Aparatele dentare pentru copii – de la ce vârstă părinții ar trebui să ia în considerare un tratament ortodontic?

de WTA.ro

Fără îndoială, părinții copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani sunt mereu în căutarea informațiilor medicale corecte, pentru a-și ajuta piticii să ducă o viață sănătoasă și lipsită de accidente sau probleme.

O importanță aparte în ceea ce privește cumulul de informații o constituie știrile legate de ortodonție, în special legate de beneficiile tratamentului cu aparat dentar pentru copii, vârsta potrivită și importanța sănătății dentare de la vârste fragede.

Înainte de toate, părinții pot răsufla ușurați: este important de știut că aparatele dentare, în special cele destinate copiilor, au evoluat semnificativ grație progreselor tehnologiei medicale. În ciuda faptului că încă există mituri cu privire la utilizarea lor, aceste dispozitive ortodontice își dovedesc efectele pozitive atât asupra sănătății dentare, cât mai ales asupra stimei de sine a copiilor.

De ce aparatele dentare sunt atât de importante?

Aparatele dentare sunt tratamente ortodontice special create pentru a corecta poziția și alinierea dentară, fiind utilizate pentru a trata multiple probleme ortodontice – dinții înghesuiți sau cu spații prea mari între ei, mușcătură incorectă sau orice alte probleme care ar putea afecta funcționalitatea sau estetica dentară și facială.

Cele mai citite articole

La momentul actual, în orice clinică stomatologică, aparatele dentare sunt disponibile într-o varietate de forme, dimensiuni și materiale – precum metal, ceramică sau plastic transparent – iar datorită evoluției tehnologice acestea pot fi folosite de copii și adulți, deopotrivă.

Tratamentul ortodontic este un imperativ în cazul copiilor?

Cu siguranță, da! Dezvoltarea danturii și a oaselor maxilare este un proces complex, adesea influențat de o serie de factori, cum ar fi genetica, nutriția sau obiceiurile nesănătoase (în special suptul degetului sau folosirea îndelungată a suzetei). Factorii de mai sus reprezintă motivele pentru care  dinții și maxilarele copiilor pot crește în mod incorect, generând probleme de sănătate și estetice.

În astfel de situații, cea mai la îndemână soluție pentru copii și părinți o reprezintă aparatele dentare. Prin purtarea unui astfel de aparat, micuții pacienți își vor putea corecta aceste probleme, îmbunătăți sănătatea orală și contribui la dezvoltarea armonioasă a maxilarelor și a esteticii faciale. Dincolo de efectele asupra esteticii faciale, purtarea unui aparat dentar va elimina dificultatea de a mesteca sau înghiți alimentele, disconfortul sau durerea cauzate de o mușcătură incorectă.

Ce tipuri de aparate dentare sunt potrivite în cazul copiilor?

Odată cu dezvoltarea stomatologiei moderne, și ortodonția a evoluat considerabil. Astfel, în zilele noastre, copiii au acces la mai multe tipuri de aparate dentare concepute pentru a se potrivi nevoilor și preferințelor ale acestora. Printre cele mai potrivite tipuri de aparate dentare pentru copii se numără:

  • Aparatele dentare metalice (tradiționale): acestea se prezintă sub formă de brackeți metalici, lipiți pe dinți, și arcuri care aplică o forță controlată pentru a deplasa dinții în poziția corectă;
  • Aparatele dentare ceramice: sunt asemănătoare cu aparatele dentare metalice, cu diferența că brackeții sunt fabricați din ceramică, ceea ce le face mai puțin vizibile celor din jur;
  • Aparate dentare Incognito: sunt dispozitive personalizate, lipite pe partea interioara a dinților;
  • Aparate dentare de tip Invisalign: sunt fabricate din plastic transparent și se potrivesc perfect pe dinți. Au avantajul că pot fi îndepărtate pentru igienizare și că nu impun un regim alimentar strict.

Ce alte informații ar trebui să mai știe părinții despre tratamentul ortodontic al copiilor?

Înainte de tratamentul cu un aparat dentar, părinții ar trebui să discute cu ortodontul despre planul de tratament și implicațiile acestuia. Printre cele mai importante aspecte de discutat se numără durata tratamentului, confortul micului pacient, îngrijirea dentară și necesitatea vizitelor regulate la ortodont.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa