Ce ar trebui sa stiti despre recuperatorii de creante si prioritatea platilor

de WTA.ro

Orice persoana isi face o lista de prioritati atunci cand vine vorba despre plata datoriilor. In primul rand, ar trebui sa va folositi banii pentru a plati ceea ce este cel mai necesar pentru familia dvs. – mancare, imbracaminte, adapost si servicii de utilitate publica.

Daca ajungeti sa intampinati probleme financiare care va pot afecta achitarea datoriilor, asa cum patesc multi romani din cauza pandemiei de coronavirus, trebuie sa stiti ca un recuperator de creante are puteri limitate, astfel incat actiunea lui sa nu va afecteze plata datoriilor primordiale.

De aceea nu ar trebui sa acceptati o atitudine amenintatoare din partea firmelor de recuperare creante, decat daca primiti documente judiciare referitoare la deschiderea unui proces.

Cele mai citite articole

Pe de alta parte, niciun debitor nu poate ignora recuperatorii de creante, atata timp cat stie ca are rate restante catre banca, leasing sau orice alt creditor. Mizati pe negocierea cu recuperatorul in sensul de a-l informa despre dificultatile financiare cu care va confruntati, pentru a gasi impreuna o solutie. De altfel, aceasta este strategia marilor firme de recuperat creante, cum este Kruk Romania.

         Iata cateva reguli generale pentru stabilirea prioritatilor de plata, de care ar trebui sa tina cont orice debitor:

  • Platiti mai intai ratele ipotecare si chiria.
  • Faceti orice plati sunt necesare pentru a asigura ca serviciile esentiale de utilitate publica nu sunt sistate. Este posibil ca compania de utilitati sa nu solicite plata integrala chiar daca sunteti restantieri.
  • Platiti ratele pentru un imprumut auto dupa alte datorii critice (mancare, chirie, imbracaminte), dar inainte de majoritatea altor datorii mai putin esentiale.
  • Acorda o prioritate scazuta platii datoriilor care nu au bunuri gajate, cum ar fi cardurile de credit sau datorii la comercianti.
  • Amenintarea unui proces nu ar trebui sa ridice prioritatea unei datorii peste cea a unui credit ipotecar, chirii, plati pentru utilitati sau a unui imprumut auto.
  • Nu platiti acele datorii pentru care aveti un motiv juridic bun de a intarzia plata, cum ar fi atunci cand masina pentru care ati facut imprumutul este defecta. In schimb, solicitati sfaturi legale pentru a lupta cat mai bine pentru drepturile dvs.
  • Cand un creditor castiga un proces, casa dvs. si alte active pot fi in pericol, in functie de valoarea capitalului propriu. Daca proprietatea este cu adevarat in pericol, faceti din aceasta o datorie prioritara.
  • Platiti obligatiile fiscale si imprumuturile studentilor inaintea altor datorii mai putin importante, dar abia dupa datoriile prioritare.

Nu uitati ca atunci cand incepeti negocierea cu recuperatorii de creante sa oferiti variante de reesalonare a datoriei. Acest lucru v-ar putea scapa de cresterea dobanzilor.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa