Cât poate câștiga un avocat în România?

de WTA.ro

Profesia de avocat este una deosebit de solicitantă, care implică mult timp și investiții financiare. Facultatea de drept și acceptarea în barou pot fi, de asemenea, provocări dificile. Motivația ta poate depinde uneori de a ști ce este cu adevărat bun la această profesie.

  • Dar profesia de avocat este una plină de satisfacții și vine la pachet cu avantajele ei. Unul dintre aceste avantaje este salariul.

O profesie cu un potențial mare de câștig

Avocații sunt printre cei mai bine plătiți profesioniști din domeniul juridic, iar majoritatea avocaților câștigă venituri cu mult peste media națională. Este, totuși, important de știut că nu toți avocații câștigă mulți bani. Acest lucru poate depinde de calitatea angajatorului, de nivelul de experiență și, nu în ultimul rând, de orașul în care profesezi.

  • Avocații angajați în marile firme de avocatură, în orașele mari și specializați în domenii foarte solicitate (penal, economic, bancar etc) obțin, în general, cele mai mari venituri. 

Cei care sunt la început de drum, cu mai puțină experiență, cei care lucrează în sectorul public, nu câștigă la fel de mult.

Care sunt țările în care avocații câștigă cel mai mult

Veniturile unui avocat nu depind doar de experiența sa și de rata proceselor câștigate, ci și de zona geografică în care profesează. Câștigurile unui avocat variază și în funcție de orașul în care profesează, dar până a vorbi despre asta, vă prezentăm topul țărilor în care avocații câștigă cei mai mulți bani.

Potrivit si naibuzz.com, la sfârșitul anului 2021, țara în care un avocat încasa cei mai mulți bani era Elveția. Aici, salariul mediu al unui avocat cu peste 10 ani experiență, angajat al unei case de avocatură din Geneva, este de aproximativ 200.000 franci elvețieni pe an, adică 950.000 lei, în timp ce cel mai mic salariu este de 570.000 lei pe an.

  • Pe locul 2 în top se află Japonia, unde avocații cu experiență, care lucrează într-un cabinet privat, câștigă în medie 16 milioane de yeni pe an (614.000 lei) și pot câștiga chiar mai mult dacă sunt specializați în domeniul financiar și bancar.

În SUA, avocații câștigă în medie 120.000 de dolari pe an (526.000 lei), iar în Norvegia 509.000 lei.

În Irlanda, avocaților debutanți li se acordă, de obicei, un salariu inițial de 45.000 EUR – 65.000 EUR (223.000 lei – 322.000 lei), în timp ce cei cu 5 ani de experiență primesc o medie de 80.000 EUR pe an (396.000 lei).

  • Pe locul 6 în topul țărilor în care avocații sunt cel mai bine plătiți se află Olanda. Aici, un asociat într-o firmă de avocatură olandeză începe de la aproximativ 40.000 de euro pe an (198.000 lei) și crește în funcție de experiență. Cei cu peste 7 ani de experiență pot câștiga peste 140.000 de euro (693.000 lei). 

Cât câștigă un avocat în România

Cele mai citite articole

Venitul unui avocat din România variază în funcție de dimensiunea firmei de avocatură în care lucrează, dar și de nivelul salarial regional. Așa cum era de așteptat cel mai mare salariu mediu pentru un avocat este în București (4.800 de lei net), în timp ce la polul opus, potrivit datelor businessmagazin.ro, se află salariul mediu al avocaților din Mureș (2.500 de lei net).

Nu în ultimul rând, veniturile avocaților depind și de performanțe sau de rezultate anterioare.

  • Salariul mediu al unui angajat care ocupă funcția de avocat din România este de 5.500 de lei net pe lună, arată datele extrase din platforma Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare online eJobs.

De regulă, ținta unui avocat este de a ajunge partener într-o firmă de avocatură, când și veniturile acestuia cresc considerabil. Acest lucru este însă posibil doar după ani de experiență.

  • Potrivit site-ului salaryexpert.com, salariul mediu brut pe an al unui avocat în România este de 146.356 lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 70 lei pe oră. În plus, potrivit aceleiași surse, aceștia pot câștiga un bonus mediu de 9.908 lei. 

Estimări salariale ale salaryexpert.com sunt bazate pe datele sondajului salarial colectate direct de la angajatori și angajați anonimi din România. Un avocat entry level (1-3 ani de experiență) câștigă un salariu mediu anual de 101.231 lei. 

Pe de altă parte, un avocat de nivel superior (peste 8 ani de experiență) câștigă un salariu mediu de 183.323 lei.

  • Tot potrivit salaryexpert.com, pe baza datelor de compensare, potențialul salarial estimat pentru un avocat din România va crește cu 26 % în următorii 5 ani, ceea ce înseamnă că ar putea ajunge la 184.138 lei pe an în 2026.

Lista onorariilor avocaților în 2021

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a aprobat în 2020 un Ghid orientativ al onorariilor minimale, care a intrat în vigoare la începutul anului 2021. 

Aceste onorarii ale avocaților nu sunt impuse, ci orientative, astfel că fiecare avocat poate stabili și sume mai mici decât cele ale UNBR.

  • Principala recomandare este ca ora să fie taxată cu 220 de lei, pentru contestarea măsurii suspendării permisului de conducere să fie achitată avocatului cel puțin suma de 1.100 lei, iar pentru o cerere de divorț care implică și copii, 2.200 de lei.

Conform UNBR, estimarea s-a făcut în baza unor date publice, deoarece nu există altfel de studii care să reflecte cheltuielile avocaților.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa