Ce este terapia de cuplu și ce rol ocupă terapeutul în cadrul acesteia?

de WTA.ro

Terapia de cuplu reprezintă metoda de rezolvare a unor probleme cu care se confruntă partenerii în relație. Prin intermediul acesteia, se poate îmbunătăți considerabil legătura dintre parteneri și totodată propria gândire. Cuplurile devin tot interesate de aceste psihoterapii și apelează la psiholog sau terapeut din dorința de a:

  • expune propriile gândurile într-o manieră onestă;
  • învăța cum să-și gestioneze emoțiile și să își accepte vulnerabilitățile;
  • analiza punctele forte și slabe ale relației și totodată a partenerilor;
  • identifica sursa tuturor conflictelor;
  • consolida relația prin conștientizarea și rezolvarea tensiunilor.

Certurile bazate pe stresul cotidian, infidelitatea sau lipsa comunicării reprezintă deseori cauza principală a deteriorării relației de cuplu. Aceste semnale de alarmă determină apelarea la terapie de cuplu, aceasta fiind un real suport în regăsirea legăturii și restabilirea armoniei între parteneri.

Ce presupune terapia de cuplu?

Terapia de cuplu reprezintă o modalitate sănătoasă de a stimula deschiderea între parteneri și de a favoriza comunicarea și ascultarea reciprocă privind așteptările legate de relație.

Cele mai citite articole

Practic, în cadrul ședințelor de terapie de cuplu se are în vedere expunerea propriilor emoții și dorințe pe care din diverse motive, partenerii aleg să le ascundă. Un succes al acestei terapii poate însemna:

  • reconsolidarea echilibrului între parteneri;
  • despărțirea conștientizată și acceptată de fiecare dintre ei.

Pentru ca terapia să funcționeze este important ca fiecare partener să fie implicat și deschis în fața psihologului. A reface o legătură distrusă presupune o nouă abordare sinceră și autentică în relația cu partenerul și mai ales o înțelegere a diferențelor dintre opinii fără a se ajunge la un posibil conflict.

Ce implicație are psihologul în această terapie?

Terapeutul sau psihologul este un specialist cu o perspectivă obiectivă și va avea rol de mediator, mai exact îi va asculta pe ambii parteneri și va înțelege nevoile fiecăruia cu privire la relație. Acesta va oferi susținere partenerilor și va contribui la identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă aceștia. Practic, rolul psihologului este:

  • de a înțelege cauzele disfuncționalității relației;
  • de a-i face pe cei doi să conștientizeze punctual ce s-a pierdut în relație;
  • va oferi răspunsuri pentru orice nelămurire rămasă nediscutată.

Concluzie

În cadrul terapiei de cuplu se încurajează comunicarea între parteneri în vederea înțelegerii factorilor care declanșează starea de tensiune (în care se adună temeri, frustrări sau așteptări din partea ambilor parteneri). 

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa