Care sunt cele 6 lucruri esențiale pentru o familie protejată și fericită

de WTA.ro

Se spune că nicio familie nu este perfectă, însă un mediu armonios îi ajută pe toți membri să se dezvolte armonios, împreună. Care este cheia pentru toate acestea? Sunt mai multe lucruri esențiale de care e bine să ții cont. 

  1. Comunică din inimă

Prin abilitatea de a comunica, poți crește o familie unită și fericită. Asta pentru că trăirile și apropierile emoționale se declanșează prin exprimarea liberă a gândurilor, ideilor și sentimentelor. Dacă observi că îți este dificil să comunici deschis cu familia, există câteva strategii pe care le poți adopta, pentru a crea un mediu mai empatic și mai deschis. Iată câțiva pași practici pe care îi poți urma:

  • Gândește-te la propriile sentimente și nevoi. Încearcă să înțelegi de ce îți este greu să comunici deschis. Poate că există temeri de respingere, judecată sau neînțelegeri.
  • Descrie situațiile în mod obiectiv, fără a adăuga judecăți sau critici. De exemplu, în loc să spui „Niciodată nu mă înțelegi”, spune „Am observat că avem păreri diferite. Oare cum putem ajunge la un punct comun?”
  • Încearcă să înțelegi perspectiva celorlalți și să răspunzi cu empatie. Arată că îți pasă și că ești interesat de starea lor emoțională.
  1. Ai grijă de viitorul familiei

Pune binele înainte și planifică viitorul familiei tale. Nu știm ce ne rezervă viitorul, dar știm că există soluții la îndemână, pentru a avea grijă de cei dragi. 

Printr-o asigurare de viata pentru toata familia, cei dragi vor avea disponibilă o sumă de bani pentru dificultățile financiare care pot apărea în cazul unor evenimente neplăcute. De asemenea, poți adăuga extra-protecție în caz de recuperare medicală sau de necesitate a unei intervenții chirurgicale. 

  1. Implică-te în viața de familie

Lipsa implicării este o problemă în calea fericirii în familie, deoarece arată că ceva nu funcționează tocmai bine sau ai percepții greșite cu privire la anumite activități casnice. De exemplu, vasele murdare sunt responsabilitatea tuturor din familie.

Pe de altă parte, chiar dacă este ideal să existe responsabilități comune, știm și că interesele diferă de la o persoană la alta. Este ceva normal. Îți recomandăm să ieși din zona de confort și să încerci și lucruri noi. Încearcă, deoarece cu siguranță vei primi aprecieri din partea celorlalți membri ai familiei. 

  1. Rutinele și obiceiurile sunt bune

Contrar aparențelor, o familie fericită are rutine și obiceiuri sănătoase. Putem spune chiar că ele mențin familia unită mai mult decât ai putea crede. 

În acest sens, luați masa împreună măcar o dată pe zi sau în weekend, faceți plimbări regulate sau stabiliți o zi dedicată pentru activități de familie. Sunt doar câteva exemple, dar puteți găsi împreună acele obiceiuri sănătoase, care aduc buna dispoziție. 

  1. Faceți sport împreună

Sportul, sub orice formă este practicat, vine cu numeroase beneficii pentru minte și corp. Atunci când faci sport, creierul produce hormoni ai fericirii, respectiv dopamină și serotonină. 

Este plăcut să faceți sport împreună, cu atât mai mult dacă în familie sunt și copii. Există câteva sporturi perfecte pentru familiile care au copii: precum tenisul, înotul, ciclismul etc. 

În plus, sportul este genul de activitate recreativă care întărește relațiile familiale. De exemplu, favorizează comunicarea și creează legături emoționale puternice. 

  1. Spațiul personal nu trebuie neglijat

Calitatea relațiilor familiale se determină în funcție de timpul petrecut împreună. Altfel spus, 

este bine să petreceți cât mai mult timp împreună, însă nu neglija spațiul personal. 

Familia nu trebuie considerată un mediu în care visurile sau plăcerile personale s-au năruit. Prin urmare, oferă-ți, din când în când, acele „libertăți” absolut necesare. De exemplu, o ieșire cu prietenii, o oră rezervată pentru cartea preferată, plăcerea de a colecționa obiecte etc. Practic, orice care te face să te simți bine. 

Așa cum ai aflat, sunt multe lucruri care aduc protecție și fericire în familie. Nu este o misiune deloc ușoară, însă orice îmbunătățire pe care o vei simți te va încuraja să continui. 
Sursă foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa