Mușcătura incorectă, cunoscută și sub denumirea de malocluzie, este o condiție în care dinții de pe arcada superioară și cei de pe arcada inferioară nu se potrivesc corect atunci când maxilarele sunt închise. Malocluzia poate fi rezultatul unor probleme de aliniere a maxilarelor, a dinților suprapuși sau a dinților supraaglomerați. Neglijarea malocluziei poate duce la diverse complicații orale, precum și la probleme estetice. Tratamentul pentru mușcătura incorectă își propune restabilirea alinierii corecte a dinților și maxilarelor și poate implica utilizarea aparatelor dentare, intervenții chirurgicale sau alte proceduri personalizate.
Mușcătura incorectă: impactul asupra sănătății orale
Mușcătura incorectă poate genera presiune inegală asupra dinților, ceea ce duce la uzura prematură a smalțului și ulterior la apariția fisurilor. Pe termen lung, malocluzia crește semnificativ riscul de disfuncții ale articulației temporomandibulare, ce se manifestă prin durere la nivelul maxilarelor și dificultăți în deschiderea sau închiderea gurii. Tratamentul ortodontic devine adesea o necesitate în astfel de cazuri, rolul său fiind acela de a corecta alinierea dinților și de a restabili o mușcătură corectă.
Când e necesar tratamentul ortodontic?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este o soluție frecvent utilizată pentru corectarea alinierii incorecte a dinților și a mușcăturii. Tratamentul ortodontic este necesar atunci când mușcătura incorectă afectează funcționalitatea, estetica și sănătatea generală a cavității bucale. Înainte de a începe tratamentul ortodontic, este important să se efectueze o evaluare completă a stării dentare și a sănătății generale a pacientului. De asemenea, este important să se stabilească obiectivele tratamentului și să se discute opțiunile disponibile, precum și posibilele riscuri și beneficii. Deoarece costurile influențează alegerea aparatului dentar, pacienții sunt informați de la început cat costa aparatul dentar, în funcție de tipul său.
Ce soluții există pentru pacienții care și-au pierdut dinții din cauza mușcăturii incorecte?
Pierderea dinților, indiferent de cauză, poate impune necesitatea efectuării unor intervenții chirurgicale, pentru plasarea în locul dinților pierduți a unor implanturi dentare, care ajută pacientul să își recapete sănătatea orală. Implanturile dentare sunt rădăcini artificiale introduse în osul maxilarului sau mandibulei, pentru a crea o bază solidă pentru coroanele dentare, ce vor înlocui dinții lipsă.
Protezele dentare reprezintă o opțiune mai accesibilă și mai puțin invazivă pentru înlocuirea dinților pierduți, comparativ cu implanturile dentare. Protezele sunt dispozitive ancorate pe dinții naturali adiacenți dinților lipsă sau plasate în gură folosind componente metalice care le asigură susținerea, fără a implica proceduri chirurgicale complexe. Comparativ cu implanturile dentare, protezele sunt mai puțin stabile și mai puțin durabile.