Ce tip de proteză este mai bună?

de WTA.ro

Protetica este o ramură a stomatologiei însărcinată cu înlocuirea dinților care căzuți sau îndepărtați din cauza unor afecțiuni diverse, precum și a țesuturilor moi și înconjurătoare care se pierd ca urmare a lipsei dinților. Substituenții protetici ficși sunt fixați permanent de dinții rămași, în timp ce înlocuitorii protetici mobili sunt detașabili, iar pacientul îi poate extrage și pune singuri la loc în scopuri igienice. Există, de asemenea, înlocuitori combinați în care o parte este fixată pe dinții rămași, în timp ce o altă parte este mobilă. Protetica permite reabilitarea pacienților care suferă de parodontită, rezolvarea cu succes a problemelor dentare ale pacienților, cum ar fi dimensiunea facială verticală redusă (malocluzie) și ajută pacienții cu nereguli pronunțate în alinierea dinților sau aglomerarea pronunțată a dinților, astfel încât și aceștia să poată avea un zâmbet perfect pe față. Proteza scheletată vs. proteza clasică este cea mai comună întrebare a pacienților.

Când este cazul de proteză?

Dintre bolile parodontale în cazul cărora este nevoie de proteza dentară, pot fi amintite:

–   Parodontita: o boală foarte frecventă, întâlnită la aproape 50% din populație. Aceasta este reprezentată de un set progresiv de boli inflamatorii care afectează țesuturile care înconjoară și susțin dinții, ceea ce determină pierderea dinților. Tratamentul implică eliminarea completă a defectelor gingivale și a conținutului infectat al acestora, în prima fază. Următoarea fază include înlocuitor protetic care asigură echilibrul corect al dinților și oprește progresul în continuare al bolii. Pe lângă recuperarea funcției, aceasta oferă o soluție estetică extraordinară.

–   dimensiunea redusă a feței: pierderea dinților înseamnă și pierderea proporției regulate a maxilarelor superioare și inferioare. O astfel de problemă eliberează mușchii feței, ridează zona gurii și face cu totul o expresie îmbătrânită. O altă cauză a dimensiunii verticale reduse este abraziunea (uzura) țesutului dentar. Este cauzată fie de bruxism (scrâșnire involuntară, sfărâmare, strângere a dinților, de obicei în timpul somnului), fie de o calitate proastă a țesutului dentar care se uzează rapid, punând în pericol nervul dinților, care este extrem de dureros în stadiile avansate. Înlocuirea protetică a țesutului pierdut readuce un zâmbet pe față și întinerește tot aspectul feței în același timp.

Cele mai citite articole

–   Poziția neregulată a dinților și dinții decolorați: poziția neregulată a dinților, cu excepția aspectului neatractiv, dezactivează procesul igienic regulat în zonele dentare care rămân la îndemână, ceea ce provoacă inflamația gingiilor în acele zone, parodontită și cavități. Aplicarea unui tratament protetic adecvat oferă soluția estetică și funcțională ideală în cea mai scurtă perioadă și duce la dispariția problemelor inițiale.

Proteza scheletata vs proteza clasica

În cazurile în care lipsește un număr mai mare de dinți și când circumstanțele nu permit înlocuitori protetici ficși, când nu există o cantitate suficientă de structură osoasă pentru implanturi sau când pacientul nu își poate permite financiar, este recomandat un înlocuitor protetic, respectiv o proteză.

Protezele scheletate sunt reduse la maximum și confortabile pentru purtarea de zi cu zi. Baza lor este realizată din metal, acesta fiind acoperit cu dinți acrilici roz. Ele pot fi, de asemenea, utilizate în înlocuitori protetici combinați, atunci când o porțiune a înlocuitorului este fixată pe dinții rămași, iar diferite ansambluri de conectare între părțile fixe și mobile oferă stabilitate perfectă protezelor.

Proteza clasică poate fi parțială sau completă / totală, în funcție de prezența dinților naturali sau nu. Aceasta este considerată o soluție temporară care permite mestecarea, precum și conservarea sistemului osos-articular, a cărui integritate a fost compromisă în cazurile de absență parțială sau completă a dinților. O soluție permanentă ar fi un înlocuitor protetic fix, dacă rămân dinți sau dacă se fac implanturi atunci când sunt îndeplinite condițiile necesare. Un obstacol foarte frecvent pentru soluția permanentă este situația financiară a pacientului, precum și lipsa structurii osoase necesare, care trebuie completată prin alte metode chirurgicale.

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa