Toamna și iarna sunt anotimpurile în care schimbările de temperatură și de presiune atmosferică își pun amprenta cel mai mult asupra pacienților care suferă de anumite afecțiuni de natură cronică. Astfel, aceștia pot să resimtă accentuarea simptomelor sau, uneori, apariția de complicații ale tulburărilor deja existente.
Bolile reumatice
Persoanele care suferă de afecțiuni ale articulațiilor au parte de o perioadă mai dificilă pe parcursul sezonului rece. Pacienții cu diagnostice precum artrozele, poliartrita reumatoidă sau reumatismul articular pot constata înrăutățirea simptomelor sau reapariția lor, atunci când temperaturile scad drastic în timpul iernii. Este posibil ca, în aceste condiții, medicul curant să decidă suplimentarea medicamentelor sau creșterea dozelor tratamentului în curs, pentru a susține ameliorarea durerilor. O soluție pe care medicul o poate propune este administrarea unui tratament de scurtă durată cu antiinflamatoare sau analgezice. De asemenea, chiar dacă nu pot ieși să facă mișcare în aer liber, pacienții cu boli reumatice sunt sfătuiți să mențină un stil de viață activ pentru a susține mobilitatea articulațiilor.
Afecțiunile dermatologice
Sistemul imunitar scăzut influențează uneori în sens negativ sănătatea pielii, întrucât scade producția de acid hialuronic, pielea având astfel tendința de uscare. O piele uscată și crăpată devine vulnerabilă în fața acțiunii diverșilor agenți patogeni, precum bacteriile sau ciupercile. În plus, unii pacienți care suferă de afecțiuni cronice ale pielii (psoriazis, dermatite etc.) se pot confrunta cu exacerbarea simptomelor, atunci când temperaturile sunt mai scăzute. Este recomandat ca atunci când începe să se instaleze sezonul rece, pacienții diagnosticați cu astfel de boli ale pielii să evite expunerea la frig, cât de mult posibil. În plus, este deosebit de utilă stabilirea unei rutine zilnice de îngrijire a pielii, cu scopul de a susține integritatea tegumentelor și de a evita agravarea stării de sănătate a acestora.
Afecțiunile psihice
Vremea mohorâtă și schimbările bruște ale presiunii atmosferice pot avea efecte neplăcute și asupra stării de spirit. Foarte mulți dintre noi ne confruntăm cu modificarea dispoziției în zilele ploioase sau reci, astfel încât persoanele diagosticate cu tulburare depresivă sau anxietate pot resimți o accentuare a stărilor de tristețe sau de agitație în timpul iernii, în special când vremea urâtă se întinde pe un interval mai mare de timp. Ce putem face atunci când simțim că vremea rece ne tulbură starea de spirit este să încercăm să nu ne suprasolicităm la locul de muncă și să nu neglijăm sub nicio formă orele de odihnă. Somnul și activitățile relaxante sunt cruciale în menținerea sănătății psiho-emoționale, astfel că trebuie să existe un echilibru în programul fiecărei zile.
Tulburările cardiovasculare
Cele mai citite articole
Un pacient cu diagnostic de hipertensiune arterială sau cardiopatie ischemică este întotdeauna vulnerabil la temperaturile extreme sau la modificările de presiune atmosferică. Astfel, iarna, când temperaturile scad sub 0 grade, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare sunt sfătuiți să rămână în case și să evite trecerea bruscă de la o temperatură la alta. Unele persoane se pot confrunta cu crize de angină pectorală, apărute din cauza contracțiilor musculare accentuate odată cu expunerea la frig.
În același timp, riscul unui infarct sau al unui accident vascular cerebral este mult mai ridicat în timpul iernii, motiv pentru care este nevoie ca pacienții predispuși la astfel de evenimente să își urmeze cu strictețe tratamentul și regimul alimentar. De asemenea, monitorizarea constantă a tensiunii arteriale este esențială, astfel încât orice modificări însemnate ale valorilor să fie identificate la timp.
Bolile sistemului respirator
Nu în ultimul rând, trebuie amintite cele mai frecvente afecțiuni manifestate în sezonul rece, și anume infecțiile respiratorii. Nu frigul este cel care le cauzează, însă este cel care contribuie la scăderea imunității și, astfel, la expunerea organismului la contractarea de infecții. Virozele respiratorii, guturaiul sau chiar gripa sunt frecvent întâlnite în această perioadă. Trebuie amintite și cazurile de pacienți care suferă de boli respiratorii cronice, așa cum sunt boala pulmonară cronică obstructivă (BPOC) sau astmul bronșic, aceștia fiind sfătuiți să evite cât mai mult expunerea la temperaturi negative.
Indiferent dacă suferi sau nu de o boală cronică, amintește-ți să acorzi o grijă sporită sistemului tău imunitar și organismului, în general, în timpul iernii. Hidratează-te corespunzător, odihnește-te atât cât este necesar, păstrează un regim alimentar echilibrat și evită deplasările prelungite prin frig.
Sursa foto: Shutterstock.com