Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de sân reprezintă cel mai prevalent tip de cancer, în 2020 fiind diagnosticate 2,3 milioane de femei cu această afecțiune, fiind înregistrate 685.000 de decese, pe plan global.
Există anumiți factori care pot crește riscul de apariție a cancerului de sân. Cum ar fi: înaintarea în vârstă, genul, obezitatea, consumul excesiv de alcool, istoricul familial, expunerea la radiații și multe altele.
Cu toate acestea, aproximativ jumătate dintre cancerele de sân apar în rândul femeilor care nu prezintă factori de risc identificabili, cu excepția genului și a vârstei de peste 40 de ani.
Din cauza numărului mare de cazuri și a severității acestui tip de cancer, este recomandată efectuarea investigațiilor periodice, pentru a putea identifica din timp posibila prezență a acestei afecțiuni.
Semnele și simptomele cancerului de sân
Investigațiile periodice sunt recomandate deoarece tratamentul început când cancerul este descoperit precoce poate fi vindecat în majoritatea cazurilor. O bună cunoaștere a semnelor și a simptomelor acestei afecțiuni este foarte importantă, pentru pentru a ști când este absolut necesară o vizită la medic.
De cele mai multe ori cancerul de sân apare sub forma unui nodul nedureros la nivelul sânului. Este important ca persoanele care sesizează apariția acestui nodul să apeleze la un consult medical specializat cât mai curând posibil, chiar și atunci când nu există durere sau disconfort.
În general, cancerul de sân poate include următoarele semne și simptome:
- Nodul la nivelul sânului;
- Modificarea formei și a mărimii sânului afectat;
- Modificări apărute la nivelul pielii;
- Schimbări ale areolei sau modificări ale pielii din jurul acesteia;
- Scurgeri mamelonare involuntare.
Trebuie menționat că majoritatea nodulilor nu sunt canceroși, ei putând reprezenta chisturi, infecții sau formațiuni benigne, cum ar fi fibroadenomul. Cu toate acestea, este necesară o investigație specializată, pentru a determina cu exactitate natura acestora.
Evaluarea și diagnosticarea cancerului de sân
Pentru a determina dacă simptomele prezentate sunt cauzate de afecțiuni maligne sau benigne, medicul specialist va efectua un examen clinic, împreuna cu alte teste adiționale cum ar fi:
- Mamografia – Metoda principală de screening pentru sănătatea sânilor. Aceasta este recomandată anual femeilor cu vârsta de cel puțin 40 de ani, pentru a verifica prezența cancerului de sân. Dacă medicul suspectează prezența unei tumori, atunci acesta poate recomanda efectuarea unei mamografii. În funcție de rezultatul obținut, se pot recomanda teste adiționale.
- Ecografia – O ecografie mamară folosește ultrasunete pentru a crea o imagine a țesuturilor adânci ale sânului. Aceasta poate ajuta medicul să observe prezența maselor solide, cum ar fi tumorile sau chisturile. Se recomandă efectuarea unei ecografii femeilor care au sub 40 de ani, pentru a urma un program de screening corect.
- Elastografia – Rolul elastografiei este de a diferenția tumorile maligne de cele benigne, prin studierea elasticității țesuturilor din jurul unei leziuni. Conform unui articol publicat în 2012, elastografia mamară ar putea reduce nevoia de efectuare a unei biopsii în cazul anumitor tipuri de noduli.
- Biopsie – Dacă medicul suspectează prezența cancerului de sân, iar informațiile oferite de investigațiile de mai sus nu pot confirma suspiciunea acestuia, atunci poate cere efectuarea unei biopsii. În timpul testului, medicul va preleva o probă de țesut de la nivelul zonei afectate pentru ca aceasta să fie testată în laborator. Deoarece există mai multe tipuri de biopsii, prelevarea țesutului se poate face fie prin puncție, fie prin realizarea unei incizii la nivelul sânului.
Chiar dacă acest tip de cancer poate afecta și persoanele de gen masculin, Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 99% – 99,5% dintre persoanele afectate sunt, însă, cele de gen feminin.
Deoarece eficiența tratamentului depinde de diagnosticarea timpurie, este recomandată efectuarea investigațiilor periodice și informarea cadrelor medicale cu privire la orice schimbare îngrijorătoare sau ieșită din comun care ar putea apărea la nivelul sânului.
Referințe:
Breast Cancer. World Health Organization, martie, 2021
Breast Elastography: A Literature Review. Journal of Ultrasound, Goddi, A. și alții. Elsevier, septembrie, 2012