Ce este bulgurul și cum îl poți încorpora în dieta ta

de WTA.ro

Bulgurul este un aliment extrem de versatil, pe care merită să-l încorporezi în dieta ta, nu doar pentru a o diversifica și a te putea bucura de o mulțime de noi rețete delicioase, ci și pentru că îi sunt atribuie numeroase beneficii pentru sănătate. Continuă să citești pentru afla mai multe despre bulgur, motivele pentru care ar trebui să îl consumi și pentru ce tip de preparate îl poți utiliza. 

Ce este bulgurul și cum se obține

Bulgurul este un aliment obținut din cereale, în special din grâu, care a trecut printr-un proces de fierbere, uscare și măcinare. Este considerat o cereală integrală și este un ingredient tradițional în bucătăria orientală, fiind cunoscut în special în țările din Orientul Mijlociu și din zona Mediteraneană. După gătire, are o consistență similară cu cea a cușcușului sau a quinoa și o aromă blândă, ce amintește de cea a nucilor.[2]

Care sunt beneficiile consumului de bulgur pentru sănătate

Bulgurul: beneficii, proprietăți, contraindicații” este un subiect popular tocmai pentru că sunt atât de mult de spus pe această temă. Este o sursă excelentă de vitamine, minerale și fibre, are un conținut ridicat de fibre, proteine și carbohidrați și este mai sărac în calorii decât alte tipuri de cereale. Pentru a oferi doar o singură dovadă a valorii sale nutriționale, o singură porție de bulgur conține aproximativ o treime din doza zilnică recomandată de fibre. De fapt, per porție, bulgurul are mai multe fibre decât quinoa, ovăzul și porumbul.[1]

Consumul său este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv susținerea sănătății cardiovasculare, gestionarea nivelului glicemiei și reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, ca parte a unei alimentații echilibrate, se poate dovedi un aliat prețios când vine vorba de menținerea unei greutăți sănătoase.[2]

Cum poți încorpora bulgurul în dieta ta

Bulgurul poate fi utilizat în multe feluri diferite pentru a diversifica dieta ta. Îl poți folosi, de exemplu, ca înlocuitor pentru orez în diverse rețete de pilaf sau risotto pentru a obține o variantă mai sănătoasă și cu un conținut mai redus de calorii. Îl poți adăuga în compoziția pentru chiftele sau rulade cu carne tocată ori chiar ca înlocuitor pentru aceasta din urmă în diverse preparate.

De fapt, poate fi utilizat în aproape orice preparat pentru care în mod normal s-ar folosi orez, quinoa, cușcuș sau alte cereale asemănătoare, dar și în supe, tocane sau chiar salate. O altă idee de a include bulgurul în dieta ta este să-l utilizezi ca bază pentru deserturi sănătoase, cum ar fi o budincă de bulgur cu fructe și miere. Aceasta oferă o alternativă la preparatele dulci obișnuite, bogate în zaharuri și grăsimi.

Îl poți găsi în majoritatea supermarketurilor și chiar și în farmacii și nu are un preț ridicat. De obicei, în comerț, bulgurul se găsește în varianta prefiartă, ceea ce înseamnă că poate fi preparat foarte repede, în 10 sau 20 de minute, pe aragaz, la microunde sau, pur și simplu, prin rehidratare. Urmează întotdeauna instrucțiunile producătorului în acest sens. Ține cont și de faptul că, dacă ai fost diagnosticată cu boala celiacă sau intoleranță la gluten, ar fi indicat să eviți consumul de bulgur. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul sindromului de intestin iritabil.[1][2]

În concluzie, dacă vrei să-ți diversifici dieta, bulgurul reprezintă o opțiune sănătoasă și versatilă pe care merită să o iei în considerare. Acest aliment bogat în nutrienți oferă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea digestiei, reducerea riscului de boli cardiovasculare și susținerea pierderii în greutate. În plus, se prepară rapid și ușor și mai prezintă și avantajul că poate fi folosit în diverse preparate, de la pilafuri, chiftele, supe și salate până la deserturi. 

Bibliografie: 

  1. „Bulgur Wheat Nutrition Facts and Health Benefits”, Verywell Fit, 2016, www.verywellfit.com/bulgur-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4120055. Accessed 28 Apr. 2023.
  2. Snyder, Cecilia. „What Is Bulgur Wheat? Everything You Need to Know”, Healthline, 3 Dec. 2018, www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat. Accessed 28 Apr. 2023.

Te-ar putea interesa