Ce tipuri de jucării sunt recomandate copiilor în funcție de vârstă

de WTA.ro

Alegerea jucăriilor pentru copii trebuie să se realizeze în funcție de vârstă, de preferințe și de scopul acestora. Fiecare tip de jucărie are un anumit rol, nu numai cel de distracție. De aceea, este bine să îi oferi copilului tău jucării cât mai variate, care să ajute la dezvoltarea armonioasă a acestuia. În cele ce urmează, îți vom prezenta ce tipuri de jucarii pentru copii poți alege în funcție de vârsta copilului și cum îl ajută acestea să deprindă anumite abilități. 

Jucării pentru 0-12 luni 

Primul an de viață al copilului este extrem de important pentru dezvoltarea fizică și mintală a acestuia. În această perioadă, creierul copilului este ca un burete ce absoarbe informațiile din mediul înconjurător și le stochează pentru a le folosi la timpul potrivit. Chiar dacă pare că bebelușii nu înțeleg ce li se spune sau că nu știu să folosească un anumit obiect, nu trebuie descurajați. Este important să li se ofere jucării senzoriale, care îi vor ajuta să înțeleagă lumea înconjurătoare. 

Pentru bebeluși, se recomandă jucării pentru dezvoltare, cu diverse forme și texturi și cât mai colorate. Foarte utile sunt și jucăriile pentru dentiție, care au rol dublu. Acestea calmează durerile gingivale din perioada erupțiilor dentare și contribuie la dezvoltarea motricității fine.

Jucării pentru 1-3 ani 

Perioada cuprinsă între 1 și 3 ani este cea în care se observă cele mai mari schimbări. Copiii învață să meargă, să vorbească, să mănânce singuri, devin mai independenți, pot manevra mult mai bine obiecte uzuale și jucării. Este o perioadă foarte activă, în care copilul are multă energie. 

Sunt recomandate în primul rând jucăriile care dezvoltă motricitatea fină și coordonarea mână-ochi. Apoi, sunt recomandate jucăriile cu sunete, care învață copilul să pronunțe corect și, de ce nu, jucării care îl învață cuvinte uzuale dintr-o altă limbă. Copiii vor aprecia și jucăriile de tip cărți interactive sau 3D, prin intermediul cărora pot descoperi diverse animăluțe sau obiecte. 

Puzzle-urile cu piese cât mai puține vor învăța copilul să își coordoneze mai bine mâinile și îi vor antrena creierul să reconstituie anumite imagini. Acestea pot fi cu cifre, cu animăluțe sau cu imagini simple, care înfățișează o mașinuță sau un personaj de desene animate. 

Cele mai citite articole

La mare căutare în această perioadă sunt și jucăriile de tip lego, ce permit copilului să își dezvolte imaginația, construind liber orice își dorește. 

Jucării pentru 3-4 ani 

Începând cu vârsta de 3 ani și până la 4 ani, copilul este considerat preșcolar mic. Curiozitatea lui este la cel mai ridicat nivel. Începe să își pună întrebări despre mediul înconjurător, despre cum funcționează corpul, despre fenomenele naturale, despre animăluțe și multe altele. Este vremea potrivită pentru primele enciclopedii, dar și pentru jucării care să îi dezvolte imaginația. Foarte îndrăgite vor fi jocurile cu numere, cu litere, plastilina, puzzle-urile și jocurile care îl învață activități simple.   

Jucării pentru 4-5 ani

Aceasta este perioada perfectă pentru învățarea ceasului și pentru scrierea primelor litere și cifre. Astfel, jucăriile cu ceas și magneții cu litere și cifre sunt în topul preferințelor copiilor. De asemenea, se pot introduce primele puzzle-uri mai avansate, cu piese puțin mai mici și care vor necesita mai multă răbdare. 

Jucării pentru 5-7 ani

Perioada în care copilul este considerat preșcolar mare este plină de provocări. Setea de cunoaștere este din ce în ce mai mare, iar copilul are nevoie de activități interactive din care poate învăța. 

I se pot oferi copilului jucării interactive ce ilustrează corpul uman și jucării educative ce prezintă numeroase experimente. În continuare, puzzle-urile și jucăriile de tip lego reprezintă soluția perfectă de a distra copilul și de a-i oferi cât mai multe informații într-un mod atractiv. 

Sperăm să îți fie de folos aceste informații și să alegi jucăriile adecvate pentru copilul tău! 

Sursă foto: Unsplash

Cele mai citite articole

Te-ar putea interesa