Aplicarea cantului: 3 sfaturi utile de care să ții cont dacă vrei să fabrici piese de mobilier rezistente la umezeală și temperaturi crescute

de WTA.ro

Piesele de mobilier destinate bucătăriilor și băilor, dar și spațiilor deschise, necesită anumite componente și finisaje care oferă un strat puternic de protecție împotriva umezelii, apei, infiltrațiilor de apă și a temperaturilor și aburului, iar una dintre soluțiile potrivite pentru fabricarea și protejarea mobilierului este aplicarea de cant.

Cantul este aplicat în special pentru piesele de mobilier din PAL, dar poate fi întâlnit și pentru alte materiale, precum MDF, HDF și chiar lemn masiv. Află 3 sfaturi practice despre fabricarea mobilierului cu cant pentru a crea piese de calitate!

Cum se realizează aplicarea cantului?

Cele mai citite articole

În funcție de cantul folosit, aplicarea acestuia poate fi realizată sub trei forme diferite, fiecare dintre acestea garantând protecția interioară și a muchiilor pieselor de mobilier. Astfel, există:

 • Aplicarea cantului cu mașina specială. Cu ajutorul unei mașini automate de aplicat cant vei realiza o lucrare rapidă, corectă și de calitate! Mașina de aplicat cant poate fi folosită pentru cantul ABS, melaminat și cel de furnir, oferind piesei de mobilier un design aparte, rezistent și durabil în timp.
 • Aplicarea cantului cu ajutorul unei surse de aer cald. Cantul melaminat și cel ABS termoadeziv pot fi aplicate manual, cu ajutorul unui feon special sau cu fierul de călcat.
 • Aplicarea cantului prin presare. Cantul din PVC poate fi introdus prin presare în canalul frezat al muchiilor de PAL de la piesele de mobilier. Se recomandă folosirea unui adeziv special, astfel încât muchiile să fie protejate împotriva infiltrațiilor de apă și a umezelii.

Ce tipuri de cant poți folosi?

 • Cant de furnir. Cantul de furnir este realizat din fâșii subțiri din lemn, stratificate și șlefuite, reprezentând unul dintre cele mai reziste tipuri de cant. De regulă, acesta este fabricat din lemn de frasin, stejar, nuc, mahon sau mesteacăn. Este rezistent împotriva umidității și infiltrațiilor de apă.
 • Cant ABS. Asemeni cantului de furnir, cel de ABS este puternic la șocuri mecanice, umiditate și foarte rezistent în timp. Poate fi prins de muchiile pieselor de mobilier cu ajutorul mașinii automate de aplicate cant. ABS este obținut dintr-un plastic dur, este ignifug și maleabil, fiind ideal pentru orice formă de mobilier.
 • Cant din aluminiu. Cantul din aluminiu este excelent de aplicat pentru mobila de bucătărie sau baie datorită rezistenței crescute la coroziune. Materialul își păstrează toate proprietățile de-a lungul timpului.
 • Cant PVC. Cantul de PVC este confecționat dintr-un plastic dur, însă nu este la fel de maleabil ca ABS. Este folosit în special pentru muchiile pieselor de mobilier din PAL.
 • Cant melaminat. Melamina este un material subțire, conceput dintr-o hârtie specială și acoperită cu lac. Piesele de mobilier cu cant melaminat sunt potrivite pentru living, dormitor, hol, balcon închis sau bucătării, având o rezistență scăzută la umiditate abundentă sau temperaturi crescute.

Ce adezivi folosești pentru aplicarea cantului?

Pentru o îmbinare de calitate a cantului cu restul piesei de mobilier vei avea nevoie, pentru majoritatea tipurilor de cant, de adezivi puternici și rezistenți la șocuri mecanice, infiltrații de apă și la trecerea timpului. Mașinile automate de aplicat cant încălzesc și topesc adezivul pentru o aplicare mai ușoară a acestuia în muchiile pieselor de mobilier. Există mai multe tipuri de adezivi, precum:

 • Granule – potrivit pentru aplicarea cantului pe drept sau curb;
 • Silicon – în special folosit pentru aplicarea cantului PVC pentru PAL;
 • Batoane – potrivit pentru aplicarea cantului pe muchii drepte.

Cantul oferă numeroase beneficii pentru toți deținătorii de mobilier, în special pentru piesele din baie, bucătărie, balcon deschis sau spații exterioare. Ia în calcul sfaturile oferite si creează mobilier din lemn de calitate pentru toți clienții tăi!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa