Bugetul Sibiului în 2020: Ce investiții se fac în infrastructura orașului

de WTA.ro

Sibiul are anul acesta un buget local care însumează 824,47 de milioane de lei, fonduri care vor asigura realizarea proiectelor de dezvoltare ale orașului.

“Pentru o mai bună informare a sibienilor cu privire la proiectele pe care le finanțăm din bugetul local, vom detalia printr-o serie de comunicate fiecare capitol mare de investiții, structurat pe domenii de interes pentru cetățeni. În acest prim comunicat oferim informații despre lucrările de modernizare a străzilor și a cartierelor de blocuri, despre construcția de poduri și drumuri noi de legătură pentru creșterea fluenței traficului, despre parcări și piste de biciclete. În următoarele comunicate vom detalia investițiile în îmbunătățirea sistemului de salubrizare și colectare a deșeurilor, în modernizarea transportului public, a clădirilor școlilor și a secțiilor Spitalului de Pediatrie, dar și investiții în cultură, sport și agrement”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Vă prezentăm principalele investiții, reparații și dotări în domeniul INFRASTRUCTURII orașului, acestea având o valoare de 187, 87milioane de lei, adică 25% din bugetul local total:

Lucrări în continuare:

  • Reparații capitale în zona străzilor Henri Coandă – Oțelarilor: lucrările începute în 2019 au fost întrerupte în sezonul rece. În martie 2020 se va redeschide șantierul, iar lucrările se vor finaliza în primăvara acestui an.
  • Modernizarea străzilor Varului, Bradului, Mozaicului: în 2019 s-au încheiat lucrările la rețelele de utilități, carosabilul și trotuarele fiind la nivel de piatră spartă. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru luna mai a acestui an.
  • Reabilitarea zidurilor cetății de pe bulevardul Corneliu Coposu și a celor trei turnuri istorice de pe strada Cetății: lucrarea presupune curățarea zidurilor, reparații la tencuieli și zidărie, modernizarea iluminatului arhitectural, precum și reparații în interiorul turnurilor în pregătirea deschiderii acestora pentru public și evenimente culturale. Lucrările au început în anul 2019 și vor fi finalizate până în vara acestui an.

Lucrări noi:

Modernizarea cartierelor vechi de blocuri, prin modernizarea aleilor, parcărilor, zonelor verzi, a spațiilor publice și a iluminatului public:

  • Reparații capitale în cartierul Hipodrom I, între străzile N. Iorga – Luptei – Milea – Rahovei – bdul Mihai Viteazu: lucrările încep în martie 2020 și se va lucra etapizat, pe zone mai restrânse, termenul de finalizare pentru întreaga lucrare fiind de 24 de luni. Prima zonă care va intra în lucru este cea delimitată de bulevardul Vasile Milea – str. Luptei – Aleea Călărașilor – str. Rahovei
  • Reparații capitale în cartierul Hipodrom III, între străzile Iorga- Oștirii – Rahovei – Mihai Viteazu: lucrările vor începe în martie 2020 și au ca termen de finalizare 9 luni.
  • Reparații capitale în cartierul Ștrand, între străzile Vasile Cârlova – Maramureșului – Profesor Aurel Popa – Dimitrie Cantemir – Ștrandului: procedura de achiziție pentru lucrări este în curs; semnarea contractului este estimată pentru luna aprilie, iar ulterior vor începe lucrările care se vor finaliza în 2021
  • Reparații capitale în zona de blocuri din cartierul Terezian: în prezent se finalizează proiectarea și urmează organizarea procedurii de achiziție pentru execuția lucrărilor care vor începe din acest an.
  • Viabilizarea cartierului Veterani: în 2020 vor începe lucrările de extindere a rețelelor de gaz și se vor continua demersurile pentru rețelele de apă, canalizare și electrică, pentru a permite crearea rețelei de drumuri în această zonă.
  • Reparații ale covoarelor asfaltice pe mai multe străzi, precum și reparații punctuale ale defectelor apărute în asfalt, scarificări și refacerea marcajelor rutiere.
  • Modernizarea aleilor din Cimitirul Municipal
  • Achiziția de mobilier urban: bănci, coșuri de gunoi, etc.

