Ce sunt rotile dintate si la ce sunt folosite?

de WTA.ro

Rotile dintate reprezinta componente ale masinilor, care au rolul de a prelua, dar si de a transmite miscarile de rotatie cu ajutorul dintilor dispusi de-a lungul suprafetei active ale acestare. Este vorba despre componente care pot fi extrem de mici (de la cativa milimetri) si care pot ajunge chiar si pana la 10 metri si care sunt foarte importante, pentru ca ajuta la o buna functionare. 

Cu cati dinti sunt prevazute modelele de roti dintate?

Potrivit specialistilor in domeniul auto, in prezent exista roti dintate care au cel putin 17 dinti, iar numarul lor creste in functie de scopul pentru care sunt folosite aceste elemente.

Domenii in care sunt folosite rotile dintate

De regula, rotile dintate sunt folosite in domenii in care sunt necesare mecanisme pentru constructia moderna de aparate si masini. De cele mai multe ori, astfel de obiecte se regasesc in fabrici si spatii industriale, indiferent de dimensiunea acestora.

Avantaje

Cele mai citite articole

Consumatorii trebuie sa stie ca utilizand rotile dintate pot avea parte de o serie consistenta de avantaje. De exemplu, aceste elemente ajuta la garantarea sigurantei de functionare, pot fi folosite atat la viteze si puteri mici (de exemplu, la ceasuri), cat si la viteze periferice foarte mari, de pana la 100-150 m/s (la masini rapide).

Dezavantaje

Important de stiut este ca rotile dintate presupun si dezavantaje. Pentru realizarea lor este nevoie intotdeauna de o tehnologie de executie foarte pretentioasa si, in acelasi timp, consumatorii trebuie sa stie ca se confrunta cu zgomote deranjante la turatii mari (zgomotele sunt direct proportionale cu turatia si invers proportionale cu precizia de montaj si executie).

Tipuri de roti

Rotile dintate sunt impartite in 4 mari categorii. In functie de forma suprafetei danturate, exista modele cilindrice, conice si melcate, iar in functie de orientarea dintilor exista roti cu dinti drepti, inclinati, in forma de V sau in forma de W. Mai mult, exista si roti clasificate dupa suprafata danturata: cu dantura exterioara sau interioara, precum si roti in functie de curba flancurilor: cu profil evolventic sau cu profil neevolventic. Fiecare dintre aceste categorii au avantaje si dezavantaje, de care utilizatorii trebuie sa se intereseze inainte de a le achizitiona.

Automatic.ro este un magazin online de unde pot fi achizitionate roti dintate de diferite tipuri, in functie de scopul pentru care sunt necesare. Consumatorii pot gasi aici o oferta extrem de bogata, intrucat este important ca toata lumea sa poata plasa comenzi repede, simplu si usor, urmand ca acestea sa fie livrate intr-un timp cat mai scurt la adresa indicata.

Magazinul este extrem de ofertant si cand vine vorba despre suruburi, lanturi portcablu, bucse conice, angrenaje conice, curele dintate, ghidaje liniare si patine, dar si profile de aluminiu. Practic, pasionatii de tot ce inseamna componente pneumatice, elemente mecanice si echipamente electrice se pot bucura de o gama larga de produse la preturi avantajoase!

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa