Aparate dentare, o privire de ansamblu asupra unuia dintre cele mai moderne tratamente stomatologice

de WTA.ro

În zilele noastre, tot mai multe dintre persoane au înțeles cât de important este să ai dinți sănătoși pentru o bună stare de sănătate generală. Deși nu sunt mulți pacienți care calcă pragul clinicii stomatologice pentru vizite de profilaxie, sunt persoane pentru care imaginea este o parte importantă în viața profesională, motiv pentru care optează pentru modalități inovatoare de estetică medicală.

Nu doar fațetele dentare sunt incluse în această categorie, ci și aparatele dentare. Aparatele dentare sunt dispozitive ortodontice folosite pentru a corecta problemele dentare și ocluzale, cum ar fi dinții strâmbi, încrucișați sau supraaglomerați și malocluzia. Acestea pot fi utilizate atât în scopuri estetice, cât și funcționale, ajutând la îmbunătățirea sănătății dentare și la prevenirea problemelor ulterioare, cum ar fi cariile și afecțiunile gingivale.

Scurtă istorie – cum a apărut primul aparat dentar?

Primul aparat dentar a fost creat de către medicul francez Pierre Fauchard în secolul al 18-lea. Acesta se prezenta drept un dispozitiv din sârmă de argint, numit „bandeau”, care a fost plasat în jurul dinților pentru a-i alinia. 

De altfel, Fauchard este considerat adesea „tatăl medicinei dentare moderne”, iar de-a lungul vieții a contribuit semnificativ la dezvoltarea și avansarea medicinei dentare prin introducerea unor metode de tratament și instrumente inovatoare.

De-a lungul anilor, aparatele dentare au evoluat, devenind mai avansate și personalizate, pentru a se potrivi nevoilor individuale ale pacienților. Spre exemplu, în secolul al XIX-lea, aparatele dentare au început să fie fabricate din materiale mai bune, precum aurul, platină și fier. Chiar și așa, acestea erau relativ ineficiente și inconfortabile pentru pacienți. 

În anii 1970 s-a produs o revoluție, când au fost introduse bracketii dentari adezivi, mult mai confortabili și eficienți. Acestea au permis ortodonților să îi fixeze direct pe dinți și să folosească arcuri pentru a aplica presiunea necesara pentru a-i alinia.

În ultimele decenii, tehnologia a continuat să avanseze în domeniul stomatologic, în special în  ortodonție. Au fost dezvoltate aparate dentare invizibile, cum ar fi cele din plastic transparent sau cele care sunt aplicate pe partea internă a dinților, mai puțin vizibile, dar la fel de eficiente. 

Importanța vizitei la ortodont

Vizita la ortodont este extrem de importantă pentru o igienă dentară corespunzătoare și o sanatate dentara de nota 10. În timpul unei consultații cu ortodontul de la Smile Ambassador, acesta va evalua alinierea dintilor și a maxilarelor, pentru a determina dacă există probleme cu ocluzia sau cu poziționarea dinților.

Dacă se constată că există probleme, specialistul poate recomanda un tratament cu aparat dentar pentru a le corecta. Tratamentul cu aparat dentar este necesar nu numai din motive estetice, ci și pentru a preveni cariile dentare și bolile gingivale, care pot fi cauzate de dinții strâmbi sau de malocluzie.

De asemenea, vizita regulată la ortodont este necesară pentru a monitoriza progresul tratamentului și pentru a face ajustări la aparatul dentar, daca este necesar. În timpul acestor vizite, se pot identifica orice probleme care pot apărea și se vor găsi cele mai bune soluții pentru confortul pacientului.  

De cealaltă parte, vizita la specialistul în ortodonție poate fi utilă și pentru a primi sfaturi și instrucțiuni referitoare la îngrijirea dinților în timpul purtarii aparatului dentar, cum ar fi tehnicile de periaj și utilizarea aței dentare. 

Cum se stabilește prețul pentru aparatul dentar?

Cât costă un aparat dentar?” este o întrebare adesea adresată de pacienți. Costul unui aparat dentar poate varia în funcție de mai mulți factori, de la complexitatea cazului, tipul și materialele folosite pentru aparatul dentar, până la durata și frecvența tratamentului și experiența ortodontului.

De obicei, costul inițial al unui aparat dentar poate varia între 2500 de lei și 2500 de euro, în funcție de tipul aparatului și de complexitatea cazului. Aparatul tradițional, cu bracketi metalici este, de obicei, cel mai accesibil, în timp ce aparatele dentare invizibile sau cele din ceramică pot fi mai costisitoare. Înainte de a începe tratamentul, ortodontul va oferi o estimare completă a costurilor tratamentului, opțiunile de plată sau celei de finanțare.

Te-ar putea interesa