Modernizarea străzilor:

  • Modernizarea străzii Podului, o cale de legătură între cartierele Gușterița, Reșița și Lazaret cu zona industrială est și ieșirea din municipiul Sibiu spre centura ocolitoare. Contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat în ianuarie 2020, ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în 15 martie, iar termenul de finalizare este de 12 luni.
  • Reconfigurarea și lărgirea carosabilului pe Calea Cisnădiei, la intrarea în municipiul Sibiu: contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat în 2019, lucrările urmând să se efectueze în 2020, scopul fiind acela de a atenua blocajele datorate traficului dinspre și înspre Cisnădie. Lucrările vor fi coordonate cu investiția planificată în zonă de CJ Sibiu. De asemenea, pentru o bună gestionare a șantierului, Primăria Șelimbăr va reface drumul de macadam care va asigura o legătură importantă între municipiul Sibiu și localitățile învecinate pe durata lucrărilor.
  • Modernizarea străzii Calea Dumbrăvii din Municipiul Sibiu, cu bandă dedicată pentru transportul public și piste pentru biciclete: pentru acest proiect se va organiza în acest an o procedură de achiziție pentru execuția lucrărilor, contractul estimându-se că va fi semnat în vara acestui an.
  • Modernizarea străzii Papiu Ilarian: lucrările sunt în curs în prezent, termenul de finalizare fiind în luna mai a acestui an; carosabilul și trotuarele vor fi reamenajate pentru a respecta caracterul istoric al zonei.
  • Reabilitarea drumului vechi, a trotuarelor, a zidului de sprijin și a iluminatului public în stațiunea Păltiniș: în prezent este în lucru actualizarea proiectului tehnic și studiul geologic, urmând achiziția pentru lucrările propriu-zise; se estimează că lucrările se vor contracta până în toamna acestui an.
  • Modernizarea următoarelor 41 de străzi de pământ care se va face etapizat, pentru o mai bună gestionare a șantierelor și a traficul în zonele respective: Zăvoi (tronson II), Neppendorf, Granitului, Macazului, Viilor, Cucului, Lucernei, Trandafirilor, I. Agârbiceanu, Dreptății, Ghiocelului, Hameiului, Garoafei, Maierilor, Căpriorilor, Speranței, Viorelelor, Honterus, Pandurilor, Eschil, Lăcrămioarelor, Băicoi, Topitorilor, Lacului, Primăverii, Rulmentului, Ovidiu, Cisnădioara, Rovine, Anul 1848, Stejarului, Flacăra, Tineretului, 16 Februarie, Depoului, Poiana Sibiului, Macului, Lăcătușilor, Dulgherilor, Mesteacănului, Tractorului.

Străzile pe care vor începe lucrările în acest an, vor fi redate circulației tot în acest an pentru a nu crea disconfort în sezonul rece. Lucrările pe ultimele străzi se vor încheia în 2021.

Crearea de noi căi de legătură pentru fluidizarea traficului:

  • Amenajarea drumului de legătură între Calea Cisnădiei și Calea Dumbrăvii, pe terenul fostei autobaze Tursib, pentru decongestionarea intrării/ieșirii din oraș înspre/dinspre Cisnădie: proiectarea pentru acest obiectiv este în curs de contractare și urmează organizarea unui proceduri de achiziție pentru contractarea execuției lucrărilor.
  • Modernizarea drumului peste Câmpșor pentru conectarea directă a cartierelor Turnișor și Ștrand: în prezent este în curs procedura de achiziție pentru proiectarea și execuția lucrărilor, estimându-se că se va semna contractul în primăvara acestui an. Demersurile pentru realizarea acestui drum au fost ample, fiind necesare inclusiv exproprieri ale terenurilor private pentru a putea crea un drum suficient de lat.

Parcări:

  • Amenajarea parcării multietajate în cartierul Hipodrom: procedura pentru contractarea proiectării și a execuției lucrărilor este în curs. Proiectul tehnic va fi predat în termen de 4 luni de la semnarea contractului, iar apoi vor începe lucrările propriu zise.
  • Amenajarea parcării subterane din Piața Gării: procedura pentru realizarea proiectului tehnic este în curs în prezent, urmând contractarea lucrărilor de construcție propriu-zise
  • Amenajarea unei parcări cu 70 de locuri în cartierul Valea Aurie, pe strada Sibiel: lucrările sunt în curs în prezent, ordinul de începere fiind emis în această lună.

