Să folosești o colecție de informații structurate și stocate în mod electronic, adică să folosești o bază de date, nu mai este de ceva vreme ceva revoluționar, ci pur și simplu un mod mult mai eficient de a-ți gestiona afacerile. Dacă n-ai luat deja contact cu acest concept, probabil că nu ești convins, mai ales deoarece nu-i cunoști beneficiile. Stai liniștit, le vei afla din cele ce urmează!
Dacă te conving argumentele noastre, nu ezita să investești în sisteme speciale de cloud computing care să te ajute în procesul de gestiune a bazelor de date. De pildă, descoperă ce servicii îți oferă Microsoft Azure.
Scazi redundanța datelor
Așa-i că nu are sens să înregistrezi aceeași informație de mai multe ori? Cu ajutorul bazelor de date se elimină redundanța datelor. Un astfel de sistem este capabil să identifice datele identice, chiar dacă sunt introduse de utilizatori diferiți. În acest mod îți vei crește eficiența afacerii și vei evita erorile umane.
În plus, un sistem centralizat îți garantează și faptul că datele vor fi coerente. Mai exact, dacă un document a fost salvat de mai multe ori într-un sistem, toate copiile sale vor fi actualizate dacă se modifică ceva pe una dintre copii.
Poți partaja datele
În trecut, conceptul de lucru în echipă se referea la anumite informații care erau analizate de colaboratori pe rând. Acum, cu ajutorul bazelor da date, toți membrii unei echipe pot lucra concomitent pe aceleași fișiere, iar modificările lor pot fi salvate și afișate în timp real, către toate celelalte persoane care au acces la datele respective.
Cele mai citite articole
Administratorul bazei de date poate decide cine și cât acces are la fiecare fișier, iar fiecare persoană care contribuie va respecta fix aceleași condiții de editare. Acest fapt garantează inclusiv păstrarea integrității datelor. Securitatea este garantată și de faptul că fiecare utilizator va avea propriile informații de logare și parolă. În plus, se poate urmări fiecare modificare (poți afla când s-a efectuat și cine este responsabil pentru ea).
Datele sunt mereu în siguranță
Până de curând datele erau stocate doar local, fapt care creștea riscul de a fi pierdute, corupte sau sparte de către hackeri cu mult mai mare ușurință. În prezent, bazele de date nu sunt doar fizice, ci pot avea, și de obicei chiar au, și o componentă online, cel mai des în cloud.
Acest lucru le poate face mai ușor de accesat, dar și de protejat și de salvat. Recuperarea ultimei stări coerente se poate face cu ușurință, chiar dacă au existat defecțiuni de hardware sau software, atacuri cibernetice sau chiar dezastre naturale.
Costurile sunt reduse
Soluțiile software bazate pe baze de date sunt integrate, ceea ce înseamnă că pot fi folosite pentru toate activitățile și toate departamentele din cadrul unui business. Asta înseamnă că poți aloca fonduri centralizate pentru aceste soluții și nu vei fi nevoit să găsești câte o variantă pentru fiecare departament în parte.
Desigur, există și anumite dezavantaje. Orice defecțiune va afecta toți utilizatorii, asta datorită centralizării datelor. Însă, per total, dacă alegi un furnizor de încredere, aceste situații sunt foarte rare.