Aspecte esențiale în alegerea și montarea broaștelor

de WTA.ro

Ușile sunt menite să realizeze închiderea spațiilor și să protejeze împotriva intruziunilor. Pentru ca o ușă să fie sigură, alegerea corectă a produselor de feronerie este imperios necesară. Află care sunt aspectele cele mai importante pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine vorba despre montajul broaștelor astfel încât ușa ta să îți asigure nivelul de protecție dorit. 

Ce este broasca de la ușă?

Broasca este un element de feronerie creat cu scopul de a oferi posibilitatea realizării închiderii și deschiderii ușii. Astfel, este nevoie să alegi broaște rezistente pentru a te bucura de închideri de calitate, dar și de un plus de siguranță, deoarece broaștele au și rolul de a securiza ușa, astfel încât aceasta să nu se deschidă atunci când vorbim despre potențiale intruziuni. 

La ce să fii atent atunci când alegi broasca de la ușă?

Broasca de la ușă are rolul menținerii siguranței, așa că ar trebui să ai în vedere mai înainte de orice calitatea acesteia. O broască de calitate nu va permite forțarea ușii și nici deschiderea acesteia, iar calitatea se vede, mai înainte de orice, în sistemele de siguranță implementate. Dincolo de acestea, iată la ce ar mai trebui să fii atent atunci când alegi broasca de la ușă.

Numărul de puncte de blocare și cilindrul

Cilindrul ușii este zona în care se introduce cheia în vederea deschiderii și închiderii ușii. Cilindrul este unul dintre punctele cheie în structura de închidere a ușii, așadar aici va fi nevoie de o atenție specială. Ales așa cum trebuie, cilindrul protejează de intruziuni și nu va permite forțarea ușii, dacă vorbim despre o ușă exterioară. 

Pentru alegerea cilindrului este necesar să se ia în calcul lungimea capetelor acestora. În vederea asigurării rezistenței, cilindrii au în general protecție anti-rupere, rezistență la substanțe acide și de asemenea un sistem de protecție împotriva smulgerii.

Cele mai citite articole

La nivelul punctelor de blocare a ușii este recomandat să alegi un sistem care să ofere un număr mai mare de puncte de blocare, pentru ca ușa să nu se poată deschide cu ușurință. Deși acest lucru poate să ridice costuri mai mari, comparativ cu o ușă tradițională, ar trebui ca acest aspect să fie privit ca o investiție în siguranță. 

Tipul de broască

Există mai multe modele de broaște de ușă din care poți alege, iar acestea sunt: broască îngropată cu cheie, broască cu blocare și broască cu butuc. Aceste tipuri de broaște se aleg și în funcție de tipul ușii: ușă de exterior, ușă de interior sau uși de garaj sau de serviciu. 

Dimensiunile broaștei

Există câteva caracteristici care trebuie să fie cunoscute, atunci când alegem broaștele pentru uși, iar aceste dimensiuni sunt următoarele:

  • Grosimea carcasei de protecție;
  • Adâncimea carcasei;
  • Lungimea tijei:
  • Dimensiunile axului și ale interaxului;
  • Dimensiunile plăcii frontale.

Tipul cheilor

Broaștele pot fi alese și în funcție de tipul cheilor folosite, iar în acest caz se pot distinge următoarele:

  • Chei cu caneluri (mai sunt cunoscute și sub denumirea de chei simple)- care datorită canelurilor permit închiderea și deschiderea sistemului;
  • Chei reversibile- sunt cheile care nu au o direcție anume de introducere în butuc, fiind astfel mai permisive la nivel de utilizare;
  • Cheie cu tijă rotundă. 

Acestea sunt elementele care țin de alegerea corectă a broaștelor și de caracteristicile de utilizare ale acestora. Este important să apelezi la un lăcătuș pentru montaj, pentru a fi sigur că acesta respectă cerințele de siguranță și de asemenea trebuie să cumperi produse de calitate pentru casa ta, dacă vrei să te simți protejat în interiorul acesteia. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa