Ușa clădirii care figurează, în acte, de câteva luni drept Muzeul Național ,,Constantin Brâncuși’’ a fost deschis, nu publicului, ci doar jurnaliștilor care au putut vedea starea deplorabilă a imobilului, utilizat în ultimii peste 20 de ani drept casă de protocol de către oficialitățile județene. Deși din exterior nu se vedea asta, Casa Barbu Gănescu, din centrul municipiului Târgu- Jiu, se află într-o stare avansată de degradare. Noua conducere a muzeului a menționat însă ieri că în ciuda situației va face tot posibilul ca luna viitoare spațiul să devină funcțional.
Imobilul deschis ieri presei este unul de patrimoniu, categoria B, care a fost trecut din patrimoniul Consiliului Judeţean în administrarea Ministerului Culturii. Deși, clădirea a fost stabilită de mai mult timp drept sediu pentru Muzeul Brâncuși, instituție creată încă din 2016, responsabilii Ministerului Culturii și singurul director al entității nu a făcut nimic pentru ca acesta să funcționeze.
Lucrurile au luat o altă întorsătură după ce la conducerea muzeului a fost numit un nou director. Om de presă, cu ani în urmă, Denisa Șuță, directorul instituției, a decis ca să își înceapă activitatea dând dovadă de transparență. Astfel, ușile Casei Gănescu s-au deschis ieri pentru jurnaliștii care au avut menirea să facă publică starea de degradare avansată a imobilului.
,,Am vrut să vă arăt modul în care arată Casa Gănescu, cea care este sediu al Muzeului Naţional ‘Constantin Brâncuşi’. Până în acest moment nu s-a reuşit ca această instituţie de cultură foarte importantă pentru municipiul Târgu-Jiu să devină funcţională. Acesta este primul pas pe care îl facem în acest moment, acela de a face demersurile necesare pentru ca această instituţie să devină funcţională.
Este vorba despre un imobil de patrimoniu categoria B, care a fost trecut din patrimoniul Consiliului Judeţean în administrarea Ministerului Culturii, este într-o stare avansată de degradare, mai ales în zona de demisol. Partea de jos este nefuncţională, la etaj situaţia este puţin mai bună, acolo se pot face unele lucrări de igienizare, astfel încât să poată funcţiona muzeul într-un timp destul de scurt.
Deja am contactat specialişti care să pună în funcţiune cele două centrale termice. Sper ca luna viitoare să putem face funcţională măcar o parte a Muzeului ‘Brâncuşi’ “, a spus Denisa Şuţă. Aceasta a explicat că în atare situație, clădirea nu va putea găzdui opere ale lui Brâncuși, ci doar activități care au legătură cu artistul și creațiile sale.
,,Nu putem expune o operă în aceste condiţii, cele de acum. Dar vom încerca să facem alte activităţi care au legătură cu ceea ce înseamnă Constantin Brâncuşi, unele dintre ele prevăzute, de altfel, de legea de înfiinţare a Muzeului ‘Constantin Brâncuşi’.
La primul articol se vorbeşte despre prezentarea imaginilor cu operele lui Constantin Brâncuşi într-un sistem de holograme şi vom merge, în principal, pe genul acesta de expoziţii până când vom reuşi să restaurăm clădirea. (…)
Vom strânge şi documente care au legătură cu viaţa, opera lui Constantin Brâncuşi, cercetări ştiinţifice. Deocamdată nu există un patrimoniu al muzeului, ne bazăm pe alte activităţi care să aibă legătură cu viaţa lui Brâncuşi”, a mai spus Denisa Şuţă, care a menționat că a primit garanţii că va avea sprijinul necesar pentru ca Muzeul ,,Constantin Brâncuşi” să funcţioneze de la Ministerul Culturii.
,,Ordinul de numire a mea este de 120 de zile. Teoretic, va trebui să se organizeze concurs. Organigrama prevede trei persoane, managerul, un curator și un contabil, dar nu au fost făcute demersuri pentru ocuparea posturilor. Au fost bugetate anul trecut aceste trei posturi. Îmi voi desfăşura activitatea deocamdată la Direcţia de Cultură. Fostul manager a reuşit ca instituţia să aibă un cod de identificare fiscală, i-au fost aprobate bugetul, organigrama şi regulamentul de organizare şi funcţionare”, a conchis Şuţă.
A.STOICA