Bucătărie tip insulă vs. bucătărie pe colț. Avantaje și dezavantaje

de WTA.ro

Ai în plan să amenajezi sau să rearanjezi bucătăria? Două opțiuni moderne sunt insula sau mobila în formă de L, amplasată pe colț. Află care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip de design ca să poți alege cea mai bună variantă pentru proiectul tău.

De ce să alegi o bucătărie pe colț?

Mobila de bucătărie amplasată pe colț are formă de L și este considerată printre cele mai eficiente variante. Corpurile de bază și cele suspendate sunt aranjate de-a lungul a doi pereți, în funcție de spațiu și de nevoile tale. Ai la dispoziție mai multe modele de mobilă de bucătărie de la MatHaus, complete sau modulare. 

Avantaje

Spațiul și fluxul de lucru sunt eficiente, iar aranjamentul este avantajos pentru o bucătărie cu două intrări. În același timp, frigiderul, aragazul, cuptorul și chiuveta sunt poziționate într-un mod convenabil, care te ajută să gătești organizat și fără să pierzi timp.

Designul în formă de L este excelent pentru bucătării de dimensiuni mici și medii. Mai mult, poți opta pentru corpuri modulare, care sunt rentabile și îți permit mai multă libertate în aranjarea mobilierului. Astfel, spațiul de depozitare și restul elementelor sunt în conformitate cu nevoile tale.

Dezavantaje

Corpurile speciale pentru colț oferă un spațiu suplimentar de depozitare, însă sunt mai greu de accesat și necesită, de cele mai multe ori, accesorii culisante. Din punct de vedere estetic și funcțional, nu sunt recomandate bucătăriilor mari cu formă pătrată sau dreptunghiulară. În aceste cazuri, poți adăuga, pe lângă mobilierul pe colț, o insulă.

De ce să alegi o bucătărie de tip insulă?

Cele mai citite articole

Mobila poate fi aranjată după preferințe, de-a lungul unui singur perete, în formă de L sau de U. Insula este amplasată în mijlocul bucătăriei sau, dacă spațiul este mai amplu, la 1 – 1,2 metri de mobilier. Atât în cazul unei distanțe prea mari, cât și prea mici, fluxul de lucru este afectat. 

Avantaje

Principalul avantaj al bucătăriei de tip insulă este spațiul suplimentar care poate fi utilizat ca: blat de lucru, zonă de luat masa, de depozitare sau de trecere către living, într-o amenajare open space. Dacă ai nevoie de un al doilea cuptor sau aragaz, insula este locul ideal de amplasare. Totodată, în dreptul acesteia, pot fi instalate corpuri suspendate sau suporturi pentru ustensile.

Un alt avantaj major este designul: materialele folosite, iluminatul bucătăriei, amplasarea insulei și a mobilierului, precum și multe alte elemente specifice transformă amenajarea într-una inedită și modernă. Spre exemplu, poți alege atât corpuri de iluminat suspendate, cât și încastrate în mobilă și aplice. Astfel, te vei bucura de suficientă lumină indiferent de momentul zilei, fără a neglija partea estetică și unitară. 

Dezavantaje

Dacă optezi pentru o insulă cu aragaz, cuptor sau chiuvetă, poate fi dificil racordul la utilități. În acest caz, ia în considerare toate detaliile în faza de construcție a locuinței, înainte de a realiza finisajele. De asemenea, acest tip de amenajare nu este potrivit bucătăriilor mici.

O bucătărie pe colț, în formă de L, poate fi îmbunătățită cu o insulă sau cu o masă clasică. Ține cont de forma și dimensiunile încăperii, precum și de nevoile și așteptările tale, astfel încât să alegi cel mai potrivit tip de amenajare pentru locuința ta. 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa