Ce alegi, un credit bancar sau unul nebancar?

de WTA.ro

Nimanui nu ii place sa apeleze la credite , insa aceste imprumuturi, indiferent ca sunt bancare sau nebancare, sunt un rau necesar. Atunci cand apar blocajele financiare, creditul reprezinta un avans din banii pe care urmeaza sa ii produci in viitor, iar bancile sau Institutiile Financiare Nebancare sunt cele care iti ofera acesti bani.

Daca te afli in situatia de a solicita un credit insa, s-ar putea sa realizezi ca alegerea finantatorului este destul de dificila. Alegi o banca sau alegi un IFN? Daca alegi o banca, ce banca alegi? Daca alegi un IFN, ce IFN alegi?

Vom incerca sa raspundem la aceste intrebari, in asa fel incat decizia pe care o iei sa fie cea mai buna.

Creditele bancare

Un credit bancar este o solutie excelenta atunci cand vrei sa achizitionezi un produs foarte valoros. Daca vrei sa investeti intr-o casa, sau intr-o masina costisitoare, atunci te poti orienta catre banci.

Este adevarat ca procesul de acordare a imprumutului este complex, actele solicitate sunt numeroase iar timpul in care obtii banii nu este cel mai scurt ( de regula dureaza cateva saptamani sau chiar cateva luni). Totusi, imprumutul este unul pe termen lung si comisioanele mai mici solicitate de banci pot face o mare diferenta financiara.

Pe langa comisioanele mici, bancile au un mare avantaj in fata IFN-urilor : ofera sume mari de bani.

Creditele nebancare ( IFN-urile)

Sunt din ce in ce mai numeroase si mai atractive. Institutiile financiare nebancare au uriasul avantaj de a oferi bani rapid, fara prea multa birocratie si fara timp pierdut. Unele IFN-uri ofera bani chiar si in 24 de ore, ceea ce poate sa fie un ajutor incredibil de mare in momentul in care ai o urgenta. Din pacate, sumele pe care le poti imprumuta de la un IFN nu sunt atat de mari iar comisioanele sunt considerabil mai mari decat la banci. Totusi, atunci cand iti intarzie salariul, atunci cand ai o urgenta medicala sau cand apar alte cheltuieli neprevazute, IFN-urile sunt solutia cea mai buna.

Cand sa soliciti un credit?

Indiferent ca optezi pentru varianta bancara sau pentru varianta nebancara, este bine sa apelezi la instrumentele de creditare cu cap. Evita sa iei credite pentru investitii neperformante, care nu iti aduc avantaje financiare pe termen lung. Astfel, este bine sa eviti creditele pentru telefoane scumpe, pentru computere sau pentru vacante si sa te orientezi spre creditarea pentru urgente reale sau pentru bunuri ce pot reprezenta o investitie pe termen lung.

Atunci cand soliciti un credit, incearca sa respecti urmatoarele reguli:

  • Fa un calcul foarte atent al cheltuielilor lunare si planifica fiecare detaliu, in asa fel incat sa poti returna suma imprumutata rapid;
  • Nu imprumuta niciodata mai multi bani decat ai nevoie;
  • Atunci cand alegi o institutie de creditare, asigura-te ca stii absolut totul despre ea si ca semnezi pentru o colaborare cat mai transparenta.

Creditul este un instrument excelent, atata vreme cat este folosit corect. Daca nu iti calculezi pasii cu atentie, s-ar putea sa il transformi intr-un instrument extrem de daunator.

Te-ar putea interesa