Ce este mamografia și când trebuie realizată?

de WTA.ro

Mamografia reprezintă o serie de radiografii ale țesuturilor moi ale sânului. Este o procedură de screening importantă, pentru că poate detecta formele incipiente ale cancerului de sân (chiar și cu 2 ani înainte ca formațiunea să poată fi palpată). 

Mamografia este un test rapid. Durează mai puțin de 20 de minute, dar obținerea imaginilor radiografice propriu-zise durează câteva secunde, cel mai mult timp fiindalocat poziționării sânului și corpului, pentru a surprinde cele mai bune imagini. De asemenea, contrar unor păreri, mamografia este o investigație nedureroasă, se resimte doar o presiune asupra sânului. 

Ce este mamografia

Fiind un examen radiologic important care ajută la depistarea cancerului de sân, mamografia este recomandată mai ales femeilor trecute de 40 de ani, din cel puțin două motive:

  • pe măsură ce pacienta înaintează în vârstă, țesutul glandular involuează, iar componența țesutului gras al sânului limitează  sensibilitatea ecografiei mamare.
  • există tipuri de cancer mamar care se manifestă sub formă de microcalcificări, iar mamografia este singura investigație prin care se pot detecta aceste formațiuni.

La mamografie se pot detecta formațiuni neobișnuite, care necesită investigații suplimentare. În acest caz, medicul radiologdecide efectuarea de imagini diferite preluate din zona cu probleme, sau poate recomanda o ecografie pentru a evalua într-un mod diferit zona evidențiată. Cele mai multe anomalii care se descoperă în timpul mamografiei nu sunt cancer.

În cazul în care medicul descoperă o masă suspectă, trebuie să determine dacă este de natură malignă (canceroasă), sau benignă (necanceroasă). Mamografia nu este întotdeauna precisă, în sensul că un nodul poate fi considerat ca fiind necanceros, deși el este. În aceste cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii. Biopsia înseamnă că din zona suspectă se prelevează, cu ajutorul unui ac special, celule, iar acestea sunt trimise la laborator, pentru a li se stabili natura.

Utilitatea mamografiei

Principalul rol al mamografiei este acela de a depista cancerul de sân. Astfel, investigația salvează vieți, pentru că poate identifica afecțiunea într-un stadiu incipient, când este mult mai ușor de tratat și nu pune în pericol viața pacientei.

Mamografia își dovedește utilitatea și pentru a evalua dacă un chist, un nodul mamar suspect, sau o tumoră sunt de natură benignă sau malignă. 

Cand trebuie realizată mamografia

Înainte de 40 de ani, metoda imagistică recomandată femeilor este ecografia mamară. După 40 de ani, mamografia este considerată un control de rutină, măcar o dată la 2 ani. Se ia în calcul istoricul pacientei, antecedentele acesteia, simptomele pe care le are.

De asemenea, mamografia se face și în cazurile în care pacienta sau medicul depistează prezența unor formațiuni nodulare la nivelul sânului, sau modificări de felul: 

  • retracție tegumentară;
  • retracție mamelonară;
  • zonă cu aspect de coajă de portocale;
  • scurgeri mamelonare;
  • palparea unui nodul la nivel axilar.

Mamografia 3D

Inițial, în screeningul cancerului de sân, mamografia 2D a fost considerată cea mai performantă, pentru că oferea 2 imagini cu raze X ale sânului (în doze mici), una de sus în jos și alta laterală, dintr-o parte în alta a sânului. Mamografia 2D poate identifica un mare număr de cancere de sân, dar prezintă și dezavantajul că, oferind imagini plate, îngreunează interpretarea, pentru că stratul suprapus poate ascunde tumori canceroase.  

Mamografia 3D cu tomosinteza este o procedură imagistică ce folosește tot razele X, numai că acestea iau imagini ale sânului din mai multe unghiuri. Imaginile 3D sunt prelucrate de un computer în imagini extrem de fine (1 mm), ceea ce permite identificarea rapidă a tumorilor. Dacă într-o mamografie 2D era vorba de analiza a 4 imagini, mamografia 3D presupune analiza a 200-300 de imagini. 

În concluzie

  • Mamografia este un test de screening foarte util în depistarea cancerului de sân. 
  • Nu există o metodă de screening care să depisteze toate formele de cancer de sân. 
  • Șansele de a depista din stadiu incipient o posibilă formă de cancer cresc dacă sânii sunt examinați lunar și dacă se merge la medicul specialist pentru o examinare profesionistă.
  • Mamografia 3D este o metodă de screening performantă, care oferă posibilitatea analizării în detaliu a țesutului mamar, cu scopul identificării formațiunilor suspecte. 
  • În cazul unor formațiuni suspecte dar pe care mamografia nu le consideră ca fiind canceroase, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei biopsii, pentru un rezultat mai corect.

Te-ar putea interesa