Apartament în clădire nouă sau veche: avantaje și dezavantaje

de WTA.ro

O decizie importantă atunci când vine vorba de achiziționarea unei noi locuințe se referă la alegerea dintre un apartament într-o clădire nouă sau unul într-o clădire veche. Fiecare opțiune aduce cu sine un set distinct de avantaje și dezavantaje care pot influența semnificativ experiența și calitatea vieții tale. De aceea, înainte de a decide, este recomandat să te documentezi foarte bine cu privire la avantajele și la dezavantajele fiecărei opțiuni pentru a vedea care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale și cu stilul de viață pe care ți-l dorești. 

Apartamente în clădiri noi 

Clădirile noi vin, de cele mai multe ori, cu mai multe avantaje decât dezavantaje atunci când vorbim despre achiziția unui apartament, în special atunci când alegi un dezvoltator imobiliar cu experiență și cu o notorietate bună în domeniu. 

Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale apartamentelor din clădiri noi:

 • Eficiență energetică: blocurile noi sunt proiectate cu standarde energetice ridicate și tehnologii moderne, ceea ce poate duce la costuri mai mici pentru încălzire, răcire și consumul de energie, în general.
 • Facilități moderne: multe clădiri noi oferă facilități moderne precum parcare subterană, săli de fitness, spații verzi și chiar piscine pentru confortul și divertismentul locuitorilor.
 • Design contemporan: apartamentele din blocurile noi sunt adesea proiectate cu un design contemporan, cu finisaje și materiale moderne, oferind un aspect estetic atrăgător și confortabil.
 • Tehnologii inteligente: multe construcții noi includ soluții tehnologice inteligente, cum ar fi sistemele de automatizare a iluminatului, controlul temperaturii și al securității, pentru o experiență de viață modernă și confortabilă.

Dezavantajele apartamentelor din clădiri noi ar putea fi:

 • Costuri de achiziție mai ridicate: apartamentele în blocuri noi au, în general, prețuri de cumpărare mai mari în comparație cu cele din blocurile vechi. Însă, dacă luăm în considerare eficiența energetică ce, pe termen lung, contribuie la minimizarea costurilor de întreținere și celelalte avantaje, costurile pot fi justificate cu ușurință.
 • Localizare periferică: uneori, clădirile noi pot fi construite în zone mai noi sau în curs de dezvoltare, ceea ce ar putea însemna o localizare periferică sau cu mai puține facilități în apropiere. De menționat însă faptul că acest lucru nu este valabil pentru toți dezvoltatorii imobiliari. 

Apartamente în clădiri vechi

Cele mai citite articole

Dacă te gândești să-ți cumperi un apartament într-un bloc vechi, iată care sunt cele mai importante avantaje și dezavantaje pe care să le iei în considerare.

Avantaje:

 • Preț mai accesibil: apartamentele în blocurile vechi tind să aibă un preț de achiziție mai mic în comparație cu cele din clădirile noi, ceea ce poate fi atractiv atunci când dispui de un buget limitat.
 • Localizare centrală: multe blocuri vechi sunt situate în zonele centrale ale orașului, oferind acces ușor la facilități, servicii, transport în comun și opțiuni de divertisment. De cele mai multe ori, însă, avantajul de a locui într-o zonă centrală elimină avantajul prețului accesibil. În general, apartamentele aflate în zone centrale au prețuri de achiziție destul de mari.
 • Potențial de renovare: un apartament într-un bloc vechi, dacă nu a fost renovat în ultimii ani, îți oferă oportunitatea de a-l renova și personaliza conform preferințelor tale, transformându-l într-un spațiu unic și confortabil.

Dezavantaje:

 • Eficiență energetică scăzută: izolația slabă și sistemele învechite pot duce la costuri mai mari pentru încălzire și răcire, afectând eficiența energetică a locuinței.
 • Costuri de întreținere mai mari: apartamentele în blocuri vechi pot avea infrastructură tehnică învechită, cum ar fi instalațiile electrice și sanitare, ce ar putea necesita modernizare. Totodată, clădirile vechi au nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește reparațiile și întreținerea regulate pentru a păstra un nivel adecvat de confort și siguranță.
 • Lipsa facilităților moderne: în cele mai multe cazuri, clădirile vechi nu oferă facilități moderne, precum parcare subterană, săli de sport sau piscine, ceea ce poate fi un dezavantaj dacă îți dorești să te bucuri de un stil de viață modern.

Alegerea dintre un apartament într-un bloc nou și unul într-un bloc vechi este o decizie personală importantă, influențată de o multitudine de factori. Ia în considerare avantajele și dezavantajele prezentate în acest articol și alege cea mai potrivită opțiune pentru tine.

sursă foto: shutterstock.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa