Ce beneficii oferă asigurarea RCA?

de WTA.ro

Dacă ești proprietarul unei mașini sau urmează să devii unul, nu uita de obligațiile pe care trebuie să le îndeplinești. Una dintre ele este asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto,  pe scurt asigurarea RCA.

Ce este asigurarea RCA

RCA este asigurarea prin care se asigură terții prejudiciați din cauza unui accident auto produs din vina asiguratului. Aceasta este obligatorie pentru toate persoanele fizice sau juridice ce dețin un automobil înmatriculat în România, dar și pentru persoanele care conduc în țara noastră un autoturism înmatriculat în străinătate, dar care nu este asigurat în țara de proveniență.

Scopul asigurării RCA este  ca cel păgubit să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.  Practic, asigurarea RCA satisfice atât interesul persoanei păgubite, cât și interesul celui care a produs accidentul.

Sunt suficiente persoane care omit să îndeplinească această obligație legală, asumându-și astfel un risc enorm. Un accident se poate întâmpla oricând și dintr-o neatenție minoră un șofer poate produce celuilalt participant la trafic pagube evaluate la o sumă considerabilă care i-ar putea afecta resursele financiare de care dispune sau le poate chiar depăși. Având în vedere acest aspect, cel care circulă fără asigurare RCA valabilă își asumă niște consecințe pe care le poate evita dacă îndeplinește condițiile legii.

Cele mai citite articole

De asemenea, Norma 20/2017, articolul 25 prevede ca în cazul unui accident auto, partea păgubită poate primi o mașină de schimb pe care o poate păstra pe toată perioada cât proprietatea lui se află în service, iar costurile le suportă firma de asigurări a celui care a produs accidentul. Despre aceast beneficiu poți afla mai multe acceesând masinainlocuiredauna.ro .

Cum se stabilește prețul RCA-ului?

Probabil că te-ai întrebat de multe ori cum se calculează RCA și de aceea ne-am gândit să abordăm și noi acest subiect. Ei bine, prețul unei asigurări RCA este influențat de mai mulți factori nu doar de capacitatea cilindrică a mașinii. În calcularea prețului se ține cont de :

  • Informații despre proprietarul mașinii.
  • Informații despre persoanele care vor conduce mașina.
  • Informații despre mașină.
  • Localitatea în care se află mașina
  • Sistemul Bonus-Malus.

Beneficiile asigurării RCA

Pe lângă faptul că este o obligativitate, asigurarea RCA aduce și o serie de beneficii.

În primul rând, asigurarea RCA acoperă costurile vătămărilor corporale sau decesului survenit în urma unui accident auto. Pe lângă aceste costuri, tot asigurarea este cea care poate suporta și alte prejudicii materiale, precum:

  • Cheltuieli cu limitarea prejudiciului.
  • Costuri privind reparația mașinii celui accidentat.
  • Cheltuieli către o firmă de Mașini Înlocuire Daună.
  • Costuri privind taxa de timbre.
  • Cheltuieli legate de transportul vehiculului avariat până la locația în care este un centru de constatare sau un service auto.

Practic, prin încheierea unei asigurări RCA poți circula cu mașina legal, fără să-ți asumi riscuri în cazul producerii unui accident. Fii precaut cu tine și cu ceilalți participanți la trafic! Drumuri bune!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa