Braila si COVID-19: CJ a alocat peste 14 milioane lei, iar Guvernul 0 lei | Seful Consiliului Judetean: „Nu am primit sprijin guvernamental cu aparatura medicala si nici fonduri”

de WTA.ro

Consiliul Judetean a anuntat, vineri, prin intermediul unui comunicat de presa, faptul ca institutia a alocat Spitalului Judetean de Urgenta pentru lupta impotriva noului coronavirus peste 14.000.000 de lei, fara ca unitatea spitaliceasca sa beneficieze de fonduri guvernamentale.

Cifrele prezentate de Consiliul Judetean:

„Spitalul Judetean de Urgenta 
– suma de 9.800.000 lei – conform HCJ nr. 36/13.02.2020 – suma este cu destinatie achizitionare de materiale sanitare, medicamente si utilitati pentru anul 2020 insa suma este folosita in momentul de fata pentru combaterea virusului SARS-COV-2, cu posibilitate de alocare si a altor sume in functie de nevoile spitalului;
– suma de 2.500.000 lei – conform HCJ nr. 68/25.03.2020 – suma alocata pentru achizitionarea unei linii de testare formata din aparat Realtime PCR si a unui numar de 9.000 de teste pentru acest echipament;

Spitalul de Pneumoftiziologie
– suma de 1.900.000 lei – conform HCJ nr. 36/13.02.2020 – suma este cu destinatie achizitionare de materiale sanitare, medicamente si utilitati pentru anul 2020 insa suma este folosita in momentul de fata pentru combaterea virusului SARS-COV-2, cu posibilitate de alocare si a altor sume in functie de nevoile spitalului;”

Totodata, Consiliul Judetean mentioneaza ca a amenajat un spatiu special pentru functionarea laboratorului de biologie moleculara in cadrul corpului D al Spitalului Judetean de Urgenta, locul unde va fi instalata linia de testare.

„Avem promisiunea furnizorului ca pana la sfarsitul lunii aprilie ne va livra linia completa impreuna cu echipamentul. Specificam faptul ca firma AGRICOST a achizitionat un astfel de aparat si urmeaza ca pana la sfarsitul lunii aprilie sa il doneze Spitalului Judetean de Urgenta. Astfel, vom avea doua echipamente destinate testarii in primul rand a cadrelor medicale si a cetatenilor judetului Braila. Cele doua echipamente vor avea impreuna capacitatea de procesare a 96 de teste/zi. (…) Nu am primit sprijin guvernamental cu aparatura medicala si nici fonduri pentru achizitionarea acestora”, se arata in comunicatul de presa citat.

Totusi, CJ aminteste faptul ca Guvernul, prin intermediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, a oferit spitalelor, in perioada 24 martie-6 aprilie, urmatoarele materiale: masca protectie – 100 buc, combinezon unica folosinta – 1.320 buc, acoperitor cizma – 20 buc, bonete – 20 buc, manusi chirurgicale – 40 perechi, masti FFP2 – 500 buc, masti FFP3 – 400 buc, viziere – 500 buc, dezinfectant TP2 – 20 litri.

„Dacă in anul 2019 am avut un buget de 160.553.000 lei, in anul 2020 Guvernul PNL ne-a dat printr-o asumare a bugetului o suma de 113.266.000 lei. Printr-o diferentiere, este o un deficit de 47 milioane de lei, echivalentul a 10 milioane de euro. In calitate de presedinte al Consiliului Judetean, voi continua sa fac tot ce imi sta in putere pentru un act medical sigur si de calitate, cea mai mare prioritate pentru mine in momentul de fata fiind sanatatea cetatenilor judeyului Braila. In aceasta perioada este important pentru noi toti sa urmam intocmai indicatiile autoritatilor si va indemn pe toti sa #statiacasa”, a declarat Francisk Iulian Chiriac, seful Cj

Cele mai citite articole

Articolul Braila si COVID-19: CJ a alocat peste 14 milioane lei, iar Guvernul 0 lei | Seful Consiliului Judetean: „Nu am primit sprijin guvernamental cu aparatura medicala si nici fonduri” apare prima dată în stiri Braila – debraila.ro.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa