Ceremonia Botezului este o ceremonie sacră și un prim eveniment foarte important atât pentru părinți, cât și pentru copil. În cadrul acestei Slujbe, care este considerată de către Biserică una dintre cele 7 Taine Mari, se întâmplă lucruri nevăzute, divine.
Aici, copilul primește daruri sacre, precum curăție și Lumină se purifică de păcatul strămoșesc, ieșind din apa sfințintă, ca un om cu totul nou.
Din acest motiv, copilul se îmbracă într-o fașă complet albă, imediat ce a fost scos din cristelniță, iar ulteior nu i se mai dau hainele vechi, cele cu care a venit îmbrăcat, ci unele complet noi.
Lumânarea este și ea un simbol al călăuzirii și ghidării pe care bebelușului le primește, nu doar acum ci pe tot parcursul vieții, iar prin ungerea cu ulei sfințit sau ulei, el devine o parte a Bisericii, o parte a Celor Aleși de Dumnezeu.
Toate obiectele ce sunt necesare pentru slujba Botezului la biserică, fac parte din trusoul de botez. Găsești trusouri de botez pe CelMic.ro, complete, fără a mai fi nevoită să cauți obiectele, în mai multe părți și poti alege culorile și modele preferate.
Când se face Botezul?
Botezul copilului este recomandat să se facă după ce copilul a împlinit 40 de zile de viață, dar se poate face chiar la 3 sau 4 luni. Totuși nu este recomandat de către Biserica ca acesta să fie făcut mai târziu.
În cazul în care copilul are anumite probleme sau se consideră că este necesar ca bebelușul să fie botezat înainte de a se împlini cele 40 de zile, atunci se poate chema preotul acasă sau, în situații mai grave, se poate face chiar de către mamă.
Deși, Biserica Ortodoxă spune că nu se țin botezuri în timpul posturilor, totusși, fiind o sărbătoare a bucuriei, acestea sunt acceptate de foarte mulți preoți. De asemenea, ziua pentru Botez, este indicat să fie făcută Duminica iar în zilele de Sărbătoare, nu se ține slujba Botezului.
Ce trebuie să facă părinții la Botez?
Cu toate că Botezul este despre copilul părinților, în cadrul aceste ceremonii, părinții nu au foarte multe lucruri le făcut, pentru că în mare parte, acestea le revin nașilor.
În fața lui Dumnezeu, se spune că nașii, sunt cei care vor răspunde pentru copil, dar tot ei sunt cei care îl aduc pentru prima dată în fața lui Dumnezeu și mărturisesc pentru el.
Cu toate că în tradiție nașii au foarte multe responsabilități în ziua botezului dar și ulterior, în multe dintre cazuri, părinții preiau unele dintre aceste responsabilități, precum achiziționarea hainelor noi pentru botez sau lumânarea dar și achitarea slujbei.
În principal, obligația părinților este de a duce certificatul de naștere al copilului, preotului și să ofere un cadou simbolic nașilor.
Hainele cu care copilul va fi dus la biserică sunt haine care trebuie cumpărate de către părinți, dar copilul după Botez va ieși cu haine noi, care ar trebuie cumpărate de nași. În cazul în care părinții vor să cumpere hainele pentru Botez, atunci trebuei să se orienteze către 2 rânduri de haine.
După ceremonia Botezului, părinții își reiau rolul și se ocupă de micuțul botezat și de petrecere. În timpul Slujbei, bebelusul va sta în brațele nașei.