Ce înseamnă o casă eficientă energetic și cum poți construi și tu una

de WTA.ro

Vrei să ai o locuință confortabilă și modernă, pentru ca familia ta să fie în siguranță și să se bucure de lumină naturală, aer curat și temperatură potrivită în toate încăperile. Îți prezentăm în continuare cum poți să beneficiezi de aceste avantaje într-o casă eficientă energetic și prietenoasă cu mediul, ca să ai grijă de sănătatea celor dragi și în același timp să faci economii importante la facturile de energie.

Ce reprezintă o casă eficientă energetic

O casă eficientă energetic reprezintă o locuință ce consumă o cantitate cât mai mică de energie pentru iluminatul încăperilor, pentru încălzire atunci când este frig afară și pentru răcorire pe timpul verii.

Ca să ai o asemenea casă trebuie să aplici soluții pentru clădiri eficiente energetic și bine izolate fonic, plus încălzire pe bază de energie regenerabilă și sisteme de ventilație care să filtreze aerul fără să piardă căldura din interior.

Dacă vrei să construiești și tu o casă verde alege un loc însorit și orientează  ferestrele spre sud și est, ca să ai mai mult soare. În partea de nord vor fi camerele unde nu ai nevoie de prea multă căldură. 

Izolează casa cu polistiren, vată minerală sau produse ecologice ca spuma poliuretanică din materiale vegetale, baloții de paie și de lână. Alege acoperiș rece din plăci acrilice sau țigle, și astfel reduci pierderile de căldură.

Ferestre și uși pentru case eficiente energetic

Ca să plătești facturi mai mici la curent și la întreținere, alege ferestre și uși cu tâmplărie PVC și geam termopan. Aceste materiale sunt recomandate pentru locuințe eficiente energetic, deoarece izolează foarte bine și nu mai pierzi căldură pe la ramele ferestrelor. 

Cele mai citite articole

Cele mai bune sunt ferestrele termopan cu 3 garnituri de izolare și pachete cu 3 foi de sticlă. Alege modele cu baghete calde, care se montează între foile de sticlă ale geamurilor termopan și au o conductivitate termică mai redusă decât distanțierii din aluminiu, eliminând punțile termice ale sticlei. Casa este protejată și nu mai ai nici grija condensului.

Astfel faci față scumpirii materialelor de construcții, pentru că nu mai trebuie să cheltuiești cu izolarea pereților sau cu umplerea golurilor de la ferestre și uși. Ai produse de calitate, care durează până la 50 de ani, la prețuri convenabile.

Soluții de încălzire pentru locuințe eficiente energetic

Ca să ai o casă eficientă energetic poți să alegi pompe de căldură sau centrale termice în condensație. Acestea au consumuri reduse de energie și sunt prietenoase cu mediul. Dacă ai posibilitatea, folosește surse alternative de energie, precum alimentarea cu energie solară prin panouri fotovoltaice, energie electrică din centrale eoliene sau încălzire cu apă geotermală. 

Pentru ventilație alege sisteme cu recuperare de căldură, pentru că sunt economice și le poți folosi și iarna pentru încălzire, și vara pentru răcorire: aerul cald este scos din casă, iar căldura lui se transferă aerului rece absorbit din afară.  

Dacă utilizezi aparate de aer condiționat alege modele din clase energetice superioare, ca să nu consume multă energie. Iar pentru răcoare în plus, folosește bariere de pomi, pergole pentru umbrire și jaluzele din materiale ecologice. 

Ia în considerare aceste detalii când vrei să construiești o casă eficientă energetic și astfel oferi familiei tale confort și siguranță, la prețuri convenabile și în același timp protejezi mediul înconjurător.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa