Consilierii județene cărășeni au votat astăzi proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al județului Caraș-Severin pe anul 2020. Acesta se ridică la suma de 236. 064. 940 de lei, semnificativ mai mic decât bugetul din anul 2019. Liberalii nu au ratat ocazia de a arunca o săgeată în direcția președintelui Silviu Hurduzeu, pe care l-au sfătuit să urmeze exemplul primarului Ioan Popa și să se axeze pe atragerea de fonduri europene.
„Bugetul de anul acesta este mult mai mic decât cel de anul trecut. Acest lucru este cauzat de o diminuare a banilor primiți de la Guvernul României. Anul trecut am avut un buget inițial de 265. 357.000 lei, iar până la sfârșitul anului a ajuns la 283.429.000. Anul acesta pornim cu un buget mult mai mic, o scădere de 47.000.000 față de bugetul de la sfârșitul anului trecut. Chiar dacă banii sunt mai puțini, am construit bugetul fără a afecta investițiile, toate proiectele în curs sunt finanțate în continuare în acest an.
Și banii din sumele defalcate de TVA pentru drumurile județene și comunale au fost într-o sumă mai mică decât anul trecut. Atunci am primit de la Guvern aproximativ 19.000.000 de lei, pe când anul acesta suma este de 12.000.200”, a explicat președintele Silviu Hurduzeu.
Vicepreședintele forului județean, Ionuț Popovici, s-a arătat și el deranjat de diminuarea bugetului alocat județului Caraș-Severin, în condițiile în care bugetul alocat județului Timiș este de trei ori mai mare. „Este greu să faci administrație fără fondurile necesare”, a subliniat Popovici, în timp de liderul grupului liberal, Mircea Teodorescu l-a dat ca exemplu pe primarul municipiului Reșița, Ioan Popa, care a reușit să mărească bugetul orașului prin atragerea de fonduri europene, adăugând că la Consiliul Județean ar trebui aplicată aceeași strategie.
Cele mai citite articole
„Trebuie să ieșim din această așteptare de a primi mereu bani de la București, de la Guvern, trebuie să ne axăm pe atragerea și derularea de proiecte din fonduri europene. Ați văzut probabil în presă, municipiul Reșița și-a mărit semnificativ bugetul tocmai prin accesarea de fonduri europene. Cred că acesta este modelul de urmat și pentru noi și vă rog să vă gândiți să întăriți acest departament din cadrul CJ”, a afirmat Teodorescu.
Cum era de așteptat, replica lui Hurduzeu nu a întârziat să apară, președintele CJ neratând ocazia de a sublinia „consecvența” liberalului Teodorescu: „Anul trecut când erau probleme, spuneați să ne adresăm Guvernului și acum spuneți să ne căutăm surse de finanțare în altă parte. În primul rând, spuneam că alocările de la Guvern sunt mai mici decât anul trecut, nu am discutat de proiectele noastre. Alocările de la Guvern, conform legii, sunt în fiecare an din sume și cote defalcate, impozitul de venit și TVA. Atât de mult hulitul Guvern PSD, anul trecut a alocat sume mult mai mari pentru bugetul județului Caraș-Severin. Chiar și la capitolul drumuri județene și comunale, suma a fost aproape dublă. Sigur, proiectele europene au fost depuse, sunt în curs de execuție, de contractare , dar și la acestea există cofinanțare de 2% și asigurarea cheltuielilor neeligibile”, a precizat Hurduzeu, după care s-a trecut la votarea proiectului de buget, care a fost adoptat în forma propusă de liderului CJ, fără niciun amendament sau obiecție.
Citește și Bugetul de investiții al Reșiței, mai mare cu 43% decât în 2019! Proiectul lui Popa, votat fără nicio obiecție
Karina TINCUL