Când este necesar un consult neurologic?

de WTA.ro

Neurologia este o ramură a medicinei care tratează bolile sistemului nervos. Această rețea complexă include sistemul nervos central și sistemul nervos periferic. Creierul și măduva spinării fac parte din sistemul nervos central, iar nervii care îl conectează pe acesta la celelalte organe formează sistemul nervos periferic. Afecțiunile neurologice sunt diverse și includ epilepsia, accidentul vascular cerebral, deficiențele de mișcare, Parkinson, durerile de cap și altele. Medicul generalist îți poate recomanda un consult neurologic dacă suspectează că suferi de o boală a sistemului nervos. Anumite simptome pot îți pot indica necesitatea unui astfel de consult. Citește în continuare și descoperă care sunt acestea.    

Durere cronică

O durere îndelungată, care persistă timp de mai multe luni sau ani este un semn că trebuie să mergi la cabinetul neurologului. Atunci când alte simptome, ca slăbiciunea, senzația de amorțire, imposibilitatea de a controla vezica sau sfincterul însoțesc aceste dureri, consultul neurologic devine imperativ. Uneori, o durere cronică poate fi urmarea unui accident sau a unei afecțiuni, dar dacă durata acesteia depășește perioada de recuperare, poate indica o altă problemă, așa că este bine să mergi la un consult neurologic.

Amețeală

Senzația de amețeală este de mai multe tipuri, iar descrierea acestuia de către pacient ajută medicul să stabilească ce fel de simptom este. Neurologul tratează un pacient cu amețeală atunci când aceasta reprezintă o manifestare a vertijului sau dezechilibrului. Vertijul și imposibilitatea de a păstra echilibrul pot apărea ca urmare a unor probleme ale urechii interne sau a unor leziuni ale sistemului nervos central.

Durere de cap

Durerile de cap sunt comune și de cele mai multe ori sunt moderate și trecătoare. Ele pot apărea în orice zonă a capului și pot fi asociate multor probleme de sănătate. Durerile de cap severe, persistente, care apar de la prima oră și se asociază cu vărsături, leșin, vedere dublă sau neclară reprezintă un indicator al unei probleme neurologice.  

Senzații de amorțire și furnicături

Aceste senzații neobișnuite pot fi manifestări normale în situații în care stăm într-o poziție care restricționează fluxul sanguin într-o anumită zonă a corpului sau când nu mâncăm. Însă dacă simțim amorțeală sau furnicături brusc sau doar pe o parte a corpului trebuie să mergem la un neurolog cât mai repede, pentru că aceste simptome pot indica un accident vascular cerebral.

Probleme motrice și convulsii

Tremurul, dificultatea de a merge, mișcările involuntare, lipsa permanentă de îndemânare pot fi simptome ale unei afecțiuni neurologice, dacă nu se asociază cu consumul anumitor substanțe sau medicamente ori cu anxietatea. Convulsiile, care se manifestă prin pierderea cunoștinței, mișcări necontrolate ale membrelor, confuzie, probleme de respirația pot indica, de asemenea, afecțiuni ale sistemului nervos.

Probleme de memorie, de exprimare și confuzie

Cele mai citite articole

Deteriorarea memoriei, confuzia, schimbările de personalitate și dificultatea de a vorbi sau exprima coerent sunt deseori simptome ale unor probleme ale creierului, măduvei spinării sau ale nervilor. Manifestările de acest tip pot indica dificultăți de învățare sau boli ca Alzheimer. 

Probleme cu somnul

În prezent, problemele de somn afectează mulți oameni, mai ales din cauza stresului, atracției tehnologiei sau mersului târziu la culcare. Totuși, anumite manifestări, ca apneea în somn, coșmarurile și anxietatea înainte de culcare pot indica o problemă neurologică. Dacă acestea sunt frecvente și sunt severe, înseamnă că este cazul să mergi la un medic neurolog. 

Slăbiciune

Slăbiciunea nu trebuie confundată cu oboseala sau epuizarea fizică apărută în urma unui efort intens sau a unei zile obositoare. Slăbiciunea se manifestă prin dificultatea de a mișca membrele sau corpul și senzația că trebuie să faci un efort suplimentar pentru a reuși să te miști corect. 

Mergi la o clinică de neurologie dacă ai simptome specifice situațiilor de mai sus. Medicul neurolog îți va evalua simptomele și îți va prescrie tratamentul corespunzător.

Referințe:

Pietro, MaryAnn De. “Neurologist: Definition, Treatments, Areas, and More.” Healthline, Healthline Media, 29 May 2019, www.healthline.com/find-care/articles/neurologists/neurologist.

University of Utah. “Should You See a Neurologist?” University of Utah Health, 2021, healthcare.utah.edu/neurosciences/neurology/neurologist.php.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa