Ce este CLT şi de ce materialul este ales pentru construirea caselor?

de WTA.ro

Lemnul laminat încrucișat, cunoscut în mod obișnuit sub numele de CLT sau crosslam, este un  material de construcție proiectat cu precizie  care, în ciuda unui număr mare de beneficii practice și ecologice, nu a fost încă adoptat pe scară largă în domeniul construcţiilor, până de curând când a devenit cunoscut pentru case din CLT cu proprietăţi foarte bune.

De ce se fac case din CLT?

Ideea de stivuire a scândurilor de lemn (cunoscute sub numele de lamele) împreună pentru a crea un sistem de construcție poate fi urmărită încă de la inginerul german Julius Natterer. El a dezvoltat un sistem cunoscut sub numele de Brettstapel, care inițial folosea cuie pentru a fixa lemnul în loc (și acum folosește dibluri din lemn). Acest lucru este încă utilizat pe scară largă în Austria și Germania și poate fi văzut ca un precursor al CLT, care s-a dezvoltat din eforturile academice și industriale din anii ’90.

CLT diferă de Brettstapel prin faptul că  folosește cherestea de calitate superioară stivuită într-un model transversal pentru a oferi rezistență structurală pe două axe, mai degrabă decât stivuirea într-o singură direcție. Acesta este şi motivul pentru care se fac case din CLT.

CLT este format din plăci de molid sau pin uscate la cuptor, care sunt așezate una peste alta la 90 ° (trei, cinci, șapte sau nouă straturi în funcție de cerințele structurale), acoperite cu un strat de adeziv poliuretanic și supuse unei presiuni hidraulice imense pentru a crea panouri mari, rigide, stabile dimensional.

Cele mai citite articole

Aceste panouri din lemn, care pot măsura până la 3,5 m lățime și 20 m lungime, în funcție de specificații, pot fi utilizate pentru a crea suprastructura completă a unei clădiri. Panourile CLT sunt tăiate cu precizie de mașini CNC (din desene 3D CAD) și livrate la fața locului pentru a fi instalate de instalatori CLT specialiști.

Deschiderile ferestrelor și ușilor sunt create în timpul fabricației la un grad de precizie atât de ridicat încât geamurile pot fi comandate din desenele inițiale. Toleranțele ridicate implicate îmbunătățesc foarte mult etanșeitatea și performanțele termice și înseamnă că CLT poate fi utilizat în  proiectele pentru case pasive.

Fabricarea CLT

CLT non-vizual este proiectat pentru a fi gipsat, iar produsele vizuale industriale și de înaltă calitate sunt destinate să fie lăsate expuse – de obicei, primul pentru plafoane expuse și cel de-al doilea pentru pereți.

Clasa vizuală CLT este fabricată dintr-un lemn de calitate superioară, care este rânduit, șlefuit și uscat la un conținut mai mic de umiditate pentru a asigura o mișcare mai mică  și cu lamele mai late pentru a reduce numărul de plăci pe o suprafață vizuală.

Lăsarea lemnului expus pe fața internă este unul dintre avantajele cheie ale designului CLT, oferind un interior contemporan din lemn, impresionant.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa