Ecografia de sân este o investigație imagistică, nedureroasă și neinvazivă, utilizată pentru a urmări starea de sănătate a sânilor. Indicația de efectuare a unei astfel de ecografii depinde de riscul pacientei de a dezvolta cancer de sân. Află în continuare ce presupune ecografia de sân și cât de des trebuie să-ți faci această investigație.
Ce este ecografia de sân?
Tehnica ecografică folosește ultrasunete de înaltă frecvență pentru a obține imagini detaliate din interiorul țesuturilor. Prin intermediul ecografiei de sân, medicul urmărește structura internă a mamelelor și caută eventualele modificări ce pot apărea, cum ar fi, spre exemplu, tumorile sau chisturile,
Spre deosebire de radiografii, tomografii computerizate sau mamografii, ecografia nu folosește radiații și este considerată o investigație imagistică sigură pentru femeile însărcinate sau care alăptează.
Cum se desfășoară ecografia de sân?
Pentru început, medicul îți va adresa întrebări referitoare la istoricul tău medical. Informează medicul dacă folosești medicamente, suplimente alimentare sau dispozitive medicale (de exemplu, produse pentru alăptare). Înainte de efectuarea ecografiei propriu-zise, medicul îți va examina sânii prin palpare pentru a identifica eventuala prezență a unor mase anormale.
Ulterior, vei înlătura toate hainele din partea superioară a corpului și te vei întinde pe spate, pe patul de ecografie. Medicul va aplica un gel transparent la nivelul sânilor pentru ca ultrasunetele să poată pătrunde prin piele și să ofere o imagine satisfăcătoare a structurilor de la interior.
Când este nevoie de ecografie de sân?
Deși este lipsită de riscuri și reprezintă o tehnică imagistică simplistă și sigură, ecografia de sân nu este recomandată în screeningul de rutină pentru cancerul de sân. Modalitatea de screening recomandată de către specialiști este mamografia, investigație imagistică ce folosește doze mici de raze X pentru a vizualiza interiorul sânului.
Cele mai citite articole
În general, ecografia de sân este indicată atunci când palparea sânilor decelează mase care nu sunt, ulterior, vizualizate la mamografie sau când mamografia arată zone suspecte. Ecografia este utilă pentru a face diferența între formațiuni umplute cu lichid (chisturi) și mase solide (tumori). De asemenea, se recomandă efectuarea ecografiei de sân la pacientele cu țesut dens la nivelul sânilor ce nu permite obținerea unei imagini satisfăcătoare prin mamografie.
Cât de des trebuie efectuată?
Indicația trebuie să țină cont de riscul unei paciente de a dezvolta cancer de sân, precum și de vârsta acesteia. Factorii de risc pentru apariția cancerului de sân sunt:
- Istoricul familial de cancer de sân;
- Mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2;
- Rudă de gradul 1 cu mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2 la paciente care nu și-au făcut testarea genetică;
- Radioterapie la nivelul toracelui la vârste cuprinse între 10 și 30 de ani.
- Sindromul Li-Fraumeni, Cowden sau Bannayan-Riley-Ruvalcaba sau o rudă de gradul 1 cu unul din aceste sindroame.
Pacientele cu risc mare de apariție a cancerului de sân ar trebui să efectueze RMN mamar și mamografie anual, începând cu vârsta de 30 de ani.
Pentru pacientele cu risc moderat de apariție a cancerului de sân, recomandărilesunt:
- Femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 44 de ani pot începe să efectueze mamografie anual;
- Femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani ar trebui să efectueze mamografie anual;
- Femeile de peste 55 de ani pot face analiza o dată la 2 ani sau pot continua cu efectuarea anuală.
În concluzie, ecografia de sân este o investigație nedureroasă, ce nu comportă riscuri și este utilizată în special în completarea mamografiei. Vorbește cu medicul ginecolog despre îngrijorările tale, iar el te va sfătui în privința necesității efectuării unor investigații imagistice ale sânilor.
Surse informative
“ACS Breast Cancer Early Detection Recommendations.” American Cancer Society, 5 Mar. 2020, www.cancer.org/cancer/breast-cancer/screening-tests-and-early-detection/american-cancer-society-recommendations-for-the-early-detection-of-breast-cancer.html.Krans, Brian. Breast Ultrasound: Purpose, Procedure, and Results. 20 Aug. 2018, www.healthline.com/health/breast-ultrasound.