Limba română a suferit transformări majore de-a lungul timpului. Cea mai recentă schimbare adusă a fost realizată în urmă cu aproximativ patru decenii, alfabetul românesc fiind îmbogăţit cu trei noi litere. Timp de 122 de ani, alfabetul a fost alcătuit doar din 28 de litere, însă în 1982, printr-o revizuire semnificativă, în acesta au fost adăugate literele Q, W şi Y.
Deşi această completare a crescut considerabil posibilităţile de exprimare şi comunicare, se poate observa cu uşurinţă în orice dicţionar român că cele trei litere nu sunt utilizate frecvent.
Pentru a descoperi povestea din spatele acestora, apelarea la surse de încredere, precum dexul online, poate oferi oricui posibilitatea de a citi şi a învăţa cuvinte noi ce încep sau conţin literele Q, W şi Y.
Dicţionarul explicativ va fi o sursă valoroasă pentru orice persoană care doreşte să descopere noi modalităţi de exprimare.
Q, W, Y – cele trei litere din limba română pe care românii le folosesc cel mai puţin
Deşi acestea au fost publicate în DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române) în 1982, cele trei litere erau utilizate încă din anii ‘70. Numărul de cuvinte care încep sau conţin Q, W sau Y sunt foarte puţine, majoritatea dintre ele fiind neologisme.
1. Litera Q
Cea de-a douăzecea literă din alfabetul românesc, litera Q este utilizată foarte puţin în viaţa de zi cu zi. De cele mai multe ori, ea este folosită în matematică ca simbol pentru mulţimea numerelor raţionale. În urma cercetării unui dicţionar român, se va putea observa cu uşurinţă faptul că există doar 19 cuvinte care încep cu litera Q.
Quinoa (o pseudo-cereala), quintal (o unitate de măsură utilizată în trecut în agricultură, egală cu 100 de unităţi, fie ele kg sau livre), Qatar (ţara de pe coasta Peninsulei Arabice), quebracho (un arbore răspândit în America de Sud) sunt doar câteva cuvinte ce încep cu litera Q, însă se poate remarca faptul că majoritatea dintre ele nu sunt utilizate frecvent.
2. Litera W
Inventată în ţinuturile anglo-saxone în secolul al şaptelea, W este o altă literă rară din alfabetul românesc. Aceasta ocupă poziţia douăzeci şi opt, iar conform cercetărilor realizate pe site-urile de specialitate, precum dexul online, există 33 de cuvinte ce încep cu litera W.
Câteva cuvinte care încep cu aceasta litera sunt următoarele: Watt (unitate de măsură a energiei electrice), whisky, weekend (cuvânt de origine engleză, utilizat frecvent atât în scris, cât şi în comunicare verbală), wolfram (metal din tabelul periodic al elementelor, cu simbol chimic “W”), workshop (un atelier, o metodă de învăţare şi predare eficientă).
3. Litera Y
Y este ultima introdusă în anul 1982 şi există printre cele mai puţine cuvinte care încep cu această literă. Aceasta are origine grecească şi ocupă poziţia douăzeci şi cinci în alfabetul românesc. Ea este utilizată de cele mai multe ori în ecuaţiile matematice, asemenea literei Q.
La fel ca şi celelalte două litere, şi aceasta se regăseşte în tabelul periodic, fiind simbolul pentru elementul chimic ytriu. În limba română există doar 14 cuvinte care încep cu litera Y, într-un dicţionar explicativ putându-se regăsi cuvinte precum yoga, yogin, yacht, yală şi aşa mai departe.
Profesorii de la www.dexonline.net sunt de părere că introducerea în alfabetul român a literelor Q, W şi Y a reprezentat un eveniment important în istoria limbii româneşti. Deşi utilizarea acestora este una minimă în comparaţie cu alte litere, ele reflectă natura dinamică a limbii şi influenţa globalizării asupra ortografiei române.
Incorporarea acestor litere în alfabet a permis românilor să utilizeze în viaţa de zi cu zi cuvinte împrumutate din engleza şi alte limbi străine, fiind o evoluţie pozitivă ce a crescut claritatea şi consistenţa în comunicare, cât şi diversitatea lingvistică.