Cat de mult protejeaza masca chirurgicala impotriva virusurilor si a bacteriilor?

de WTA.ro

In ultima perioada, masca chirurgicala a fost unul dintre cele mai cautate echipamente medicale si a starnit o multime de discutii contradictorii, de revolte privind costul si de curiozitati.

Ne place sau nu, atata vreme cat in lume circula un virus precum coronavirusul, trebuie sa purtam masca si sa ne asiguram ca aceasta ofera o protectie cat mai mare.

Ce este masca chirurgicala? Poate aceasta sa protejeze impotriva virusurilor?

Masca chirurgicala este o masca realizata pentru uz medical, care are o eficienta destul de mare in prevenirea si transmiterea infectiilor.

Aceasta masca se fixeaza de urechi si acopera gura si nasul.

Eficienta sa este foarte mare atunci cand vine vorba despre limitarea raspandirii germenilor, fiind strict necesara purtarea ei de catre persoanele care sunt infectate cu un virus respiratoriu.

Masca poate fi eficienta si pentru protectia persoanei care o poarta, insa nu este suficienta. Pentru o protectie cat mai mare trebuie sa se respecte si o serie de masuri importante de igiena:

  • Spalarea frecventa pe maini cu apa si cu sapun, pentru o perioada de cel putin 20 de secunde;
  • Grija sporita la obiectele pe care se pune mana;
  • Folosirea gelurilor de curatare pe baza de alcool, atunci cand apa si sapunul nu sunt la indemana.

Cum se poarta corect masca chirurgicala?

Nu este suficienta purtarea mastii pentru rezultate optime. Este extrem de important ca aceasta sa se poarte corect, in asa fel incat sa se previna cu succes gripa si alte viroze.

Exista cateva reguli care trebuie sa fie respectate cu strictete la purtarea mastii:

  • Aproape intotdeauna masca se poarta cu partea colorata in exterior si cu partea alba in interior. In cazul in care esti bolnav, este bine sa o porti invers;
  • Este esential ca masca sa acopere perfect barbia, gura si nasul iar partile laterale ale acesteia sa fie lipite de obraji. In caz contrar, purtarea sa este inutila;
  • Masca nu trebuie sa fie repurtata si trebuie sa aiba o perioada de utilizare de maxim 4 ore. De fiecare data cand devine umeda, aceasta trebuie sa fie schimbata, deoarece agentii patogeni se dezvolta foarte repede in mediul umed;
  • Este foarte important sa se aplice si sa se scoata cu grija, doar dupa curatarea temeinica a mainilor. Atunci cand se scoate de pe fata, masca trebuie sa fie prinsa de buclele cu care este fixata de urechi si sa se arunce, de preferat la un cos de gunoi cu capac.

De unde sa achizitionezi cele mai bune masti chirurgicale?

Desi exista o multime de comercianti care vand masti chirurgicale incercand sa aiba un profit rapid, cele mai sigure locuri de unde pot fi achizitionate aceste produse sunt farmaciile. Atunci cand achizitionezi un set de masti este bine sa te asiguri ca sunt produse in conformitate cu regulamentul impus de organizatiile de sanatate si ca isi atinge scopul de a te proteja pe tine si pe cei din jur de virusuri si de bacterii.

Te-ar putea interesa