Atenție, prahoveni! Alertă de poluare la patru stații de măsurare a calității aerului din șase!

de WTA.ro

Atenție, prahoveni! Alertă de poluare la patru stații de măsurare a calității aerului din șase!

Alertă de poluare în Prahova! Patru dintre cele șase stații de monitorizare a calității aerului din județ arată valori crescute de PM10, niște particule care afectează sănătatea celor care respiră aerul (foto jos, print screen calitateaer.ro).

Potrivit site-ului calitateaer.ro, în ceea ce privește particulele PM10, “sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.
Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură.”.

Cele mai citite articole

Pe același site sunt indicate și cauzele emisiilor mari de PM10:

“activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor atât la oprirea acestora cât și datorită arderilor incomplete.”

Vezi mai jos indicii de pe stațiile de monitorizare unde sunt înregistrate valori crescute de PM10:

Post-ul Atenție, prahoveni! Alertă de poluare la patru stații de măsurare a calității aerului din șase! apare prima dată în Ziarul INCOMOD.

Cele mai citite articole