şi dezavantaje.
Avantaje
Apa îmbuteliată este disponibilă în cele mai diverse cantităţi şi sugestii de prezentare. De la sticla de 0,5 litri portabilă oriunde te-ai afla până la bidoane de peste 20 de litri îţi poţi asigura necesarul de apă şi stocuri pentru multe zile. Un alt avantaj ar fi diversificarea pe categorii de calitate şi preţ, pentru orice buget şi gust.
Dezavantaje
Principalul dezavantaj al îmbutelierii apei este chiar recipientul în care se păstrează. Varianta ideală, cu recipiente din sticlă, este inaccesibilă publicului larg din cauza preţului ridicat. În ceea ce priveşte pet-urile, efectele negative sunt numeroase. Într-o industrie atât de diversă, controlul autorităţilor asupra respectării normelor sanitare şi de protecţie nu poate fi atât de riguros. În plus, ambalajele de plastic sunt foarte sensibile din punct de vedere al condiţiilor de depozitare. În special căldura alterează apa stocată în plastic, favorizând dezvoltarea unor bacterii nocive pentru consumul uman. Aşadar, dacă nu eşti sigur de condiţiile în care au fost depozitate recipientele din plastic şi nici nu ai un cadru optim la tine acasă, evită consumul de apă la pet.
Apa filtrată
Filtrul montat la chiuvetă reprezintă o sursă de apă potabilă disponibilă oricând, acasă şi la birou. În funcţie de calitatea apei din zona în care se montează şi de caracteristicile pe care le doresc consumatorii, sistemele de filtre de apă ceramice de pe azura.ro au opţiuni de dedurizare, anticalcar, ionizare, alcalinizare şi exemplele pot continua.
Avantaje
Avantajele instalării unui filtru de apă la chiuvetă sunt numeroase. În primul rând, nu mai ai nevoie de aprovizionare şi stocuri: oricând eşti însetat, este suficient să acţionezi robinetul şi ai apă de băut. Unul dintre cele mai evidente efecte ale filtrării apei este lipsa mirosului. Robinetele standard, fără filtru, eliberează apa de pe coloană, în care este impregnat mirosul de clor. Companiile responsabile cu asigurarea apei potabile adaugă clor pentru a neutraliza bacteriile de pe traseu. Filtrul elimină toate impurităţile acumulate, inclusiv clorul şi alţi contaminaţi, din acest motiv nu simţi nici un fel de miros când torni un pahar cu apă. Beneficiile pentru sănătate sunt clare: apa filtrată este bună de consum pentru copii şi adulţi. Anumite probleme de sănătate pot fi chiar reglate prin achiziţia unor filtre care reglează pH-ul apei în funcţie de nevoile fiecăruia. Mineralele bune pentru organism rămân în compoziţia apei, oferind beneficii în urma consumului. Apa filtrată este chiar o investiţie pe termen lung. După cheltuiala iniţială, costul apei va fi doar la metrul cub consumat, regăsit în factura de utilităţi. Economiseşti efortul, timpul şi banii pe care îi alocai pentru drumul la magazin şi achiziţia de recipiente de apă.
Dezavantaje
Singurul dezavantaj aparent al instalării unui filtru pentru apă potabilă este costul iniţial. Investiţia însă va fi amortizată pe parcurs, aşa cum am amintit mai sus. Apoi trebuie să te preocupe compatibilitatea sistemului cu instalaţia ta sanitară şi serviciile de instalare. Îţi mai rămâne doar grija înlocuirii periodice a filtrelor, respectând indicaţiile producătorului.
În majoritatea localităţilor din ţara noastră, uzinele de producţie a apei potabile transmit lichidul vital gata de consum, cu buletine de analiză certificate. Problemele încep însă să apară pe parcurs, în special din cauza instalaţiilor învechite aflate în stare de degradare. Pe traseu, apa potabilă poate acumula bacterii şi alte substanţe dăunătoare pentru organism. Astfel, instalarea unui filtru la chiuveta din casă sau din birou este o măsură de siguranţă pentru sănătatea consumatorilor. Atunci când eşti nevoit să bei apă îmbuteliată, încearcă să alegi recipiente din sticlă, depozitate în condiţii de siguranţă, ferite de razele soarelui.