Poduri:

  • Modernizarea podului peste Cibin din dreptul străzii Rozmarinului, parte a noii legături între cartierul Ștrand și Turnișor care se va crea prin amenajarea drumului peste Câmpșor: procedura de achiziție pentru lucrările de construcție este în curs, termenul de depunere a ofertelor fiind 9 martie. După evaluarea ofertelor se va semna contractul și vor începe lucrările.
  • Reabilitarea și extinderea podului Peco de pe șoseaua Alba Iulia: proiectarea este în lucru, termenul de predare fiind luna mai a acestui an. Ulterior este programată contractarea execuției lucrărilor.

Extinderea rețelei de piste sigure pentru încurajarea deplasării cu bicicleta:

  • Crearea unui coridor pentru biciclete între Ștrand, parcul Sub Arini și centru: contractul de lucrări este semnat, proiectul tehnic urmând să fie predat până la finalul lunii martie. Apoi vor începe lucrările care au ca termen de finalizare 12 luni.
  • Amenajarea malurilor Cibinului cu piste pentru biciclete: în prezent se află în evaluare ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic
  • Amenajarea și dotarea unui centru de închirieri de biciclete Sibiu Bike City: în prezent se evaluează ofertele depuse în cadrul procedurii de achiziție pentru realizarea proiectului și furnizarea echipamentelor necesare.

Realizarea proiectării, în pregătirea următoarelor investiții:

  • Modernizarea Căii Șurii Mici prin extinderea la trei benzi de circulație, una dintre acestea fiind dedicată transportului public, inclusiv prin amenajarea de piste pentru biciclete sigure, trotuare și modernizarea iluminatului public.
  • Crearea de drumuri de legătură noi între zona industrială vest și Calea Șurii Mici, primul în plan fiind cel care face legătura din strada Ogorului, fabrica ODU și Calea Șurii Mici, prin amenajarea străzilor Varșovia și Bruxelles.
  • Amenajarea unui traseu cicloturistic pe Dealul Gușteriței: în prezent este în curs procedura de achiziție pentru realizarea studiului de fezabilitate
  • Construcția parcării supraterane de mare capacitate de la piața agroalimentară Cibin: în prezent se pregătește documentația pentru concursul de soluții care va stabili conceptul.
  • Construcție parcare supraetajată Piața Vasile Aaron: prin această investiție dorim suplimentarea locurilor de parcare din acest cartier foarte aglomerat. Următorul pas este contractarea serviciilor de proiectare pentru acest obiectiv.
  • Viabilizarea cartierului Veterani: s-a inițiat un studiu de fezabilitate care să includă extinderea rețelelor de apă, canalizare și electricitate, amenajarea drumurilor, trotuarelor, zonelor verzi și a iluminatului public.
  • Reabilitarea podului Maria Tereza pentru a crea o legătură între zona centrală și cartierele Terezian și Țiglari. În prezent este în lucru documentia de proiectare necesară construcției.
  • Reabilitarea Podului Gării: înlocuirea rosturilor de dilatație ale podului, amenajarea zonelor de sub pod, modernizarea canalizării pluviale și a covorului asfaltic. În prima etapă vom contracta serviciile de proiectare pentru execuția lucrărilor.
  • Realizarea unui studiu pentru îmbunătățirea conectivității între cartierele Gușterița și Lazaret cu restul orașului, scopul fiind acela de a identifica noi căi de circulație auto, pietonală și cu bicicleta care să îmbunătățească mobilitatea locuitorilor din aceste zone, în contextul dezvoltărilor imobiliare finalizate și în curs.

Notă: În cazul proiectelor pentru care sunt prevăzute în acest an proceduri de achiziție, termenul de semnare a contractului și cel de începere a lucrărilor este estimativ, depinzând de bunul mers al procedurii de achiziție (depunerea de oferte corespunzătoare, derularea fără contestații, etc.)