Ce sunt filtrele HEPA și cum funcționează?

de WTA.ro

Aerul pe care îl respirăm conține o varietate de particule minuscule, invizibile pentru ochiul liber. Printre acestea se numără praful, polenul, fumul, bacteriile și virusurile. Expunerea prelungită la aceste particule poate avea consecințe negative asupra sănătății, provocând alergii, probleme respiratorii și alte afecțiuni. Filtrele HEPA (High Efficiency Particulate Air) oferă o soluție eficientă pentru a purifica aerul din interiorul casei sau biroului tău.

Ce sunt filtrele HEPA?

Filtrele HEPA, sau filtrele cu eficiență ridicată pentru particule de aer, reprezintă o revoluție în tehnologia de purificare a aerului. Imaginează-ți că ai capacitatea de a elimina până la 99,97% dintre particulele microscopice care plutesc prin aer, inclusiv cele care au o dimensiune de doar 0,3 microni.

Dar de unde provine numele acestor filtre? Să ne întoarcem în timp, mai exact în anii 1940. Atunci a fost introdus pentru prima oară termenul „HEPA”, care reprezintă un standard pentru eficiența filtrelor de aer. Acronimul provine din limba engleză și semnifică „High Efficiency Particulate Air”. [1] 

Filtrele HEPA sunt utilizate într-o gamă largă de domenii. De la sisteme de ventilare și de climatizare, la echipamente de protecție individuală, industria aero-spațială, spitale și laboratoare. Dar nu se opresc aici. Le găsești și în aspiratoare, purificatoare de aer și multe altele. De exemplu, un aspirator Samsung are un sistem de filtrare HEPA cu 5 straturi, care îți asigură o curățenie impecabilă.

Funcționarea filtrelor HEPA

Filtrele HEPA sunt adevărate campioane când vine vorba de purificarea aerului. Sistemul lor de funcționare se bazează pe un proces complex de interceptare, impact și difuzie. Aceste procese nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar ele sunt cele care îți asigură un aer curat și sănătos.

Principiul de bază al funcționării filtrelor HEPA este capturarea și reținerea particulelor extrem de mici care trec prin filtru. Filtrul se distinge prin dimensiunea extrem de mică a porilor, care ajuta la filtrarea particulelor de dimensiuni pana la 0.3 microni. Acest lucru înseamnă că filtrele HEPA pot reține majoritatea particulelor prezente în aer, inclusiv praf, polen, mucegai, bacterii și unele virusuri.

Cu toate acestea, este important să știi că filtrele HEPA nu sunt eterne. Ele au o durată de viață lungă, dar aceasta poate varia în funcție de calitatea aerului și de cât de des folosești dispozitivul. În general, filtrele HEPA trebuie înlocuite o dată pe an, dar acest termen poate varia în funcție de condițiile specifice de utilizare.

Beneficiile utilizării filtrelor HEPA

Îți dorești să respiri un aer curat, sănătos, lipsit de impurități? Alegerea unui filtru HEPA este o decizie înțeleaptă pentru îmbunătățirea calității aerului din spațiul tău din mai multe puncte de vedere:

 • filtrele HEPA pot îndepărta alergenii din aer, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor alergice și a crizelor de astm. Este o veste bună pentru tine dacă suferi de aceste afecțiuni sau dacă vrei să previi apariția lor;
 • filtrele HEPA sunt durabile și eficiente pe termen lung;
 • persoanele cu probleme respiratorii, cum ar fi bronșita cronică, pot observa o respirație mai ușoară și mai confortabilă atunci când utilizează filtre HEPA;
 • copiii și persoanele în vârstă sunt mai susceptibili la efectele nocive ale poluării aerului. Utilizarea filtrelor HEPA poate ajuta la protejarea acestor grupuri vulnerabile;
 • filtrele HEPA pot ajuta la protejarea aparatelor de praf și murdărie, prelungindu-le durata de viață.

Diferențele dintre filtrele HEPA și alte tipuri de filtre

Cele mai citite articole

Spre deosebire de alte tipuri de filtre, filtrele HEPA pot captura particule de până la 0,3 microni în diametru, ceea ce le face extrem de eficiente în îmbunătățirea calității aerului.

Iată o comparație între filtrele HEPA și alte tipuri de filtre comune:

Filtre pre-motor:

 • primul filtru pe care îl întâlnește aerul aspirat;
 • particule capturate: murdărie mare, păr de animale, fibre textile;
 • eficiență: medie.
 • avantaje: Ieftin, ușor de găsit și înlocuit.
 • dezavantaje: nu capturează particulele mici, cum ar fi praful fin și alergenii.

Filtre post-motor:

 • ultimul filtru prin care trece aerul înainte de a fi evacuat;
 • particule capturate: praf fin, polen, alergeni;
 • eficiență: medie spre mare;
 • avantaje: mai eficiente decât filtrele pre-motor la captarea particulelor mici;
 • dezavantaje: pot fi mai scumpe și mai greu de găsit. Pe scurt, filtrele HEPA sunt cele mai eficiente filtre de aer pentru a elimina particulele minuscule din aer. Dacă ești alergic, ai astm sau pur și simplu vrei să respiri un aer mai curat, un filtru HEPA este cea mai bună opțiune pentru tine.

 

Nu uita, decizia de a trăi într-un mediu mai sănătos îți aparține. Așadar, ia în considerare toate beneficiile pe care le-ai obține prin utilizarea unui filtru HEPA și fă alegerea potrivită pentru tine și cei dragi!

Surse
[1] ApcAdminConvergine. “The History of HEPA Filters – APC Filtration Inc.” APC Filtration Inc., 21 Nov. 2019, www.apcfilters.com/the-history-of-hepa-filters/. Accessed 15 Apr. 2024.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa