Meditaţia mindfulness este o metodă deosebită ce ne oferă o abordare mai bună a atenţiei noastre de zi cu zi. Meditația mindfulness este o metodă prin care cineva poate învăța să trăiască cu atenție. De asemenea, ne putem gândi la meditație ca la un instrument de dezvoltare a atenției. Meditația s-a dovedit a fi extrem de eficientă în a ajuta oamenii să fie mai atenţi în experiențele lor de zi cu zi dar şi să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii. La EduKiwi.rovei descoperi specialişti în domeniu care te pot ajuta şi sprijini în procesul pe care intenționezi să îl începi pentru o viaţă mult mai echilibrată psihic dar şi fizic.
Mindfulness este doar un aspect al meditației
Mindfulness este o parte importantă a practicii de meditație, dar alți factori fac meditația specială.
O altă calitate vitală a meditației este concentrarea. Când este lipsită de stimuli externi, cum ar fi în meditația formală, mintea poate rătăci în mod inevitabil într-o mie de locuri neașteptate. Când mintea rătăcește, este greu să se mențină concentrarea asupra practicii de meditație la îndemână. Formarea atenției cuiva de a se concentra mai mult, permite o meditație mai reușită și mai împlinită.
Citește și articolul – cum să te calmezi atunci când ești nervos!
După ce s-a discutat anterior, mindfulness și concentrarea sunt două componente ale multor practici de meditație.
Concentrarea este un instrument care ajută meditatorul să se ocupe pe deplin de obiectul practicii lor. Obiectul diferă în funcție de tipul de practică și poate fi orice, de la senzația de respirație până la sunetele naturii sau o mantră.
Concentrarea permite meditatorului să crească concentrarea pentru a obține cele mai bune rezultate. Mindfulness, pe de altă parte, este conștientizarea sensibilă care permite meditatorului să experimenteze diverse stări și să analizeze ceea ce face fără să se autojudece și fără să se critice. Cele două sunt profund legate: fără concentrare, este o provocare să cultivi mindfulness, deoarece este greu să instruieşti o minte rătăcitoare.
Ne putem gândi la concentrare ca la un instrument contondent care este vital pentru cultivarea atenției, dar nu este mindfulness în sine. Este focalizarea minții, ca o rază laser, un proces puternic care permite meditatorului să rămână concentrat asupra practicii. În schimb, mindfulness nu poate fi forțat. Este o calitate blândă care rezultă din procesul repetitiv de recuperare ușoară a minții rătăcitoare.
Concentrarea este esențială pentru a observa când mintea a rătăcit, dar când mintea a fost recuperată, mindfulness este esențială pentru învățarea din proces. Mindfulness este o atitudine de bunătate deschisă, care permite cuiva să se uite la eșecurile și greșelile sale cu bunătate. Concentrarea nu este nici bună, nici rea; este doar capacitatea minții de a rămâne cu activitatea în care este angajată.
Există un ordin de dezvoltare a acestor două calități și începe cu concentrarea. Prioritizarea concentrării este deosebit de importantă pentru meditatorii care încep, care sunt susceptibili de a constata că mintea lor rătăcește frecvent. Acest lucru este uneori numit „mintea maimuță”, pentru că mintea este răutăcioasă.
Pentru a începe practicarea concentrării în meditație, poţi să te laşi îndrumat de siteul eduKiwi.ro şi vei găsi toate informaţiile de care ai nevoie pentru a practica mindfulness de unul singur, fără ajutor.