Arta de a decora o masă festivă: sfaturi și idei care să te inspire

de WTA.ro

Arta de a decora o masă festivă: sfaturi și idei care să te inspire

Decorarea unei mese festive poate fi o adevărată expresie artistică, care adaugă o notă magică oricărui eveniment special. Fie că este vorba despre o cină de Crăciun, celebrarea unui eveniment special, o aniversare sau o onomastică în familie, modul în care aranjezi şi decorezi masa poate crea o atmosferă specială.

Iată câteva sfaturi practice și idei care să te inspire să creezi o masă festivă care va captiva invitații.

Alege o temă şi o paletă de culori

Înainte de a începe decorarea mesei, ideal este să alegi o temă specifică. Fie că este clasică, modernă, rustică sau elegantă, o temă coerentă va aduce armonie vizuală mesei. Apoi, selectează o paletă de culori care se potrivește cu ocazia. Pentru Crăciun, nuanţele tradiționale precum roșu, verde și alb pot crea o atmosferă caldă, în timp ce culori mai vii pot fi ideale pentru o aniversare veselă. Pentru masa de Anul Nou poţi merge pe îmbinarea elegantă de două culori: alb şi auriu sau bleumarin şi argintiu.

Optează pentru textile de calitate

Baza oricărei mese festive este o față de masă elegantă. Alege una care să se potrivească cu tema și paleta de culori alese. Important este ca materialul din care este făcută să fie de cea mai bună calitate şi să se aşeze frumos pe masă. De asemenea, şerveţelele din materiale textile rafinate, precum damascul, pot adăuga o dimensiune elegantă decorului.

Investeşte în veselă de bună calitate

Vesela pe care o alegi contribuie în mare măsură la estetica mesei. Desigur, contează foarte mult şi piesele pe care le ai la dispoziţie. De exemplu, dacă ai deja un serviciu de masă din porţelan, sobru şi elegant, poţi investi într-un set farfurii colorate, astfel încât să alegi ce vrei să foloseşti în diferite ocazii.

De asemenea, poţi utiliza veselă asortată sau să amesteci modele, pentru un aspect ludic şi eclectic. Farfuriile de servire și vasele asortate pot adăuga un plus de eleganţă.

Creează o piesă centrală

Cele mai citite articole

Ceea ce pui în centrul mesei dă nota estetică a ambianţei. Aşadar, pentru o petrecere mai elegantă, poţi opta pentru un vas cu flori proaspete, lumânări parfumate sau chiar o compoziție cu flori şi fructe pentru un aspect original. Sfeșnicele asortate, deosebit de elegante, pot adăuga o lumină caldă, în timp ce figurinele decorative dau o notă personală.

Pliază frumos șervetele

O pliere creativă a șervetelor poate adăuga o notă elegantă mesei. Încearcă să le pliezi în formă de evantai, floare de nufăr sau mitră papală pentru o prezentare sofisticată. În acest sens, găseşti foarte multe clipuri explicative pe internet. Pentru a personaliza şi mai mult masa, poţi pune mici figurine ceramice cu un cartonaș pe care este scris numele fiecărui invitat.

Nu uita de decorarea scaunelor

Nu uita să decorezi şi scaunele pentru a completa întregul ansamblu. Poţi folosi benzi de catifea late cu care să faci funde pe spătarele scaunelor, huse elegante sau chiar perne decorative din textile preţioase, cum ar fi damascul, mătasea sau taftaua. E o modalitate simplă de a adăuga un plus de confort și pentru a da un aer festiv ambianței generale.

Acordă atenţia cuvenită iluminatului

Luminile joacă un rol crucial în crearea unei atmosfere festive. Utilizează ghirlande luminoase, lumânări cu LED-uri sau lumânări decorative pentru a crea o lumină blândă şi plăcută. Lumânările parfumate pot adăuga, de asemenea, o dimensiune olfactivă plăcută.

Aşadar, decorarea unei mese festive este o oportunitate de a-ţi exprima creativitatea și de a adăuga o notă personală evenimentului pe care îl organizezi. Urmează aceste sfaturi și explorează ideile propuse pentru a crea o masă memorabilă care îţi va încânta invitații și îi va încuraja să se bucure de spiritul festiv al ocaziei. Fiecare masă poate deveni o experiență de neuitat datorită unei mese superb decorate.

Sursă foto: Pexels.com

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa