Ce simptome ai când ai probleme cu tiroida?

de WTA.ro

Problemele cu tiroida sunt destul de frecvent întâlnite, în special în rândul femeilor, iar simptomele lor pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor afectate. Este bine să poți recunoaște eventualele semne de alarmă ce pot apărea în cazul unor astfel de afecțiuni, iar în acest articol îți vom spune care sunt ele!

Ce este tiroida?

Tiroida sau glanda thyreoidea, acea glandă în formă de fluture situată la baza gâtului, este o componentă importantă a sistemului endocrin uman. Aceasta joacă un rol crucial în reglarea multor funcții ale corpului, influențând modul în care fiecare celulă, organ și mușchi funcționează. Acest rol major se datorează hormonilor tiroidieni pe care glanda îi eliberează în sânge: tetraiodotironina/tiroxina (cunoscută și ca T4) și triiodotironina (cunoscută ca T3). Acești hormoni influențează metabolismul bazal, dezvoltarea țesuturilor și organelor, precum și reglarea temperaturii corpului și a funcției inimii. Funcționarea tiroidei este controlată de glanda pituitară (hipofiza), situată la nivelul creierului. Dacă nivelul este prea mic sau prea mare, glanda pituitară secretă TSH, un hormon care stimulează tiroida să producă mai mult sau mai puțin hormoni, după cum este necesar. Vrei să afli mai multe? Vezi care este rolul glandei tiroide!

Care sunt cele mai comune probleme cu tiroida?

În funcție de cantitatea de hormoni produși de tiroidă, pot apărea două afecțiuni principale: hipertiroidismul  și hipotiroidismul. Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni. Hipertiroidismul este opusul hipotiroidismului, adică apare atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni, și poate duce la complicații cardiace (fibrilație atrială, insuficiență cardiacă) sau osoase (osteoporoză, fracturi). 

Ce simptome pot să apară dacă ai probleme cu tiroida?

Simptomele problemelor cu tiroida pot varia în funcție de tipul acestora. În cazul hipertiroidismului, unele dintre cele mai comune semne includ slăbiciunea musculară, bătăile accelerate ale inimii, insomnia, scăderea în greutate și simptomele de anxietate. De asemenea, părul poate deveni fragil și subțire. Hipotiroidismul se caracterizează printr-un set diferit de simptome. Acesta poate provoca constipație sau alte probleme digestive, răgușeală, creștere în greutate, oboseală continuă și dificultăți de concentrare. Pielea și părul pot deveni uscate și apare senzația de oboseală constantă.

Cele mai citite articole

Dacă observi astfel de simptome, este indicat să te adresezi unui medic endocrinolog. Diagnosticul se poate confirma prin analize de laborator specifice (analize de sânge pentru verificarea hormonilor T4 și T3, a TSH-ului, precum și anti-TPO – anticorpi anti tireoperoxidază și anti-Tg – anticorpi antitireoglobulină) și după o ecografie de tiroidă sau alte investigații pe care medicul le consideră necesare pe baza constatărilor făcute. 

În cazul anumitor categorii de persoane, se recomandă efectuarea unor teste de screening chiar și în absența unor simptome specifice. Printre persoanele care pot beneficia de teste de screening pentru afecțiuni tiroidiene se numără: femeile însărcinate sau care alăptează (în primele șase luni după naștere), femeile aflate la menopauză și persoanele cu istoric familial de probleme cu tiroida. Screeningul mai este însă recomandat și tuturor persoanelor cu vârsta peste 35 de ani (la fiecare 5 ani).

Glanda tiroidă are un rol esențial în reglarea metabolismului și funcționarea optimă a sistemului endocrin al organismului uman. Atunci când această glandă nu funcționează corect, pot apărea o serie de simptome care pot afecta semnificativ calitatea vieții. Dacă observi oricare dintre simptomele menționate mai sus, este important să consulți un medic endocrinolog pentru a afla care cauza lor și de ce tratament ai nevoie! 

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește vizita la medic. Pentru un diagnostic precis și un plan de tratament personalizat, programează-te la o consultație de specialitate.  

Sursa: https://www.medlife.ro/articole-medicale/glanda-tiroida-afectiuni-simptome-tratament

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa