Când apare cursul bnr şi când se afişează la casele de schimb valutar

de WTA.ro

Când apare cursul bnr şi când se afişează la casele de schimb valutar

Cursul valutar are o importanţă semnificativă în tranzacţiile de schimb valutar din România, fiind urmărit cu interes nu doar de către business-urile care realizează importuri şi exporturi, ci şi de persoanele fizice care urmează să plece în străinătate, doresc să obţină un credit pe termen lung, să plătească chiria în euro şi aşa mai departe.

Având în vedere aceste lucruri, este important ca orice persoană interesată de schimb valutar la curs BNR să cunoască anumite detalii despre cotaţia stabilită de către Banca Naţională Romană, dar şi orele la care aceasta se schimbă, acestea fiind elemente esenţiale ce îi pot ajuta să realizeze cele mai bune tranzacţii.

Ce este cursul valutar?

Potrivit Băncii Centrale Europene “un curs de schimb reprezintă cursul la care o monedă poate fi preschimbată cu o altă monedă. De exemplu, 1 EUR poate fi preschimbat contra 1,13 USD. Acest curs variază în mod constant pe piețele valutare internaționale, unde sunt tranzacționate valute de diverse tipuri. Euro este una dintre cele mai tranzacționate monede, alături de dolarul SUA, yenul japonez și lira sterlină.”

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul monedei naţionale RON, această rată stând la baza tranzacţiilor de schimb valutar şi este stabilită în fiecare zi lucrătoare de către BNR, la ora 13:00, fiind valabilă 24 de ore. Ultimul curs publicat este în ziua de Vineri, iar acesta este valabil pentru zilele de Sâmbătă, Duminică, respectiv Luni dimineaţa până la  fixarea noii rate.

De exemplu:

Pentru data de 3 ianuarie 2024 (Miercuri), cursul stabilit de BNR pentru 1 Eur = 4.9731 Ron. Acesta va fi valabil până în momentul în care va fi din nou schimbat în jurul orei 13:00, pe 4 ianuarie (Joi – următoarea zi).

Cursul valutar din data de 5 ianuarie 2024 (Vineri) pentru 1 Eur = 4.9744 Ron. Acest curs a fost utilizat şi în zilele de weekend, respectiv 6 ianuarie (Sâmbătă), 7 ianuarie (Duminică), dar şi 8 ianuarie (Luni) până la schimbarea noului curs oficial BNR.

Cum poate fi anticipat cursul valutar înaintea orei 13:00?

Cele mai citite articole

Atunci când o persoană doreşte să realizeze o tranzacţie de schimb de valută la curs BNR, aceasta va dori să obţină cele mai bune condiţii posibile, indiferent de suma ce urmează a fi schimbată. Ratele de schimb pot avea fluctuaţii importante în anumite perioade în care evenimentele globale, atât cele politice, economice sau geopolitice pot impacta semnificativ cursul valutar, existând diferenţe însemnate înainte şi după publicarea ratei oficiale, lucruri ce pot influenţa atât în mod pozitiv, cât şi negativ suma finală ce va fi tranzacționată.

Având în vedere aceste aspecte, cei interesaţi trebuie să cunoască cum pot anticipa cursul valutar înaintea publicării oficiale realizate de către BNR. Una dintre cele mai uşoare metode este prin urmărirea cursului de piaţă. Faţă de cel comunicat în fiecare zi de către Banca Naţională, cursul de piaţă  reprezintă cotaţia la care băncile realizează tranzacţii între ele, fiind într-o permanentă mişcare. Aceasta se schimbă în mod dinamic, în fiecare minut din zilele lucrătoare.

Prin urmare, atunci când o persoană doreşte să beneficieze de cel mai bun curs, va trebui să acceseze un site care oferă date valutare în timp real precum curBNR.ro şi să compare rata interbancară cu cea oficială pentru a observa raportul dintre cele două, dar şi mişcările care au fost realizate într-o anumită perioadă de timp, putând în acest fel să vadă mai bine dacă a evoluat într-o direcţie favorabilă sau nu.

Este important de menţionat faptul că rata interbancară nu este aceeași cu cotaţia la care va fi supusă tranzacţia finală, nefiind incluse marjele de profit practicate de casa de schimb. De aceea, această metodă poate fi folositoare mai ales în cazul sumelor mai mari de bani ce trebuie schimbate sau în cazul în care fluctuaţiile financiare sunt însemnate.

Când se afişează la casele de schimb valutar noua cotaţie BNR?

Casele de schimb valutar îşi actualizează de obicei cursurile la scurt timp după publicarea oficială BNR. Cu toate acestea, timpul poate varia uşor, unele actualizând în mod automat cursul, în timp ce altele pot întârzia câteva minute până la modificarea şi afişarea noilor rate de schimb.

Ce practici trebuie abordate pentru obţinerea celui mai bun curs valutar?

Realizarea unei tranzacţii de schimbare de valută la curs BNR trebuie întotdeauna făcută în cele mai profitabile condiţii. Pentru a efectua acest lucru, următoarele puncte pot beneficia considerabil orice persoană să găsească cel mai bun curs valutar disponibil:

  1. Compararea ratelor de la mai multe case de schimb valutar – fiecare casă de schimb practică anumite comisioane şi rate valutare diferite, de aceea este esenţial să fie realizată o comparaţie între ele şi să se determine cea mai bună ofertă.
  2. Monitorizarea cursului interbancar pe o perioadă istorică de 5 – 10 zile – monitorizarea regulată a cursului de schimb valutar poate fi o metodă excelentă prin care se pot identifica tendinţele şi fluctuaţiile de piaţă. Prin verificarea unei perioade istorice de aproximativ 5 – 10 zile, o persoană va putea observa mai uşor dacă rata are o evoluţie avantajoasă sau nu.
  3. Înţelegerea şi cunoaşterea comisioanelor practicate – înainte de a schimba valută, va fi esenţial să se cunoască taxele, comisioanele şi ratele nefavorabile de conversie pentru a evita pierderile excesive.
  4. Alegerea celor mai bune perioade pentru realizarea tranzacţiilor – perioadele mai puţin volatile pot fi mai favorabile deoarece se pot reduce potenţialele pierderi rezultate din cauza fluctuaţiilor bruşte. De asemenea, dacă se observă că rata interbancară este mult mai mare sau mai mică în comparaţie cu rata oficială BNR înainte de ora 13:00, un individ va putea lua o decizie mai profitabilă şi să acţioneze din timp.

Procedura de schimb euro la curs bnr sau orice altă monedă internaţională are o importanţă semnificativă pentru multe persoane fizice şi juridice din România. Apariţia cursului oficial BNR şi în cele din urmă la casele de schimb sunt momente importante ce modelează peisajul economic naţional de zi cu zi, având o influenţă semnificativă asupra tranzacţiilor realizate atât în ţară, cât şi peste graniţă.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa