Aprovizionarea șantierului. 13 echipamente și produse esențiale

de WTA.ro

Cea mai importantă caracteristică a unui șantier este continuitatea, pentru că lucrările sunt realizate neîntrerupt, datorită unei bune organizări. Află cum se face aprovizionarea șantierului cu scule, echipamente și dispozitive de lucru și care sunt aceste elemente care fac ca lucrările să se desfășoare cât mai eficient.

Ciment pentru elemente din beton 

Structurile din beton sunt menite să asigure durabilitatea și rezistența ansamblelor construite, așadar va fi nevoie în primă fază de ciment, pentru realizarea acestora. Va fi necesar un ciment calitativ pentru lucrările de șantier, așa că ar trebui să afli că se găsește ciment la Mathaus, un material pe care să îl poți folosi în funcție de tipul elementelor structurale. 

Cimentul, alături de pietriș și nisip, în anumite granulații, va constitui un element deosebit de important în realizarea betoanelor, iar clasa betoanelor va defini și rezistența și implicit modul de utilizare al acestora. 

Betoniere de șantier

Pentru prepararea betonului în cantități moderate pot fi folosite betonierele de circa 160-200 litri. Acestea oferă avantajul preparării betonului rapid, fără a utiliza cantități mari de material, care să se usuce prematur.

Armătură

Armătura are rolul de a prelua încărcările, mai ales în situația în care elementele din beton cedează. Armăturile reprezintă bare de oțel cu diferite dimensiuni și diametre, cu sau fără striații. 

Amestecătoare cu rotații lente

Pentru prepararea mortarelor sau pentru amestecarea materialelor bicomponente sau tricomponente, precum rășinile epoxidice, este necesar un amestecător cu rotații lente. Acest lucru este important pentru că folosirea unor amestecătoare mari, cu viteze pe măsură, pot produce căldură, iar degajarea acesteia influențează momentul prizei materialului. 

Schele și scări

Schelele nu lipsesc din organizarea de șantier, mai ales în cazul lucrărilor realizate la înălțime. Sunt necesare scări de diferite dimensiuni și schele rezistente și sigure, care să garanteze siguranța muncitorilor.

Mașini de torcretat și tencuit

Mașinile de torcretat folosesc aerul comprimat pentru a imprima o forță materialelor care vor fi astfel împroșcate pe suprafețe. Avantajul major al folosirii acestor dispozitive costă în nivelul redus de pierderi de materiale. 

Scule de mână

Cele mai citite articole

Este important ca pe șantier, pe lângă utilajele de mari dimensiuni, să existe și scule de mână, potrivite lucrărilor de mici dimensiuni sau finisajelor.

Roabe

Pentru a transporta cu ușurință materialele în șantier vei avea nevoie de roabe. Acestea vor fluidiza transportul materialelor în șantier, astfel că nu vor exista timpi morți. 

Lampi de lucru portabile

Atunci când iluminatul nu este posibil, cum ar fi în situațiile de muncă la nivelul subsolului, este important să dotezi muncitorii cu lămpi portabile. 

Generatoare de curent

În același timp, pentru a asigura necesarul de energie electrică în șantier, este important să folosești un generator de curent de mari dimensiuni. 

Echipamente de protecția muncii

Pentru a proteja pe deplin personalul de accidente de muncă este necesar să dotezi șantierul cu căști de protecție, combinezoane, mănuși, bocanci, ochelari, viziere sau șorțuri cauciucate.

Vibratoare pentru beton

Vibrarea betonului este un aspect deosebit de important în procesul de construire, deoarece prezența aerului în structurile de beton poate constitui adevărate puncte nevralgice, din care poate începe cedarea elementelor. 

Betonul turnat poate ”prinde” zone cu aer, iar tasarea și vibrarea acestuia va avea rolul de a scoate aerul din structură. Acest lucru este deosebit de important în cazul tuturor elementelor din beton, însă este necesar cu precădere la grinzi și plăci. 

Pompe submersibile pentru ape murdare

Acolo unde este necesară eliminarea apei din structuri precum subsolurile sau demisolurile, pompele de apă murdară sunt cea mai bună opțiune. 

Lucrările de șantier necesită o multitudine de scule, utilaje și dispozitive pentru construcții, acestea fiind doar o parte din ele. Este recomandat să ceri ajutorul specialiștilor pentru a te organiza cât mai bine, astfel încât lucrările de șantier să se desfășoare cât mai bine.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa