Acoperișul este expus la intemperii și necesită protecție suplimentară împotriva infiltrațiilor și formării condensului. Iată ce tipuri de hidroizolații poți utiliza și ce avantaje îți oferă acestea. În plus, descoperă câteva sfaturi pentru realizarea corectă a lucrărilor.
Tipuri de hidroizolații pentru acoperiș
Există mai multe tipuri de hidroizolații pentru acoperișul casei, fiecare cu o serie de caracteristici specifice:
- hidroizolații lichide – se plică prin pensulare și formează o membrană impermeabilă după uscare;
- membrane bituminoase – pot fi aplicate prin termosudare sau cu un adeziv special;
- bandă hidroizolantă bituminoasă – se montează în zonele critice ale acoperișului (margini, îmbinări etc.).
Avantajele hidroizolației pentru acoperiș
Etapa de hidroizolare a acoperișului este esențială pentru protecția și durabilitatea construcției. Iată care sunt principalele avantaje pe care le obții prin aplicarea corectă a unui produs de calitate superioară.
Oferă protecție împotriva umidității și a apei
Hidroizolația pentru acoperiș formează o barieră eficientă împotriva infiltrațiilor și nu permite pătrunderea umidității în structura clădirii. Mai mult, asigură evaporarea particulelor de apă din interior spre exterior.
Prelungește durabilitatea acoperișului
Dacă hidroizolația a fost aleasă corespunzător și aplicată corect, va prelungi durata de viață a acoperișului și a construcției, pentru că împiedică infiltrațiile și deteriorarea structurilor. În același timp, vor fi necesare mai puține intervenții pentru reparații sau mentenanță și vei beneficia de economii pe termen lung.
Împiedică deteriorarea finisajelor
Prin crearea unei bariere eficiente împotriva umidității exterioare, hidroizolația ajută la prevenirea deteriorarii finisajelor din interiorul locuinței.
Reduce transferul de căldură
Cele mai citite articole
Hidroizolația corespunzătoare pentru acoperiș se montează împreună cu un strat de termoizolație. În acest fel, se evită atât infiltrațiile, cât si pierderile de căldură la nivelul acoperișului, se menține o temperatură ambientală confortabilă și se reduc costurile pentru încălzire și răcire.
Cum se realizează hidroizolarea acoperișului?
Înainte de a începe lucrările, trebuie să determini care este tipul potrivit de hidroizolație. Spre exemplu, pentru un acoperiș de tip terasă vei avea nevoie de o membrană bituminoasă armată , sub polistirenul extrudat, și de un al doilea strat de hidroizolație , montată peste șapa de pantă. Poți opta fie pentru membrană bituminoasă cu ardezie, fie pentru o hidroizolație flexibilă, peste care montezi un placaj ceramic.
Pregătirea stratului suport
Hidroizolația se aplică doar după ce suprafața suport a fost curățată de urme de praf, ulei, grăsime, mucegai, vopsea veche, rugină sau de alte impurități care pot afecta aderența. De asemenea, asigură-te că substratul este solid și uscat. Verifică dacă există fisuri, denivelări sau capete de fier beton și, dacă este cazul, remediază problemele.
Aplicarea materialului hidroizolant
Dacă ai optat pentru o hidroizolație lichidă, aplicarea se poate face cu un trafalet, o bidinea sau prin pulverizare. Membranele bituminoase se montează prin termosudare, cu un arzător pentru acoperișuri, sau cele care se montează peste polistiren sunt autoadezive. Pentru mai multă aderență, stratul suport poate fi tratat înainte cu amorsă/primer.
Pentru a proteja acoperișul, structura clădirii și finisajele interioare de precipitații, infiltrații și condens, este absolut necesară etapa de hidroizolare și termoizolare. Alege produse de calitate superioară și asigură-te că lucrările sunt executate corect, astfel încât să obții rezultate durabile.
Sursă foto: shutterstock.com